ÚJ MÓDSZER A BŐR TERMÉSZETES SZÍNÉNEK HELYREÁLLÍTÁSÁRA

FORRÁS: [origo] egészség 2007. szeptember 3.
 
A Cincinnati Egyetem munkatársainak első alkalommal sikerült kimutatniuk, hogy egy olyan sejttípus is részt vesz a bőr megfelelő pigmentáltságának kialakításában, amelyről eddig nem feltételeztek hasonlót. A felfedezés a jövőben lehetővé tenné, hogy újfajta barnító kozmetikai szereket fejlesszenek ki, valamint hogy hatékonyabban kezeljék a bőr súlyosabb károsodásával járó különféle betegségeket.

A Federation of American Societies for Experimental Biology nevű társaság folyóiratának szeptemberi számában közölt tanulmány elsőként mutatja meg, hogy a bőr leggyakoribb sejttípusaként ismert keratinociták – amelyek saját maguk nem állítanak elő festékanyagot – közvetlen hatással vannak a pigmenteket is termelő melanocitákra. A kutatók mesterséges bőrdarabokhoz használt, biológiailag módosított bőrszövetekkel dolgoztak, amelyeket különböző bőrszínnel rendelkező emberektől vettek: a bőrmintákból kivonták a kerationcitákat, és azt találták, hogy ezek a sejtek különféle kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek befolyásolják, hogy a melanint termelő sejtek kevesebb vagy több festékanyagot termeljenek (a melanin mennyisége határozza meg a bőr barnaságának mértékét). A keratinociták nemcsak a festékanyag mennyiségére vonatkozóan adtak utasítást, hanem a pigmentek bőrben történő eloszlására is hatással voltak – olvasható a Sciencedaily híroldalán.

A kutatócsoport további megfigyelése, hogy a világosabb bőrszínnel rendelkező egyének bőréből származó keratinociták halványabb színűvé tették a kutatás alapanyagaként használt bőrmintákat, a sötétebb színű bőrmintákból vett sejtek viszont barnító hatással rendelkeztek. A tanulmány egyértelmű összefüggést mutat a keratinociták és a melanociták működése között: a kozmetikai ipar illetve az orvostudomány szempontjából azért tekinthető jelentősnek ez a felismerés, mert a keratinociták jóval könnyebben manipulálhatóak, mint a melanint termelő sejtek, így ez egy újabb lehetőség a bőr barnaságának mesterséges úton történő megváltoztatására.

“Az eredmények lehetővé tehetik egy újfajta, a korábbiaknál hatékonyabb barnítókrém kifejlesztését, de nemcsak a kozmetikai ipar, hanem az orvostudomány szempontjából is jól hasznosítható eredményekről van szó. A sejtek manipulálásával olyan szövetdarabokat lehetne előállítani, amelyek barnasága nem sokban térne el a természetes bőrszíntől, így a sérült bőr hegesedése során nem maradnának a korábbi balesetre utaló külső nyomok. A súlyos égési sérültek kezelése során például nagy hasznát vehetnénk ennek, de más, a bőr külső megjelenését negatívan befolyásoló betegségek – a cukorbetegség szövődményei, vagy a bőr megvastagodásával és rugalmatlanságával járó szkleroderma nevű betegség – kezelése során is előnyt jelentene egy újfajta “barnító” eljárás” – mondta Raymond Boissy, a tanulmány vezető szerzője.