Töprengő

FIGYELEM!

A Töprengő rovatban szereplő gondolatok, vélemények egy része

CSAK FELTÉTELEZÉS!

A vitiligonál a diagnózis felállítása, a kezelési módszer kiválasztása és a kezelés felügyelete, ellenőrzése bőrgyógyász szakorvosi feladat! 

Azonban a Töprengő rovatban leírt gondolatok rendkívül fontosak, mert – ahogy a rovat neve is mutatja – töprengésre, továbbgondolásra késztetnek, és így esetleg segítenek rájönni a vitiligo okára vagy az oki kezelésre.

A vitiligot vizsgáljuk a saját, egyéni esetünk szempontjából, valamint a teljes betegállományra vonatkoztatva is.

Ha Neked is eszedbe jut valami, kérjük, írd meg nekünk!

 

A BETEGEK HOZZÁSZÓLÁSAI

 

MI OKOZHATJA A VITILIGOT?

MI VÁLTHATJA KI A VITILIGO MEGJELENÉSÉT?

MI OKOZHATJA A VITILIGO TERJEDÉSÉT?

A VITILIGO ÉS EGYÉB BETEGSÉGEK, ÁLLAPOTOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK

ELKÉPZELÉSEK A VITILIGO KEZELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

ÖRÖKÖLHETŐ-E A VITILIGO?

EGYÉB FELTÉTELEZÉSEK, ÖTLETEK
 

MI OKOZHATJA A VITILIGOT?

 

Az Index Vitiligo fórumába írta be valaki az alábbi két hozzászólást.

(Az NLC Vitiligo fórumára is feltette.)

 

Kedves fórumozók !

 Most gondolkodásra szeretnélek késztetni benneteket!

– Lehet, hogy gomba okozza a fehér vitiligo foltokat!!!  

Én 3 éve kerültem a szegedi bőrklinika páciensei közé, mert miteszerből kiinduló dudor eltávolításakor rákos sejteket diagnosztizáltak. Akkor tudtam meg, hogy a fehér foltok a kézfejemen és karomon vitiligo. Szerintük !! Mert a háziorvosom egy évvel korábban gombaként diagnosztizálta és úgy gondolta, hogy hajmosáskor került a karomra a fertőzés. De valami drogista hajsampont írt fel, ami nem hatott.

-Most jött a bukfenc 2008-ban.

Fülgyulladást kaptam 6 hete élményfürdőzés után és a doki gomba okozta betegséget állapított meg. Először Canesten oldatot adott, amivel csepegtetni kellett volna. A baj csak az volt, hogy lyukas volt a dobhártyám , és a folyadék befolyt a középfülbe és még a torkomban is éreztem, amitől inflenzaszerű gyulladásom lett.  Ezért egy hét múlva áttért a doktor porszerű gombaírtóra.  Három hét alatt sikerkoronázta a terápiát.  Én meg hasznosítani akartam a gombaírtót! Kipróbáltam a combhajlatomban is,  amire már sokféle kezelést írt fel bőrgyógyász. Bevált!  De a kiírtott pigmentek nem térnek vissza gyorsan, viszont a gomba kellemetlensége eltűnt. Kipróbáltam a sarokrepedésemre is . Ott is hatásos volt . Ezt is gomba okozta !! Ezek után azt mondtam , akkor lehet, hogy igaza van a háziorvosomnak! Így bekentem a karomat is és a lábszáramat is, mert egyre több a fehér folt rajta.

A bőrklinikára okt. 14-én megyek ellenőrzésre (1/2 évente kell a rákos mirigy eltávolítása miatti utógondozás miatt) , és akkor megkérdem, hogy mi a véleménye a doktornak a vitiligo és gomba lehetséges összefüggéséről.

Majd megírom, ha kíváncsiak vagytok rá.

 

Sziasztok fórumozók !

 Nem gondoljátok-e, hogy a pigmentírtásért nemcsak az immunrendszerünk lehet felelős, hanem gombabetegség is lehet az ?? Próbáljátok megakadályozni a foltok terjedését a Canesten oldattal (recept nélkül kapható)! Amikor a háziorvosom a karomon meglátta a foltokat, akkor gombatámadásnak vette. A baj csak az volt, hogy nem a megfelelő ellenszert írta fel ( valamilyen gyógy-hajsampont). Ez kb 4 éve volt. 3 éve a felkaromon egy miteszerből kialakuló rákos dudor eltávolításakor kerültem a bőrklinika felügyelete alá és 1/2 évente ellenőriznek azóta (most okt.14-én esedékes ismét). A bőrgyógyász vitiligot állapított meg, de terápiát nem mondott hozzá, sem tanácsot ! Viszont 6 hete fülgyulladás miatt fülészetre mentem, ahol az orvos gombát talált a füljáratban és Canesten oldatot írt fel . De később kiderült, hogy nem használhatom, mert ki volt lyukdva a dobhártyám, s az oldat átment rajta, ami belül gyulladást okozott. Ezért porral oldotta meg a gombaírtást ( Nystaki por-eléggé nehezen olvasható a doktor írása). Ezután hasznosítani akartam Canesten oldatot és kipróbáltam a sarokrepedésemen és bevált!   Meglepetésemre a sarokrepedést gomba okozza!! Ekkor a combhajlatomban is kipróbáltam, ahol már sok szerrel próbálkoztam sikertelenül. Itt is jó lett !   Természetesen a gomba nemcsak kellemetlen szagot okozott, hanem a pigmentet itt is kiírtotta. De ezt a folyamatot sikerült megállítani.

 Sok sikert kívánok a próbához!

Hozzászólás:

Olvasom ezeket a hozzászólásokat. Érdekes… Mostanában nekem is az a véleményem, hogy a két dolog (gomba-festékhiány) összefüggésben van egymással. De az is lehet, hogy fordított összefüggésben. Nem a gomba okozza a vitiligot, hanem a vitiligosok sokkal hamarabb keverednek gombás fertőzésbe. Ez lehet a sav-lúg egyensúly felbomlásának az oka vagy csak a gyengébb immunrendszer.

 

Szia!

Olvastam a weboldalon az Optimista sarokban a legújabb kutatási eredmények között egy cikket, ami aThe New England Journal of Medicin elnevezésű orvosi szakfolyóirat 2007. március 22.-én kelt cikkének rövid kivonata. Én ezt a cikket megtaláltam a neten, teljes terjedelmében. Mellékelve átküldöm, csak angol, hát nem tudom valaki lefordítaná-e. Mindenesetre ha valaki kitudna belőle hámozni még többet, valami biztatót, az jó lenne, megköszönném. Valaki szolidaritásból nem vállalná el? 🙂

(Egy Olvasó)

Attachment: NALP1 in Vititligo.pdf
Description: Adobe PDF document

 

 

 

Kedves vitiligotól szenvedő társaim!

 

A felrakott angol kutatási eredmény egy erősen specifikus szakmai cikk, aminek a lefordítása elég komoly, és a részetekre teljesen felesleges munka. A lényeg az, hogy a vitiligo egy olyan autoimmun „betegség”, ami genetikailag kódolva van egy génhez a 17p13 kromoszómában (ezt keresték). De ahhoz, hogy a vitiligo megjelenjen (annál, aki ilyen génnel rendelkezik) kell egy külső „beindító” hatás.

Ezt a cikk nem írja, de szerintem ez többnyire, de nem kizárólag, lélektani.

A vitiligo igen gyakran társul más autoimmun betegséggel, amikből minimum 80 féle van a diabétesztől kezdve a vérszegénységig át, elég sok minden.

Az autoimmun (ez megint az én véleményem) betegségeket gyógyítani nem lehet, erről nincs is szó a cikkben, tehát a részünkre értéktelen, mert  valamilyen szövetek elsorvasztását jelenti. Ahogy egy kopasz férfi haja nem fog kinőni (mert a hajhagyma elsorvadt) úgy a pigmentet kiválasztó elhalt sejtek se támaszthatók fel. De érdekes módon van kivétel.

Nekem előbb volt gyomornyálkahártya sorvadásom (ami autoimmun) mint vitiligom legalább 20 évvel. A gyomornyálkahártya sorvadás irreverzibilis állapot az orvosi tankönyvek szerint és ezt minden belgyógyász Így is tudja. Ez az állapot általában 5-6 éven belül gyomorrákhoz vezet, de addig is igen kellemetlen, mert nincs gyomorsav termelés. Ezért nincs fehérje emésztés és nincs B-12 felszívás, végeredményben vörösvértest termelés. Viszont van állandó gyomorfájás, emésztési zavar. Persze ezek a dolgok megoldhatók, de a gyomorrák nem elkerülhető.

Ez az állapot nálam 20 éven át állt fenn és nem kaptam gyomorrákot. Húsz év után viszont vadonatúj nyálkahártyám keletkezett, amit egyetlen belgyógyász se volt hajlandó elhinni, mert ugye a tankönyvek szerint a folyamat irreverzibilis. Lehet, hogy én voltam egy a millióhoz eset. Tehát lehet, hogy a pigment termelő sejtek is regenerálódhatnak, de ez minden bizonnyal igen ritka kivétel, ha egyáltalán előfordul. Személy szerint nem hiszem, hogy bármilyen orvosság lenne vagy valaha is lesz vitiligo ellen. Nekem különben már az egész karom és a teljes arcom fehér, tehát nincsenek foltjaim, csak a napot kell kerülnöm. A hölgyekkel együtt érzek, de szerintem okosabb ha az energiájukat másra fordítják és belenyugszanak az elkerülhetetlenbe. Üdv. A.T.

