A BARNULÁST IS SEGÍTI A RÁK ELLEN VÉDŐ FEHÉRJE

FORRÁS: [origo] egészség 2007. március 13.
 
A Dana-Farber Rák Intézet kutatói szerint a bőr barnulásában is aktívan részt vesz az a fehérje, amely eddig főként a rákkal szembeni általános védőfunkciójáról volt ismert.

A p53 a legfontosabb ismert “daganatelnyomó” gén, az általa kódolt fehérje pedig a genetikai állomány integritásának legfőbb fenntartója. A fehérje olyan folyamatokat indít el a DNS károsodásakor, amelynek következtében a hiba vagy kijavításra kerül, vagy ha ez már nem lehetséges, a sérült sejt a programozott sejthalál folyamata során “öngyilkos” lesz. David E. Fischer és munkatársai most a fehérje eddig ismeretlen funkciójáról számoltak be a Cell c. folyóiratban megjelent új tanulmányukban: az eredmények szerint a p53 aktívan elősegíti a bőr barnulását, ami szintén rákellenes hatású, ugyanis a barnulás fő funkciója, hogy megvédje a bőrt az UV-sugarak káros hatásaival szemben.

A kutatócsoport egy tavalyi tanulmányában már kimutatta, hogy az UV-sugárzás hatására a bőrben található sejtek – az ún. keratinociták – egy olyan hormont választanak ki, amely a bőr festékanyagait előállító sejtekbe jutva serkenti a melanin nevű pigment termelődését, vagyis a bőr barnulását. A hormon létrejöttéhez szükség van a pro-opiomelanokortin (POMC) nevű fehérje bomlására, amelynek mennyisége nagymértékben emelkedik, ha a bőrsejteket UV-sugárzásnak teszik ki, az azonban mindeddig ismeretlen volt, hogy pontosan mitől emelkedik az említett fehérje koncentrációja.

A kutatók először emberi és egerekből származó bőrsejteket tettek ki UV-sugárzásnak, majd hat óra elteltével azt tapasztalták, hogy a POMC és a p53-as fehérje koncentrációja egyaránt gyors növekedésnek indul, a melanin termelődését serkentő hormon szintje pedig a normálishoz képest csaknem a harmincszorosára emelkedik. A kutatócsoport ezt követően olyan egereket vizsgált, amelyek egy részében a p53-at kódoló gén hiánya miatt nem volt jelen a fehérje: az eredmények azt mutatták, hogy a normális állatoknál az UV-sugárzás hatására jelentősen nő a POMC koncentrációja, a p53-hiányos csoportban azonban egyáltalán nem indul be a POMC termelődése, így nem is barnulnak le az állatok – olvasható az intézet sajtóközleményében.

“Ismert, hogy a bőrrák legveszélyesebb formája, a melanoma kisebb gyakorisággal alakul ki azoknál, akik könnyebben lebarnulnak, illetve már eleve sötétebb bőrűek. Azáltal, hogy a p53 elősegíti a bőr barnulását, egyben a melanoma ellen is védelmet nyújt, tehát ilymódon is csökkenti a daganatok kialakulásának veszélyét” – mondta Fischer.