 

Én egy teljesen friss vitiligos vagyok, két napja diagnosztizálták nálam.
Ez a történet most szeretném ha felkerülne az oldalra –
legalább részben – és szeretném ha végigolvasnátok, mert nagyon
tanulságos, amiket én most ideírok, ilyenről és hasonlóról senki nem írt
még egyik vitiligos fórumos sem. Sok mindent le lehet szűrni belőle,
betegnek, orvosnak egyaránt. Szóval, vázolnám pontokba szedve a helyzetet:

– 31 éves nő vagyok.
– A foltom (mert még csak egy van) most jött ki, kb. 5 ft-os nagyságú.
Hogy pontosan mikor keletkezett, nem tudom, mert intim helyen van, szinte sosem látszik, így nehéz megítélni, nőgyógyászati vizsgálatokon soha nem szólt senki!!! Intim krém használata közben vettem észre tükörből.
Meglehet akár évek óta de kialakulhatott akár most is.
– Egyenlőre (remélem így is marad) csak az intim részen tapasztaltam
(végbélnyílás és gátat összekötő szakasz mellett.

– Feltételezések, amik okozhatják:

– Teljes szervezetre kiterjedő Candidiazis (gyomor, bél, hüvely) szerintem
óriási mértékben hozzájárul a gombák miatt. Egyre több orvos gondolja úgy hogy köze lehet hozzá. És szerintem van is. Engem hosszú ideje
nőgyógyászatilag kezelnek vele tünetileg eredménytelenül. A gombák
mérgeket termelnek, amelyekre  az immunrendszer reagál. Az immunrendszert felőrölheti az évekig tartó küzdelem. Egy idő után mérgezheti a pigmentsejteket is a gombák által keletkezett toxin, az állandó hüvelytabletták, kúpok szintén nem tesznek jót a nyálkahártyának. A hüvelyből távozó gombás folyás a felületen keresztül is pusztíthat. Azt mondják a vitiligora hogy egy autoimmun betegség. Hát igen.
-Okozhatja hosszú ideje fennálló stressz, lelki probléma és trauma
(nézzük csak a haj őszülését traumáknál, hiszen a hajszínt is pigment
határozza meg) Az idegrendszer működése túlfűtött, és méreganyagokat
termel szintén. A kettő együtt – stressz, trauma és gomba – tuti
vitiligohoz vezethet. Méreg áramlik a sejtjeinkbe innen is, onnan is. És
pusztul csak pusztul a sejtecskénk.
– Balesetem, komolyabb sérülésem nem volt. 3 évesen a bal kezem
leforráztam, a helye látszik. A jobb combom szintén leforráztam egy
gyerektenyérnyi foltban kb. 12 éve, a helye szép, de halványan látszik.
Két három éve néha jelentkezik hogy az arcomon, hol a karomon mindig ugyan ott egy-egy borsónyi vagy egy picit nagyobb pirosas folt, ami először kicsit húzódik, csíp, olyan ráncos lesz a teteje mintha megégett volna egy kicsit, majd bebarnul, és egy hét után lepereg, hámlik. A helye olyan lesz mint egy halvány sebhely, de eddig még visszapigmentálódott. Ezt is gomba okozhatja, mert canestenre és gomba elleni ecsetelésre szépen rendbe jön.
Januárban jött ki egy a karomon.
Szóval a gomba itt is jelen van – Candida!!!
Ami a traumát illeti, a magánéletemben egy éve komoly problémák állnak
fent, a helyzet egyre rosszabb, lelkileg teljesen kivagyok borulva.
Hosszan fennálló stressz, minden nap és elég nehéz.
– Gyerekem még nincs.
– Vegyszerek: hajfestés rendszeresen – két havonta kb. A hajam sokszor
korpás. Szappant, tusfürdőt szinte egyáltalán nem használok, nőgyógyászati dolgok miatt nem lehet a sav-lúg egyensúly miatt. Csak a tiszta víz.
– Dohányzás: 13 éve dohányzom, jelenleg leszokóban vagyok. Egy két hónap múlva állítom majd csak hogy leszoktam 🙂
– Ételek közül nem vagyok válogatós, szinte mindent megeszek. A garnélától viszont képes vagyok hányni!!!
– Szteroid tartalmú készítmények: rengeteg féle kencét és gyógyszert
kaptam (lehet van már 20-nál több is) hüvelykúpok és hüvelytabletták (pl.Terbisil, Canesten, primafucort), szájon át szedhető tabletták (klion,
ilyesmi). Hogy ezek közül melyik volt szteroidtartalmú, azt nem tudom.
Nagyon sokféle antibiotikumot szedtem – széles spektrumúak is, és abból
gyerekkorom óta rengeteget kaptam, mindig beteges voltam. Mára
kipusztított belőlem minden hasznos bacit. lsd. Candidiázis.
– Betegségek: Gyerekként egy félrekezelt nagyon súlyos tüdőgyulladás óta
éveken át visszatérő tüdőgyuszim volt. Ezzel együtt azóta hörghurutok,
felsőlégúti megbetegedések, amíg volt mandulám állandó mandulagyulladás, arcüreggyulladás. Állandó nőgyógyászati problémák tizenévre visszamenőleg, mindig csak tüneti kezeléssel, okot soha senki nem keresett. Nőgyógyászati bajaimra is nagyon sok antibiotikumot adtak, plusz gyulladáscsökkentőket.
Állandó visszatérő gombás hüvelyi fertőzés, Trichomonazis (utóbbi is
hosszú kezelés után tűnt el). Kb. két-háromévente foggyökér rezekcióra
járok állandó gócosodás miatt. Szóval látszik hogy az immunrendszerem elég gyenge egyébként is. Soha nem küldtek el hormon vagy pajzsmirigy
kivizsgálásra. Immunvizsgálatra sem, bár nem tudom van-e ilyen. A nőgyógyász és két napja a bőrgyógyász is vitiligoval együtt candidiázist diagnosztizált. Ennek most kezdődik a kezelése.
– 12 éves korom óra fémallergiám van (nikkel, kobalt)
– Műtétek: garatmandula kivétel, fogműtétek.
– Volt időszak mikor kicsit vashiányos voltam. Azt hiszem túl nem
adagoltam soha semmit, hacsak az antibiotikumokat nem vesszük ide.
– Jelenleg nincs róla tudomásom hogy pajzsmirigy vagy hormonproblémáim
lennének, ezek vizsgálata jelenleg folyamatban van. Májbetegségem nincs és nem vagyok cukorbeteg sem. Nem vagyok HIV+ sem.
– Az eluralkodott Candida betegségnek, a hosszan fennálló stressznek és
szerintem az antibiotikumoknak biztosan köze van a festékhiány
megjelenéséhez. Candidiázisban a szervezet küzd, ellenanyagot termel. De a gombák pedig mérgeket, toxinokat. Ha egy immunrendszer egyébként is gyenge, csak tetézi a dolgokat. Amikor antibiotikum kezelés szükséges, akkor az már baj, mert a szervezet nem tudja a kórokozókat legyűrni, antib. kell hozzá. A gomba pedig csak mégjobban szaporodik! Kipusztítja a flórát a bélben és a hüvelyben, a szervezet teljesen elmegy savas irányba! A legyengült immunrendszer helyett az antibiotikum oldja meg a problémát, persze a baktérimokra vonatkozóan, a gyógyszer csak gyengíti az immunrendszert. Az immunrendszer gyenge, ha nincsenek meg a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok a szervezetben.

És itt egy érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a pigmentek termelődéséhez
szükséges rézzel?? Vizsgálta már valaki vitiligos betegekben a réz
szintet???
Vitiligosok körében (a vitiligos fórumon olvastam valahol) egy hölgy
próbálkozni kezdett a rézkolloiddal (100ml és 200ml kiszerelésben lehet
kapni)napi 1-2 kiskanállal kell szedni. És szintén pigmentálódás indult
meg a festetlen részeken. Miért is? Lehet hogy rézhiányosak vagyunk vagy hát ez is fennáll többek között? Nézzük csak, mit tud a réz: A réz
esszenciális mikro-tápanyag, ami szükséges a fehérje anyagcseréhez, a haj és a bőr színéhez, az egészséges idegekhez. Segíti a csontképződést, a kalcium és foszfor beépülését a csontokba, nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamatokban és a sejtek energiatermélésében. Fokozza a vasfelszívó képességet, és ami nagyon fontos, hogy jelentős szerepet játszik az immunrendszer működésének kialakításában!! Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása esetén több rézre van szüksége szervezetünknek. A vitiligo autoimmun hiány, logikusan következik hogy erősíteni kell brutálisan az immunrendszerünket.
A kolloid technikával előállított réz részecskék kisebbek, mint a membrán
pórusok, igy szabadon áramlanak az egész szervezetben, kielégítve azokat a speciális szükségleteket, amit csak elemi rézzel lehet pótolni, toxikus felhalmozódás nélkül. Mi történik rézhiány esetén? A rézhiánynak elég sok tünete lehet, ami számunkra fontos az őszülés, ingerlékenység,
vérszegénység. Rézhiány esetén a betegek állapota a vasbevitel emelése
mellett sem javul, hiába kapja a vasat! A réz számos létfontossságú enzim alkotóeleme. A réz és cink együttesen katalizálja a szuperoxidizmutáz enzim működését, ami a szervezetben keletkező szabad gyökök hatástalanítását végzi.
ÉS EZ A LEGES-LEGFONTOSAB, FIGYELJÉTEK: Az albínók génállományából a tirozináz nevű réztartalmú enzim gyártását irányító gén hiányzik (az albínók ugye teljes festékhiányos emberek, mi pedig az albínóvá válás folyamatát éljük?) Ez az enzim, a tirozin nevű aminosavakat alakítja át dopakinonná, mely a bőrben a barna festék előanyaga. Tirozináz enzim nélkül nem termelődik a szervezetben a melanin, ami a barnulásért, hajszínért, és szemszínért felelős pigment.A réz fontos szerepet játszik speciális bőrbetegségek, bakteriális és gombás fertőzések kezelésében. Csökkenti a candidás megbetegedések kialakulásának esélyét is!!!
Lehet hogy az a génünk, amely a tirozináz gyártását irányítja, egyszer
csak kezd eltűnni a mi szervezetünkből is vagy részlegesen hiányzik, vagy
meghibásodott?? Vagy inkább megvan a gén, és tirozináz enzim is van, csak valami miatt nem alakul át dopakinonná, ami ugye a barna festék előanyaga, magyarul enzim nélkül tényleg nincs melanin.  Az immunrendszer gátolhatja az enzimátalakulást? De miért? Lehet hogy azért mert egy másik betegség (pl. gombák) gyilkolásának szenteli magát, vagy a gombákból kiáramló méreg
gátolhatja az enzimátalakulást? Mivel fentebb említettem hogy csökkenti a Candidás betegség kialakulását, hát ebből kifolyólag akkor elég biztosra vehető hogy a réz-candida-vitiligo között van összefüggés, nem is kevés.
Wow. Hát, nem vagyok sem biológus, sem tudós, sem bőrgyógyász, de azért ez igen-igen meggondolandó, és ez a megközelítés még mindig közelebb vezethet minket a megoldáshoz. Mindenesetre nem ártunk vele ha megpróbáljuk és elkezdünk rézkolloidot szedni. Max. még szebb lesz a bőrünk ott ahol barnák vagyunk. Ja és még valami fontos a rézkolloidról írnak: A réz az őszülés visszafordítására megfelelő környezetet teremet a hajhagymákban végbemenő változásoknak köszönhetően. Lehet hogy tényleg ez a titok nyitja??
Hát ezt próbálja ki mindenki. Megéri. Mellette szerintem kellene használni a Melagenina plus-t, már aki be tudja szerezni, én tudok segíteni benne, és szerintem  sikereket érhetnénk el vele. Ezt csinálta már esetleg valaki?

 Kíváncsi lennék egyébként, hány Candidás beteg van a vitiligosok között,
illetve hány vitiligós nézette meg hogy candidás-e? Nagyon nehéz
felismerni, főleg férfiaknál.

– A kezeléseket most kezdem, még nem tudok beszámolni semmiről. Kemény Candida diéta 3-6 hónapig, Acidophilus baktérium telepítése a bélbe (AC-Zymes) gyomorba, méregtelenítés. Én kipróbálom ezzel együtt a folyékony stabilizált oxigén használatát mely elsősorban méregteleníti a
szervezetet. Ezt a bőrgyógyászom javaslatára teszem, segít a sejteket
megszabadítani a méregtől. Segít a plusz toxinok eltávolításában és abban hogy a napi folyadékbevitellel keresztülmossa a szervezeten a mérgeket, mely a vizelettel, széklettel távozik. Fertőtlenítő és gombaölő hatása van, még az ivóvízből is elpusztítja a parazitákat és baktériumokat!
Az elmúlt években növekedett azoknak az embereknek a száma, akiknél a Candida albicans fertőzés elhatalmasodott. A candidiasisban szenvedő
embereknek az immunrendszere is legyengül (beléphet a vitiligo),
különösen, ha korábban antibiotikumos kezelésben volt részük.
Elpusztítja az anaerob baktériumokat, gombákat, külsőleg is nagy sikerrel
alkalmazható bőrfertőzések, gombák, égési sérülésekre, mindenféle
bőrkiütésre. Fejbőrbe masszírozva serkenti a hajnövekedést, megszünteti a korpásodást. És még sorolhatnám mennyi mindenben segíthet. Veszteni valóm nincs, de szerintem senkinek, ezzel csak nyerhetünk, érdemes kipróbálni, bár elég drága.

Véleményem szerint erre a betegségre, mármint a Vitiligora összetett
kezelést kellene alkalmazni, nem csak egy pigmentálószert vagy ilyesmi,
mert  ez egy autoimmun betegség, és ha logikusan belegondolunk, az nem normális hogy saját immunrendszerünk megeszi a melaninunkat, főleg ha megvan a tirozináz enzim gyártásáért felelős génünk, márpedig megvan, nem hinném hogy az csak úgy elpusztul. Csak valami történik amiért nem működik megfelelően.
Még részletesebben akit érdekel: www.vitalland.hu/oxymax/hatasok

Emellet szedem a Biokarotin+E vitamint. Ez 4,5 mg felszívódásra kész
bétakarotint tartalmaz kapszulánként. Ez egyenlő két nagy répában lévő
karotin mennyiségével. A karotin egy része a szervezet igényétől függően
átalakul A vitaminná, másik része elraktározódik a bőrben. Belülről véd a
káros sugarak ellen, barnaság-megtartó, az A vitamin elővitaminja. Az én
bőrömön a tavalyi napozás helye még mindig meglátszik, tavaly is szedtem egy dobozzal (60 db), illetve sokkal barnább vagyok tőle mint egy hónapja, mindig kérdezik hogy szolizom?? Pedig nem. Bár egyébként is kreolos bőröm van. Ezt szedem ismét 6 hete. És most nem hagyom abba a szedését egy kúra után, mert valaki írta hogy neki bevált, a foltjai elkezdtek pigmentálódni!

– Fogamzásgátlót kb. 10 évig szedtem – 16-26-éves koromig. 5 éve nem szedek.
– Széles spektrumú antibiotikumot decemberben kaptam utoljára.
– Vitamin: amint már írtam Biokarotin+E és C vitamin.
– Nem tudom mennyire fontos, de nagyon keveset iszom.
– Érdekes, hogy egyébként elég sok anyajegyem van, és születésem óta van néhány májfoltom is a fenekemen, és egy gyerektenyérnyi a jobb combom belső oldalán. És elég szeplős is vagyok az arcomon, bár télen annyira nem látszik. Viszont az első napsugarakra virítanak elég erősen! A bőröm kreol, egy perc alatt lebarnulok.
– Van egy-két ősz hajszálam, is elszórva.
– A pigmenthiányos foltomban a szőrszál fekete. Az öcsém testének 35-40%-a pigmenthiányos már – 14 év alatt – és az a fura hogy egyetlen ősz
szőrszála sincs!! Sehol sincs!! Minden szőrszála tiszta fekete!! Én neki
van két-három nagyobb foltja ami egyszer csak magától visszapigmentálódott és azóta is barna. Ez egyébként egy diétázós időszakot követően történt.
– A családban halmozódva van egyébként festékhiány: a testvéremnek
gyerekkorában jött elő, 12-13 évesen, most 28. Anyai nagyapám testvérének (nő) is volt pigmenthiánya, ők 6-an voltak testvérek és csak neki jött elő. Szintén szerzett hiány, 20 éves volt mikor előjött neki a család elmondása alapján. Apukám nővérének a fia szintén festékhiányos, neki a kezén vannak foltok és szintén néhány éve jött elő (5-6 éve). Ő 33 éves.
Másról egyenlőre nem tudok. Érdekes lehet hogy mindkét szülőm részéről az egész család elég kreolos bőrrel bír, nyáron feketék vagyunk!
– Övsömöröm volt 9 éve.

Ami még érdekes lehet részemről, hogy tavaly nyáron Görögországban voltunk nyaralni, és iszonyúan leégtem, hólyagosra égett a hátam és a vádlim. Ezt követően jött volna ki? Túlzott pigmenttermelés állt elő a naptól és aztán elkezdett védekezni a szervezetem ellene??? Hm….
Valaki jó lenne ha kutatást végezne ez irányba.

Szívesen állok elébe orvosoknak, akik kísérleti nyulat keresnek, akár a
testvéremmel együtt. Szívesen alávetném magam egy genetikai vizsgálatnak, hogy megnézzék azt a bizonyos gént, ami a tirozináz enzim gyártásáért felelős, mi újság van vele, és valaki megvizsgálja a tirozin nevű aminosavamat vagy a dopakinon szintem, van-e egyáltalán, vagy alacsony. Ha tudtok segíteni ezekben a vizsgálatokban, akkor azt szívesen venném mert szerintem ilyet nem csináltak senkin.

Hát tudom, hogy hosszú voltam, de lehet hogy pont most lesz meg a titok
nyitja, lehet ebből jön rá egy orvos hogy mi a helyzet.

Hozzászólás:

Az írásából a rézzel kapcsolatos rész volt az, ami nagyban kapcsolódik a saját problémámhoz és megoldásához, amit kb fél év utánjárással tudtam összeszedni, az orvosok érdekes módon nem találták az összefüggést, én viszont végre elmondhatom, hogy jól vagyok..:)

Való igaz, amit a hölgy ír, hogy összetett a probléma, de ha következetesen az okot keresi mindig az ember, csak eljut egyszer a végére..:) Pont ez hiányzik a jelenlegi orvosok nagy többségéből.
 

Röviden, tömören az a lényeg, hogy a rézhiány valóban rengeteg dologért felelős a szervezetben, így a pigmentálódásért is, de szükséges hozzá vas, a vashoz B12 vitamin, folsav és C vitamin. Mindezek felszívódását sok tápanyag segíti, de sok gátolja is, tehát elég speciálisan kell végigcsinálni (bár nem túl bonyolult). 
 

Ami pedig teljesen külön, máshonnan jött még ezekhez információ, az az amalgám tömésekből származó higany, ami a szervezetben rengeteg helyen lerakódik, mérgezést idéz elő, gyulladásokat pl az emésztőrendszerben, ami aztán logikus, hogy a felszívódást is lehetetlenné teszi. Vagyis akár hiába viszi be valaki a rezet, vasat, B12 vitamint, stb ha a szájában lévő amalgám tömés mindennek keresztbe tesz. 
 

Mindezek részletesebben és tudományosabban a következő cikkekben találhatók:

http://nelegybeteg.hu/tudastar-rez-kolloid.php​
http://www.szimpatika.hu/cikkek/3613/hogyan_befolyasolja_agyunk_mukodeset_a_tapanyagok_hianya/

http://www.vital.hu/themes/health/rez.htm

http://egeszsegabc.network.hu/blog/global-egeszseg-abc-hirei/amalgam-higany

http://www.hipofizis.hu/higanyamalgam.php
 

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/veszes_verszegenyseg/282

http://www.femina.hu/kozosseg/forum/topic/egeszseg/verszegenyseg11?page=1#post606

http://www.femina.hu/egeszseg/verszegenyseg11

http://www.tenyek-tevhitek.hu/vashiany-es-korosan-magas-vasszint.htm
 

http://supherb.co.hu/?CategoryID=164&ArticleID=617​

http://showbiznisz.blogspot.hu/2011/07/dr-henry-bieler-etelben-az-orvossag.html

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csoda-vagy-utanajaras.htm

http://www.rudolfibolya.hu/?menu=erdekessegek​

 

Sokszor az az érzésem, hogy amikor okokat keresünk, akkor két vagy három külön dologról is szó van.

 1. a) A VITILIGO OKA (egy vagy több ok?)
 2. b) A vitiligo MEGJELENÉSÉT kiváltó, provokáló tényezők (ebből több is lehet)
 3. c) A vitiligo TERJEDÉSÉT kiváltó tényezők (ebből is több lehet)

És ráadásul még ott vannak a TÁRSBETEGSÉGEK is.

A fentiekből következik (esetleg), hogy nem csak azokkal a tényezőkkel kellene foglalkoznunk, amelyek minden egyes vitiligos betegnél megjelennek.

És nem kellene kizárni, elvetni azokat a tényezőket, melyek csak a vitiligosok egy részénél jelenik meg.

Kedves sorstársaim !
Eddig csak olvasgattam, nem szóltam, csak latolgattam, gondolkoztam. Gondolkodóba ejtettek azok a vélemények, miszerint az Aspartam is gyanúba fogható a vitiligo kialakulásáért. Az én esetemben az történt, hogy a foltok megjelenése előtti hónapokban,többször és egyenként több hétig voltam hűléses megbetegedésben. Ilyenkor a magam kialakított módszerrel kezeltem magam. Ennek az a lényege, hogy a nátha hét nap alatt gyógyul de ha kezelik akkor már egy hét alatt elmúlik. Hát persze azt tudom, hogy ez jó vicc, nem is jön be, de annyi van benne, hogy gyógyszerekkel nem nagyon lehet lerövidíteni a nátha lefolyását, végeredményben a saját immunrendszer győzi le. Ezért azt a stratégiát alkalmaztam, hogy a tüneteket csökkentettem, hogy elviselhetőbb legyen az állapotom.
A legkellemetlenebbek a tüsszentési inger, a köhögési inger és az orrfolyás. Az említett két ingert sok apró szúrásszerű felületi “fájdalmacskák” okozzák. Tudomásom szerint a mentol jó helyi érzéstelenítő és kórokozó-ölő tulajdonsága is van. Ha tehát mentolos akármit szopogatok, szájon át véve a levegőt, a mentolgőzök lejutnak a légcsőbe és a tüdőbe, azok felületére hatva csökkentik a fájdalomérzetet, azokat a kis szúró érzeteket, ezáltal csökkentve a köhögési ingert. Az orron keresztül kilélegezve a mentolgőzök az orrüreg nyálkahártyájára is hasonlóan hatnak, megszüntetve a tüsszentési ingereket. Mindezek mellé még aszpirint is szedek, ami az orrfolyást csökkenti. Sajnos mindkét hatás csak pár óra hosszat tart, tehát ismételni kell, naponta 4-5 alkalommal. És ez így megy legalább egy hétig, de inkább tovább. 
Na már most, mi legyen az a mentolos amit szopogassak. Régebben nem volt gond : mentolos cukorka. De egy éve kiderült, hogy magas a cukrom, tehát mást kellett keressek. Strepsils, Mebucain jöttek szóba, de azokban is cukor van, meg drágák, mert gyógyszerek. Így esett a választásom a mentolos rágógumira, azon belül is a cukormentesre. A legtöbb mentol a kék Airwaves -ben van, tehát azt szedtem, szopogattam szinte 4 hónapon keresztül. Közben megjelentek a foltok. Lassan nőttek, közben kitavaszodott, túljutottam a hűléseken, és a foltok növekedése
lassan (1-2 hónap múltán) leállt, de megmaradt. Megnéztem : a mentolos cukormentes rágóban van Aspartam. Hogy mennyi ? Nem tudom.  
De más is van benne. Mindenesetre, én gyanítom, hogy foltjaim kialakulásában közrejátszott az Aspartam is. Ez csak egy vélemény, hátha van benne valami.
 

Újabb gyanúm van a vitiligo okát illetően: előfordul, hogy epe, illetve májbántalmakkal együtt jelenik meg. Egyébként nekem is van epekövem, ahogyan az anyai családomban szinte mindenkinek. Pl. ez a hajlam nálunk biztosan öröklődik, ahogy szintén anyai ágon van jelen a vitiligo is. Tegnapbeszéltem valakivel, aki azt mondta, hogy a sógorának is tök ugyanolyan foltos a keze, mint nekem. Aztán valahogy szóba került, hogy anyámnak éppen az epekőműtétje után jelent meg. Mire a beszélgetőtársam: a sógorának is
állandóan epegörcsei vannak. Szóval ezen érdemes volna elgondolkodni. Ez magyarázná a 40-50 %-os családi halmozódást is: az epekőre való hajlam is öröklődik, de előfordul, hogy egy családban csak egyvalaki hajlamos erre. És persze nem is tud róla mindenki, ha ilyenje van, mert sokszor nem okoz panaszokat, vagy nem jönnek rá, hogy az a fájdalom nem csak valami rossz étel evése utáni hasfájás, sőt két görcs között is hónapok, néha akár évek is eltelhetnek. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy ha tényleg az epekövességgel jár együtt, nem közvetlenül az epekövek okozzák, hanem valami ezzel kapcsolatos zavar. Tehát nem olyan egyszerű, hogy kihajigáljuk az epeköveket, aztán minden rendbe jön.

 

Nekem még soha nem volt az epémmel gond, legalábbis nem tudok róla. Arról
viszont már hallottam a tévében, hogy a májnak köze lehet a vitiligohoz. Egy
régebbi levelemben írtam, hogy valami olyasmit hallottam, hogy az okozza ezt
a betegséget, hogy valami gombák telepednek meg a májon és akadályozzák a
festéktermelésben. De lehet , hogy ez hülyeség. Bár én már semmin sem lepődök
meg. Egyébként nekem a családomban és a rokonságomban nincs más vitiligos,
legalábbis nem tudok róla. Anyunak is gondja van az epéjével és nem lettek
foltjai.

 

Ez a májas dolog nekem is ismerős, de még nagyon-nagyon régről, amikor a foltos hajhullásom jelentkezett. Akkor mesélte valami biológus, hogy egy ismerősének a fiával volt valami hasonló rejtélyes gond, és mivel az ismerőse is valami biológus, vagy orvos volt, nem hagyta annyiban, és kis
túlzással sejtről-sejtre végigvizsgálták a legényt. Az eredmény szintén valami májban megtelepedett, élősködő volt, amit valamilyen déligyümölccsel nyalt be a csóka. De kiirtani nem tudták, csak rájöttek, hogy ott van. De ez is lehet, hogy hülyeség, persze.
Most jut eszembe, hogy úgy 5 éve beszéltem telefonon a Béres Rt. valamelyik szakemberével, és ő is kategorikusan kijelentette, hogy a vitiligonak a májjal van valami szoros összefüggése. Akkor még friss volt a nyavalyám, nem tudtam, hogy milyen keveset tudnak róla, nem kérdezgettem különösebben
utána, csak most csodálkozom, hogy mitől volt az a doki olyan biztos ebben a májas összefüggésben. De ő lehet, hogy tudott valamit…

 

Azt gondolom mindenki hallott már arról, hogy valaki egy családtag elvesztése, esetleg más komoly megrázó hír hallatán, egy éjszaka alatt vagy pár óra alatt megőszült. Ha  a szervezet ilyen gyorsan képes kivonni a festékanyagot és kifehéríteni a hajat (mint tudjuk a foltoknál a szőr szálak is kifehérednek általában) , nos kutatáshoz szerintem jó kiindulópont lenne, hogy ez a folyamat visszafordítható-e, mert e két tünet szerintem összefügg.

Gyógymasszőrként is sokat tanultam a betegségünkről és sok  eltérő területen dolgozó (belgyógyász, ortopéd, fizioterapeuta stb)  orvossal beszéltem. Ez valóban az orvos tudomány területén is egy fehér folt. Bekerült az oly sok autoimmun betegség közé, aminek oka ismeretlen.

Tekintettel arra, hogy az első foltom megjelenése óta több év telt el és nem terjedt, nem jött új, egészen a múlt hónapig, van okom átgondolni, mit is tettem másképp, mi miatt reagál ismét így a szervezetem.

Fel a fejjel, szerintem mivel ilyen sokan itt a listán és a honlapon is törekszünk a megoldásra, egyszer történnie kell valaminek! 🙂

 

 

MI VÁLTHATJA KI A VITILIGO MEGJELENÉSÉT?

Üdv minden Pigmenthiányosnak!

Tetszett az oldal, amit létrehoztak. A töprengéshez én csak annyit szeretnék hozzátenni, amit a saját esetemben tapasztaltam.

Magam részéről biztos vagyok a pszichikai okban.

14 éves voltam (rég volt), mikor anyám és nővérem csúnyán összeugrott, s nővéremet három évig nem is láttuk.

Azon a nyáron csak annyit észleltem vitiligomból, hogy egyszerűen foltokban nem barnult le a kezem, holott elég gyorsan és leégés nélkül barnultam azelőtt gyermekkoromban.

Ennyi lenne. Azóta az életem nyugodt. Sem több, sem kevesebb foltom nem lett.

Talán ez is lehet hasznos infó.

üdv.

(egy Olvasó)

Sokat filóztam a dolgon és eszembe jutott pár dolog, ami összefüggésbe hozható a vitiligoval.

 1. Mint tudjuk, a haj a kor előrehaladtával elveszíti színét, megőszül. Vajon hogyan zajlik mindez? Lehet, hogy a bőrben is hasonló reakció következik be, mint az őszülésnél?
 2. Hallani estet, hogy ha a macskát hirtelen sokk éri, kifehéredik, mint ahogy beszámoltak már arról is, hogy, ha valakit hirtelen, megrázó esemény zaklat fel “beleőszül”… De mégis hogyan? Mitől?
 3. Miért van az, hogy a pigmenthiányos felületen, rendes, sötétszínű szőr nő? Legalábbis az én esetemben van ez így. Akkor mégiscsak van ott pigment? Vagy a szőr, haj színének nincs is köze a bőr pigmentjéhez?
 4. Létezik olyan, hogy két kezelés kiüti egymást? Tudjátok, ahogy a suliban tanultuk: pozitív meg negatív semlegesíti egymást…

Sejtéseim a saját vitiligommal kapcsolatban és néhány egyéb megfigyelés:

– Van egy bőrgomba-fajta, amelyik pigment-hiányt okoz. (De ez nem vitiligo!) Hogyan okozza ez a gomba a pigment-hiányt? Mi a biokémiája? Esetleg párhuzamot, összefüggést, hasonlóságot, különbözőséget keresni a két eset között: Vitiligo és bőrgomba okozta pigment-hiány.

– Gyakran fordul elő vitiligosoknál, hogy valamilyen bőrsérülés vagy ütés (fizikai trauma) után az érintett helyen “beindul” a vitiligo. Vajon mi lehet a háttérben?

– Gyakori megjelenési helye a vitiligonak: szem körül, száj körül, az ujjaknál, hajlatoknál, könyök, térd, intim területek. Ezek mind olyan helyek, ahol a bőr folytonossága megszakad, vagy ahol traumának, aktív használatnak van kitéve a bőr.

Illetve ami a magzati életben úgymond sérül a kerek egészhez képest. Ahogy fejlődnek a magzat ezen részei. (Lásd még ehhez az előző pontot is.)

– Vajon milyen szerepe lehet a nyálnak, az izzadásnak, az izzadságnak, a belső váladékoknak? Van ezekben valamilyen olyan anyag, ami kiváltja a vitiligot? A vitiligo gyakori megjelenési helyein ezek a váladékok gyakran jelen vannak, nagy mennyiségben vannak jelen.

– Esetleg a vitiligos területen a bőr olyanná válik, mint belső szövetek? És/vagy mint a tenyér, a talp? Ahol nincs pigmentáció. Ott miért és milyen módon nincs pigmentáció?

 
Pár napja írtam egy természetgyógyásznak, hátha tud vmi okosat mondani. A válasza:
“Leggyakrabban autóimmun betegség, mely az anyagcsere folyamatokban, főként a hasnyálmirigy működését érintve okoz zavarokat.Segíthetnek az akupunktúrás kezelések, a Livfit tbl., a Vironal csepp, és mindezek mellett a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kevés párolt zöldséges és teljes értékű gabonás köretekkel, kecsketejjel.”Az említett két terméknek utánanéztem.
Livfit:
http://netbio.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_789323

Vironal-csepp:
http://egeszsegbolt.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=5588&cikk=unas_854274

Tündér Panka:)

 

– Úgy gondolom elég nagy az esély rá, hogy benne van a génjeimben. Alapból hordozom ezt a hibás gént. Ez csak egy sejtés, egy megérzés. Van a családunkban az apai ágon egy olyan gén, amitől a családban időnként születik egy-egy nagyon-nagyon vörös hajú, nagyon világoskék szemű és nagyon fehérbőrű személy. Az apukám ilyen volt. Valamiért úgy érzem, esetleg ennek is köze lehet a vitiligomhoz. Egyébként az anyai ágon is ott van a nagypapám, akinek szintén nagyon világos szeme volt. Esetleg a két gén “felerősített” valamit. 
Érdekes, mert a hajamban is lehet találni néhány elütő színű hajszálat. A hajam nagy része vöröses-közép-szőke és világos szőke. Vékony- vagy nagyon vékonyszálú. Viszont van néhány teljesen más típusú hajszálam is! Nagyon vastag szálú, merev, össze-vissza tekeredő és nagyon vörös színű!!! Pont olyan, mint az apukámé volt.

Lehet, hogy az apai gén akart itt “előtörni”. Mind a hajban, mind a bőrben?

A genetikai dolog a TELJES BETEGÁLLOMÁNYBAN szintén elő szokott fordulni. De nem mindenkinél. 
Ez az egész betegség sajnos erről szól: lehet, esetleg, talán, egyeseknél-de-nem-mindenkinél, valószínűleg…. 
Szomorú, de ez van. Sajnos, még nagyon keveset tudunk róla. Alig van olyan dolog, amire azt mondhatjuk, hogy ez tény, ez biztos.

– Genetikai vagy immunbetegség? 
Lehet, hogy genetikai. 
Lehet, hogy immunbetegség. 
Lehet, hogy mindkét dolog egyszerre (azonos betegnél). 
Lehet, hogy az egyik betegnél genetikai, és a másiknál immunbetegség. 
Lehet, hogy betegenként változó, hogy melyik – csak egy ok van vagy egyszerre több. 
Vagy akár egyik sem! :))) Lehet, hogy jövőre felfedezik végre a vitiligo valódi okát. Valami totál más dolgot, mint amit idáig gondoltak az orvosok.

Jelenleg az orvosok mindkettőt meg szokták említeni, hogy VALÓSZÍNŰLEG ezek okozhatják a vitiligot. Jelenleg ők is az immun-betegséget szokták elsőként megemlíteni. Ezt a feltételezést erősíti az a dolog is, hogy bizonyos immunitást elnyomó krémek segítenek “visszavarázsolni” a pigmentációt. (De sajnos, ez sem hat mindenkinél.) Lehet, hogy pont azért ennyire változóak a kezelések hatékonysága a betegeknél, mert több különböző vitiligo létezik? LEHET, HOGY EZ NEM IS EGYETLEN BETEGSÉG?

– Az esetek olvasgatása során sokaknál észleltem, hogy az immunitást gyengítő tényezők (pl. vitamin-hiány, stressz, betegség, műtét után) indították be a betegséget. Illetve hogy ezek a tényezők gyakran okozzák a vitiligo hirtelen és nagyobb területet érintő terjedését.

– A vitiligo nem/nemcsak civilizációs betegség. Nagyon régi. És a természeti népeknél is előfordul. Viszont a civilizáció káros hatásai valószínűleg kihatnak a betegségre.

Számos dolog lehet, ami előhívja az addig szunnyadó betegséget.

PROVOKÁLÓ TÉNYEZŐK, ESETLEGES ÖSSZEFÜGGÉSEK:

Nálam ezek jöhetnek szóba: (Ezek csak ‘”gyanúsítottak”. Ezek közül bármelyik, vagy akár egyszerre több is lehet.) 
– Gyerekkoromban sokat betegeskedtem. Tüszős mandulagyulladás évente többször. Erre sok antibiotikumot kellett szednem. (A vitiligo megjelenése után jó pár évvel később a fül-orr-gégész tanácsára kivetettem a krónikus gyulladásban lévő manduláimat. Azóta gyakran van torokgyulladásom.) 
A fentiek esetleg összefüggésben vannak az immunitással. És a vitiligoval. 
Maga a mandula. (Szerepe. Az általa befolyásolt reakciók. Stb.) A gyulladt mandula. 
Mandulagyulladás. Krónikus mandulagyulladás. Tüszős mandulagyulladás. Torokgyulladás. 
Ez csak az immunrendszert gyengíti? Vagy okozója a betegségnek? Vagy csak provokáló tényező?

Lehetséges válaszok: 
1. Mindegyik szóba jöhet. Külön-külön egy, vagy több is. (Variációk.) 
2. Valamilyen más faktor is szóba jöhet. ??? Társbetegség./ Valamilyen biokémiai folyamat. ??? 
3. A mandulának nagyon komoly immun-szerepe van. 
Szempontok: Mandulagyulladás. Góc. A mandula kivételének a hatásai. ???

A fentiekkel kapcsolatos összefüggések, kihatások, ….

– Nagyon vékony voltam. (A szüleim és a két tesóm is vékony alkatúak. Genetikai összefüggés?) 
– A soványság miatt Peritol tablettát szedtem. (Étvágygerjesztő tabletta.) B vitamin kúrát is tartottam.

Peritol: Két dolgot találtam róla: 
1. Étvágygerjesztő szer. (Blokkolja a szerotonin hatását.) 
2. Régebben allergiára ezt adták. Antihisztamin.

Ezeket továbbgondolni. (Biokémiai folyamatok, kihatások, ingerületátvivő anyagok, hormonok, mirigyek.)

– A lakás ahol gyerekkoromban éltem, sajnos, elég vizes volt. A szigetelés ellenére a hosszú ideig a szekrényben tartott ruháknak szaga volt. Ez bizony penészgomba. 
Erre ma is nagyon érzékeny vagyok. Undorodom tőle. Nem bírom a nedves, párás helyeket. És azonnal megérzem a penész-szagot/ízt. (Épület helyiségei, élelmiszerek, ételek, italok, bármilyen tárgy esetén.)

– Antibiotikumok. 
1. Az antibiotikumok és a B-vitamin kapcsolata. 
2. Valamint az, hogy az antibiotikum megöli a jótékony baktériumokat is a szervezetben, ami a gombák szaporodását egyébként visszaszorítja. 
Gyulladás – antibiotikum – gombák – B-vitamin. PABA.

– B-vitamin kúra. B-vitamin injekció kúra. 
Ez miért? 
1. Megpróbáltam minden olyan dolgot beírni, ami megtörtént velem, ami az átlagostól eltérő lehet, amikkel kiemelten kapcsolatba kerültem, vagy ami bármilyen módon gyanús lehet. És minden olyan dolgot gyanúsnak ítélek meg, amit “pluszban” visznek be a szervezetbe. Vagy ami bármilyen módon eltér az átlagostól, a megszokottól vagy ami gyakran ismétlődik. 
2. A másik ok: A vitiligonak van egy kezelési formája, ahol PABA vitamint adnak. Valószínűleg a PABA-nak köze van a pigmentációhoz. 
Ezt régebben a B vitaminok közé sorolták. (Ma már nem tartják vitaminnak.) Lehet, hogy akkoriban tartalmazta ezt a vitamint a B-vitamin kúra. Lehet, hogy a nagyobb adagban adott PABA kihatott a pigmentációra. Valahogy “megzavarta” a működését. 
3. A nagy adagban adott vitamin különböző hatásokat válthat ki a szervezetben. 
A nagy adagban adott vitamin/ásványi anyag/nyomelem kihatással van a többi vitaminra/ásványi anyagra/nyomelemre. 
4. A különböző vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hatása egymásra. 
– Vitaminok és ásványi anyagok. Hiány, többlet, kölcsönhatások. 
– Volt valamilyen vitamin vagy vitamin-komplex készítmény, amiből biztos vagyok, hogy többet ettem gyerekkoromban, mint ami a megengedett. (Nagyon finom íze volt.) Sajnos, nem tudtam kideríteni, melyik vitamin volt az.

– Időnként enyhe vashiányom van.

– Orrtörés.

– Fejsérülés kétszer is. (Balesetek.)

– Rengeteg sárgabarack-magot ettem.

– Egy forrázásos baleset. Szerencsére semmi nyoma nem maradt. (Egyébként nem ott van a pigment-hiányom ahol le voltam forrázva.)

– A szokásos védőoltások. 
1. Itt arra gyanakszom, hogy a védőoltásnak provokáló szerepe lehet esetleg. Tehát például ez is elképzelhető: alapból van egy hibás génem, ami vitiligot okozhat. Vagy, mint immun-betegség. Csendben szunnyad. (Mint mondjuk az allergia. Az is csak úgy hirtelen előtör.) Sokáig nem jön elő a betegség. És amikor a szervezetemet éri valamilyen provokáló tényező, akkor előjön a vitiligo. Ilyen provokáló tényező lehet a védőoltás is. De csak azoknál hoz elő vitiligot, akiknél alapból ott van a vitiligo. A többieknek semmi bajuk nem lesz a védőoltásoktól. 
2. Bizonyos védőoltások higanyt tartalmaznak. (És még ki tudja mit.) 
3. A védőoltások általában úgy hatnak, hogy megkapjuk a legyengített kórokozót az oltással. A szervezet pedig ellenanyagokat kezd termelni ellene. Ez itt már megint az immunitás kérdése.

– Flucinar kenőcs használata gyerekkorban. (Többször is.) Ez a krém szteroidot tartalmaz.

– Egyéb szteroid tartalmú krémek. Pl. a Tetran valamelyik fajtája. (Van benne antibiotikum és szteroid is.) Többféle hasonló szer van. Sokan használják. Elég népszerűek.

– Flucinar. (Szteroid.) Képes pigment-hiány okozni. Vitiligora az egyik terápia a szteroid tartalmú krém.

– Ugyanaz a dolog okozhat vitiligot. És lehet ezzel a dologgal kezelni a vitiligot. EZ NAGYON ÉRDEKES!

– Psoriasis Rengeteg hasonlóság a vitiligoval. A betegség jellemzőit tekintve. Nagyon sok hasonlóság van a kezelési módszerekben is.

– A különböző kezelési módszereket megvizsgálni. 

– Hajszőkítő-festék.

– Stressz. Stressz. Stressz.

– Hormonális fogamzásgátló tabletta.

– Egy sikertelen terhesség.

– Munkám során számos vegyszerrel kerültem kapcsolatba. Fertőtlenítő-szerek, vegyszerek, gyógyszerek, higany-tartalmú amalgám, stb….

– Hipofízis adenomám van. Mikroadenoma. Ez magas prolaktin-szintet okoz. Ennek az egésznek a feltételezett oka a (régebben szedett) hormonális fogamzásgátló és a sok stressz. 
Prolaktin – dopamin. Hormonok – hormonális változás. Hormonok kölcsönhatásai egymásra. Dopamin – hormonok. Mindenféle biokémiai anyagok, folyamatok, kölcsönhatások. Stressz – dopamin – prolaktin Dohányzás – dopamin – dohányzás abbahagyása – ennek biokémiai hatásai

A hipofízisben termelődik az MSH hormon is. Egyes állatoknál ez felelős a színváltozásért. Lehet, hogy nekünk, vitiligosoknak megmaradt ez az ősi képesség, mélyen bekódolva a génjeinkben, hogy képesek vagyunk megváltoztatni a színünket? Ez a színváltoztatás valószínűleg az álcázást szolgálta/szolgálja. (Lehet, hogy a vitiligo egy plusz képesség és nem egy “hiba” a szervezetben. Mi még tudjuk azt, amit a többiek szervezete elfelejtett?)

Stressz – egyes állatok ilyenkor megváltoztatják a színüket. Álcázás. (Egyéb?)

Stressz – egyes embereknél vitiligo jelentkezik. Álcázni akarja magát a “szervezet”? El akar bújni a stresszt okozó tényező elől? 
El akarunk bújni? (Megjegyzem, bennem a vitiligo megjelenése környékén határozottan jellemzett ez a dolog. Elrejtőzni. Bezárkózni. Kizárni azt, ami veszélyt hoz rám.) 
– Olyan állatok, (és növények) amelyek képesek változtatni a színüket.

– Dohányoztam. Dohányzás – dopamin – és a fent leírtak.

– Lelki alkat. Stresszes alaptermészet. Maximalista. Érzékeny, de erős alkat.

– Homeopátia. Fizikai, szellemi, lelki hasonlóság/egyezés keresése a vitiligos betegeknél – homeopátia szemszögéből is nézve.

– Ahol a fehér foltok megjelennek, azok milyen területnek számítanak az akupunktúra szempontjából? Mely szervekkel állnak kapcsolatban a bőr azon helyei, ahol a vitiligos foltok megjelennek?

ÖSSZEGEZVE: Szerintem nálam a legnagyobb szerepe a genetikai elváltozásnak, a hormonális okoknak (fogamzásgátló, hipofízis-adenoma és magas prolaktin-szint) és a stressznek van. Ezek lehetnek az okok és/vagy a kiváltó tényezők.

 

Fontosnak tartom vizsgálni, elemezni, átgondolni, hogy a fent leírt tényezők nincsenek-e esetleg további kölcsönhatásban egymással. Vagy hogy a fentiek közül két vagy több dologból le lehet-e vonni valamilyen következtetést!!!! Megfigyelni, vizsgálni a hasonlóságokat, a gyakran előforduló dolgokat. Továbbgondolni ezeket a dolgokat. 
 

 

MI OKOZHATJA A VITILIGO TERJEDÉSÉT?

 

Felerősíti-e az immunbajt a lelki probléma, éspedig jobban, mint amennyire ez általánosságban igaz? 
Merthogy általános igazság, hogy a betegségek alakulását befolyásolják a lelki tényezők, mint ahogy az is, hogy lelki alapon csak igen kevés betegség alakul ki-illetve a betegségek szűk köre eredeztethető kizárólag lelki tényezőkből. 
Tehát: úgy látjátok, hogy a vitiligonál ez a tényező erősebben érvényesül, mint általában?

 

 

A VITILIGO ÉS EGYÉB BETEGSÉGEK, ÁLLAPOTOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK

KÖRÖMRÁGÁS ÉS VITILIGO

 Én a körmüket sosem rágók táborát erősítem, ezért aztán nem is hiszem, hogy bármi köze lehetne a nyavalyánkhoz. Ellenben néhány év szünet után mostanában újra sokat ülök laminált bútorlapból készült asztalnál, és amikor hosszabb ideig rajta tartom a kezem, viszketni kezd, mégpedig éppen a csuklómnál, ahol legtöbbször érintkezik az asztallal, és ahol először vettem észre magamon a foltokat.  Aztán eszembe jutott, hogy  volt ilyen már régebben is. A préselt bútorlap és a laminálására használt műanyag pedig tartalmaz mindenféle barátságtalan anyagot: az új bútorokból ezerrel párolog pl. a formalin, amiben pl. a biológia szertár preparátumai is úsznak.  Nem tudom, nem hülyeség-e, de ezek a preparátumok mindig elvesztik a színűket, az emberi bőr is falfehér lesz a formalintól…

Feltennék egy érdekes kérdést. 
Van köztetek olyan, aki rágta/ rágja a körmét? Bár tudom, hogy ez elég személyes mindenkinek, de én mikor kiskoromban stresszes helyzetbe kerültem, olyankor rágtam, s már sokszor elgondolkodtam, hogy esetleg nem lehetett-e  valami köze a festékhiány kialakulásához….

Szerintem Móni észrevétele érdekes a körömrágással kapcsolatban. De nem maga a körömrágás lehet az érdekes, hanem a miértje…

Én a stresszt, az idegeskedést gondolom az okának. És erről volt már szó a levlistán, hogy a stressz hozzájárul vagy épp kiválthatja a festékhiány kialakulását, vagy terjedését. Pont így valamelyik műtét, vagy fertőzés. Ezek mind immunromboló dolgok. Szerintem.

Gyerekkoromban én is rágtam a körmömet. (Később pedig dohányoztam.)

Csak töprengek…

Esetleges összefüggés a körömrágás és a vitiligo között…

 1. a) Stressz, szorongás és idegeskedés. Stresszes alaptípus és/vagy stresszes életkörülmények.

A vitiligosok között elég sok a stresszes, túlérzékeny személyiség. 

 1. b) A körömrágás mikrosérüléseket okozhat a köröm mellett lévő bőrön illetve a körömágyon. Esetleg ez provokálhatja a vitiligo megjelenését, terjedését. És esetleg nem feltéltlenül a mikrosérülések helyén, hanem bárhol másutt a bőrfelületen.

(Egyes vitiligos betegeknél gyakori, hogy egy-egy hámsérülés helyén soha többet nem jön vissza a normál pigmentáció. Illetve ha beütik valamelyik testrészüket vagy folyamatos irritációnak van kitéve a bőr, ott eltűnik a pigmentáció – megjelenik a vitiligo.)

Hát én nem tudom, hogy a viti minek a rokonbetegsége. Sokszor az ekcémával is összekötik, meg minden mással, amire nem tudnak orvosságot. Nekem ezek közül egyik sincs. Én azért nem értek egyet azzal, hogy a táplálkozással kössem össze a vitiligo kialakulását és a bélrendszer rossz állapotának közös vonásaival, mert sajnos apró gyerekek közt is akad szép számmal, sőt újszülötteknél is. Azok, akiknek szüleinél (anyukájunál) nincsenek tünetek, ők meg foltosan születnek, nem látok összefüggést. Így nem is akarok találgatni és kísérletezni sem szeretnék. A fokhagyma jó dolog, de én nem szeretem, így nem is erőltetem. Annyit eszem, amennyit a piritósomra kenek és az ubisaláta vagy a babfőzelék felvesz:)

Szerintem ez egy olyan bőrbetegség, ahol a pigmentek és a pigmenttermelő sejtek pusztulnak. Erre olyan gyógymódot fogadok el, ahol kikísérletezik, hogy hogyan lehet megállítani és visszapótolni ezeket a cuccokat a testünkbe. Ha valódi gyógymódot találnának, akkor az úgy nézne ki, hogy egy tél alatt megállna a pusztulás és nyárra szépen visszabarnulnának a foltjaink. Amíg csak pitty-pötty és részleges megoldás van, addig én nem hiszek benne.

Az egészséges táplálkozás fontos, ez elismerem. Ha én úgy táplálkoznék, ahogy mondjuk a szüleim és ők úgy ahogy én, akkor elismerném, hogy megérdemlem, hogy foltos legyek és megérteném, hogy rajtuk miért nincs vitiligo. De nem így van. Ők pocsék kajákat esznek és sokat, mégis szép a bőrük, én meg amit lehet elkövetek és mégsem:(

 

Én is elég szorongó, aggódó alkat vagyok, akit mélyen érintenek dolgok és rágódom ám rajtuk. De egyébként nyílt, optimista, barátkozó ember vagyok.

Nem is gondolná a környezetem, mennyit szorongok néha, ez ugyanis nem nagyon látszik kifelé és talán ez a baj.

Bár már nagyon sokat változtam az elmúlt 2 évben, akkor egy nagyon mély gödör aljáról másztam ki.

Tehát rövid kórtörténetem: 21 éves koromig szinte semmi, egy-két megfázást, bárányhimlőt eltekintve. Aztán egy súlyos influenza, tüdőgyulladás nagy hirtelen és utána szinte egy időben jött az első foltom+asztma és allergia(házipor, lisztatka, mindenféle állatszőr). 2 év után az asztmám tünetmentes lett, de a foltok terjedtek.

Utána 2004 a gödör alja, állandó rosszullétek (szédülés, gyengeség, pánikrohamok), aztán diagnosztizált PM gyulladás, műtét (a jobb oldali teljes PM-em kivették). Azóta gyógyszerrrel a PM rendben tartják, de még mindig nem vagyok az igazi formámban.

 

Lassan már többet tudunk a vitiligóról, mint a kezelőorvosok, ha mindenki berakja a tapasztalatát a közösbe. Érdekes dolgokat írtok. A vitiligó autoimmun betegség, mint ahogy a pajzsmirigygyulladás is. Az ilyen típusú autóimmun betegség elvileg a belsőelválasztású mirigyek működését “zavarja”. Következmények lehetnek cukorbetegség, vashiány és az azzal összefüggő anaemia, stb. Persze ez mindenkinél mást hoz ki. Még mindig jobb, mint az autoimmun betegség másik formája, amelynek a következménye akár a sclerosis multiplex is lehet.

Két megjegyzés:

(1.) nekem a foltok jellemzően az izületek felett jelentkeztek,

(2.) a rézhiánnyal kapcsolatban csak annyi, hogy nekem éppen az ellenkező fordult elő, túl sok réz halmozódott fel a szervezetemben.

Én próbálom magam figyelni már hónapok óta, és azt gondolom, az egész mögött a stressz van. Rajtam akkor jelennek meg újabb foltok, amikor valami olyan feladatom vagy problémám van, amit nem tudok egyszerűen megoldani, és görcsölök miatta.

Most államvizsgáztam a második szakomon a múlt héten, és ezt megelőzően lettek újabb foltjaim. És az egész az első szakdolgozat írásakor, tavasszal kezdődött, majd akkor lett rosszabb, amikor államvizsgáztam.

Szóval nem tudom, tényleg van-e összefüggés, és ha igen, a hátralevő kb. 50 évemben, hogy fogom elkerülni a stresszt, mert szerintem nálam nagyon befolyásolja, hogy éppen milyen lelkiállapotban vagyok.

 

A weblap kórtöri oldalán lehetne, kellene összeszedni ezeket a más betegségeket, illetve részben van is szó ilyenekről a történetekben. De az biztos, hogy inspirálóbb, ha itt beszélünk róla, csak hát itt névvel kicsit kínosabb, de akkor leszek én az első bátor, aki elmeséli, hogy pl. a magam részéről baromi hajlamos vagyok újra és újra elkapni bőrgombásodást, most meg éppen Lamisilt zabálok körömgombára. Emellett epekövem van, és több vitiligósról tudok családon belül és azon kívül
is, akiknek szintén. Pár évvel  egy hasfelmetszős műtét után jött elő a vitiligóm, anyámnak dettó. Azonkívül lelki értelemben túlérzékeny vagyok: agyonaggodalmaskodok csomó mindent, amire más csak a vállát vonogatja. Továbbá 4 éves korom óta nincs mandulám. Kb. 5-6 éve vizsgálták a pajzsmirigyemet, akkor azzal nem volt gond (kopp-kopp).
Más nyavalyámról nem tudok.


 

Az Orvos Válaszol 2006;11(augusztusi)   InforMed

Körülbelül két hónapja megjelent egy elváltozás a szemem melletti bőrön. Ma voltam bőrgyógyásznál, aki vitiligót állapított meg, több vizsgálatot is előírt, a leletből idéznék:
Státus: A bal szem körül határozott körvonalú, pigmentáltabb szegélyű, fehér folt.
Wood fényben: Vitiligo pozitív és a homlok jobb oldalán kölesnyi pozitivitás látható még. Pm. diffuzan kissé megnagyobbodott, göb nem tapintható.
A barna pigmentáltság valóban jellemző, viszont az említett területek nem fehérek, csak halványabb a színük. Huszonegy éves vagyok, és a dolog eléggé szíven ütött, szóval szeretném tudni, mi a véleménye a leírtak alapján az állapotomról, illetve mik az esélyeim? Leginkább arra gondolok, hogy az érintett felület ki fog fehéredni, illetve mik ez ügyben a tapasztalatok? A doktornő Ultracortenol szemkenőcsöt írt fel naponta kétszeri használatra, illetve a törzsön megjelent világosabb (egyelőre nem fehér) foltok kezelésére Elocom kenőcsöt.
Korábban diagnosztizáltak nálam Gilbert-kórt, illetve voltak fogászati problémáim, ínygyulladás, hasonlók.
Válaszát köszönettel várom.

Ha valóban vitiligo, akkor jelen ismereteink szerint, a kétféle szteroidos kenőcs használatának sincs túl sok értelme. Egyelőre a kozmetikai korrekción kívül a vitiligo eltüntetésére más lehetőségünk nincs.

KÉRDÉS: VAJON VAN-E VALAMILYEN ÖSSZEFÜGGÉS A VITILIGO ÉS A GILBERT KÓR KÖZÖTT?

GILBERT KÓR

A legfontosabb, hogy hangsúlyozzuk: a Gilbert-kór nem betegség, hanem egy ártalmatlan állapot. Ennek ellenére sok emberből első hallásra aggodalmat válthat ki a diagnózis.
A Gilbert-kór jóindulatú, krónikus, ún. nem-konjugált hiperbilirubinémia, azaz magas bilirubinszinttel járó állapot. A kórkép a máj örökletes működési zavara, amely során a bilirubin molekula lebontása zavart szenved.
A szervezetben az oxigén szállítását a vörösvérsejtek végzik. A vörösvérsejtekben az oxigén hemoglobin molekulához kötődve jut el a szövetekhez. A bilirubin a hemoglobin molekula lebomlása során képződő anyag. A bilirubin lebontásában számos enzim játszik szerepet. Gilbert-kórban az ún. UDP-glükoronil-transzferáz szintje genetikusan alacsonyabb.
Az UDP-glükuroniltranszferáz enzim csökkent jelenléte miatt az epefesték lebontása lassabban megy végbe. Ezért a vérben felszaporodik a nem konjugált – azaz a vérben nem oldódó, ún. indirekt reakciót adó – bilirubin molekula. Emiatt időnként változó mértékű sárgaság jöhet létre a bőrön és a szem ínhártyáján (szemfehérje). A sárgaság mértékét több tényező, pl. tápláltsági állapot, fáradtság, stressz befolyásolja.
A kórkép általában véletlenül, más okból végzett vérvétel során kerül felismerésre. Egyéb laboratóriumi és klinikai tünet nem kíséri, egyes embereknél ritkán hasi fájdalom léphet fel.
A szindróma nevét egy francia gasztroenterológusról kapta.

A Gilbert-kór gyakori kórkép, általában minden 20 emberből 1 érintett, Észak-Európában az előfordulása 10-18%. Leggyakrabban fiatal felnőttkorban, véletlenül derül ki, családokon belül halmozódik. Tapasztalatok szerint a férfiakat gyakrabban érinti, mint a nőket, rasszbeli különbségek nem ismertek.

A jelenség hátterének megvilágításához a hemoglobin molekula lebontásának folyamatát kell áttekinteni. A vérben az oxigént a vörösvértestek szállítják a hemoglobin segítségével. A hemoglobin bonyolult szerkezetű molekula, fehérjéből és egy vasiont hordozó ún. porfirin gyűrűből áll. A hemoglobin lebontása főként a májban, a lépben és a csontvelőben zajlik. A porfirin-gyűrű egy enzimrendszer segítségével előbb zöld színű biliverdinné, majd sárga színű bilirubinná alakul. (Ez magyarázza azt a jelenséget, amikor ütés hatására bőrünk alatt véraláfutás keletkezik, és előbb lilás, majd zöldes, később sárgás színre vált, miközben fokozatosan felszívódik.)
A bilirubin molekula vízben nem oldódik, ezért fehérjéhez kötődve jut el a májba. A májsejtek a bilirubint vízoldékonnyá alakítják. (Az UDP-glükuroniltranszferáz két glükuronsavat kapcsol hozzá.) Ezt a folyamatot konjugációnak nevezzük. Így a konjugált bilirubin vagy a vizelettel vagy az epében oldva a széklettel kiürül.
Gilbert-kórban a konjugálást végző enzimből, egy ma már pontosan ismert gén hibája miatt a normálisnál kevesebb képződik. Ezért a bilirubin csak lassabban képes kiürülni a szervezetből.
Fontos tudni, hogy az UDP-glükoronil-transzferáz enzim működése során glükózt (cukrot) használ fel. Így Gilbert-kórban különösen nagy jelentősége van az egyenletes vércukorszint fenntartásának. Ezzel magyarázható a tünetek éhezéskor bekövetkező rosszabbodása is.

A Gilbert-kór újszülötteknél is okozhat enyhe, sohasem kórosan erős sárgaságot. Jellemzően azonban a tünetek először 10-30. életév között jelennek meg. Serdülőkorig a legtöbb esetben a bilirubin képződése és lebontása egyensúlyban lehet. Ha a serdülőkorú gyermek szeme fehérje időnként sárgás színűnek tűnik, főként, ha a családban ismert Gilbert-kóros személy van, feltétlenül gondolnunk kell erre a kórképre. Gyanús esetben a háziorvos rutin vérvizsgálatot kérve könnyen igazolhatja az enyhén emelkedett konjugálatlan szérum bilirubin szintet.
A konjugáló enzim működését számos hatás befolyásolja. Különböző fizikai és lelki megterhelések hatására, betegség alatt vagy stressz helyzetekben olyan anyagok képződnek, melyek az amúgy is csökkent enzimműködést még jobban visszaszorítják. Éhezést követően, egy átvirrasztott éjszaka vagy alkohol fogyasztása után, illetve kifejezett erőkifejtés, erőteljesebb fizikai munka, sportolás után szembetűnő sárgaság alakulhat ki.

Az esetek döntő többségében az emelkedett szérum bilirubin-szint panaszokat nem okoz, ezért annak kezelése nem szükséges.
Önmagában a mérsékelten emelkedett szérum bilirubinszint nem ártalmas, azonban bizonyos gyógyszerek (pl. paracetamol) és egyéb kémiai anyagok (alkohol) májkárosító hatása Gilbert-kór fennállása esetén fokozódhat. Ezért fontos a diagnózis ismerete. A kórkép a normális életvitelt nem befolyásolja, de javasolt a stressz helyzetek kerülése, az alkoholfogyasztás mellőzése, a naponta többszöri étkezés és a rendszeres, nem megterhelő sportolás.
Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a kivizsgált Gilbert-kóros betegnek is lehet májgyulladása vagy egyéb májbetegsége, ezért ha a sárgaság a szokásosnál kifejezettebb, és szokatlan panaszok jelentkeznek, tanácsos orvoshoz fordulni.

A normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint egyébként normális májfunkciós értékek (protrombin, direkt bilirubin, epesav, GOT, GPT, alkalikus foszfatáz, g -GT, szérumalbumin és g-globin értékek) mellett nagy valószínűséggel Gilbert-kórra utal.
Mivel a Gilbert-kór ún. kizárásos diagnózis, a kivizsgálás elsősorban a sárgaság kapcsán felmerülő, egyéb betegségek kizárására irányul. Így meg kell győződni arról, hogy a sárgaság hátterében nem hematológiai betegségek (fokozott vörösvértest szétesés), a bilirubinszint és egyéb májenzim-szint emelkedéssel járó májbetegségek, mint például a fertőző májgyulladás vagy az epeút elzáródás állnak. Ha indokoltnak tűnik, el kell végezni a hasi ultrahang-vizsgálatot, a máj szerkezetének megítélése céljából.
A kivizsgálás során, a vérvételt megelőzően kétnapos éhezést írnak elő, amely maximum napi 400 kcal energia-bevitelt jelent. Az éhezés a Gilbert-kóros egyénekben az UDP-glükuronil transzferáz működését csökkenti, ezáltal a bilirubin-szintje a vérben megemelkedik. Ezután a konjugáló enzim működését phenobarbital (Sevenal) tablettával serkentik, és újból megmérik a bilirubin szintet. Gilbert-kór esetén a tabletta bevétele után a bilirubin szintje csökken.

Amennyiben Gilbert-kór igazolódik, életmódbeli tanácsokkal látják el az érintetteket. A konjugáló enzim csökkent működése pályaválasztási korlátozó tényező lehet, például nem ajánlott vegyi üzemekben, festékgyárakban vagy éjszakai műszakban való munkavégzés. Részletes tájékoztatás az egyes szakmák esetében az Országos Munkaegészségügyi Intézettől kérhető.

FORRÁS:
Szerző: Kiss Éva
Lektor: Dr. Kovács Viktória Anna, Dr. Gabler Tamás

Bizonyára összefüggés van a vitiligo és számos betegség között, ahogyan a tapasztalatok is mutatják.

 1. Nekem kicsi koromtól mindig gond volt az emésztésemmel. A mai napig küszködök, most nagyszámú probiotikummal próbálkozom. Már évek óta szedem egyébként, eddig semmi, de most nagyot emeltem az adagon. Hátha.
 2. A vashiányom ugyancsak néhány éves korom óta kínoz. Olyan szintre le tud menni, hogy az orvosok csodálkoznak, hogy nem ájulok el?
 3. A vitiligom 15 éves korom környékén jelentkezett. Ekkor kerültem középiskolába, ami iszonyú stresszes volt számomra. A tanulás mindig kikészít lelkileg. Nagyon durván. Szörnyen nyomaszt amíg nincs meg egy vizsgám, hogy a nyelvvizsgáról ne is beszéljek. Szerintem túlreagálom a dolgokat! A lényeg, hogy ekkor nagy stressz volt az új megpróbáltatás.
 4. Nőgyógyászati problémám idén Karácsonykor lesz (remélem akkor már nem lesz, bár nehezen tudom elképzelni -talán ez is a baj, hogy a fejemben már szinte elérhetetlennek tűnik, hogy valóban egészséges legyek végre). Kétszer akartak műteni a P3-as cytológiám miatt, de mindkétszer az ismétlés P2 lett. Az oké is, de az alapproblémám, ami első perctől az orvoshoz irányított (amikor is kiderült az első P3), egyszerűen semmitől nem akar elmúlni. Érted? Semmitől! Többször végeztek kenetvizsgálatot, de e-colin kívül néha egy kevés gombán kívül nem találtak egyebet. Amit még megállapítottak, hogy nincs hüvelyflórám. De hová lett? Nem hinném, hogy a kúpok miatt nincs, mert az első orvoshoz menésem alkalmával már ugyanazok a tünetek kínoztak, amik ma is. Vége lesz ennek egyszer??? A pisilés szinte örökösen csíp. Különösen menstruáció előtt és után. Amennyi gyógyszert, és természetes csodaszert beszedtem már… talán többet már nem is lehetett volna. Hogy a féléves gombaölőről, és a majd másfél éves Candida diétámról ne beszéljek! A párommal teljesen tönkrement a kapcsolatom. Most lesz öt éve, hogy együtt élünk, mert már tényleg csak együtt élünk. Ezt sem tudom megoldani egyelőre, de az biztos, hogy szerintem véglet eltávolodtunk egymástól. Kb. három éve egyáltalán nem szexelünk! Szerinted? Annyira fáj, hogy egyébként sem lennék rá képes! Már tényleg nem tudom mit csináljak? Vagy egyáltalán kihez forduljak? Így múljon el a fiatalságom, hogy még ezt is nélkülöznöm kell? A nőgyógyásznál egyébként minden egyes cyt. vételi alkalom iszonyú szorongást okoz!

 Vitiligo és psoriasis(pikkelysömör) kapcsolata

A vitiligo (pigmenthiány) és a psoriasis (pikkelysömör) között több közös pont, hasonlóság is van: – Kezelési módszerek: Holt-tengeri kezelés, Tomesa kezelés, PUVA, UVB, 308 XeCl lézer, Protopic, szteroid, Daivonex; – A betegség pontos oka ismeretlen, nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek; – Stressz szerepe a megjelenésben, a terjedésben;

ELKÉPZELÉSEK A VITILIGO KEZELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

2008.szeptember 1. levelező lista:

István írja:

Kedves Sorstársaim !

Saját esetem leírásakor meggyanúsítottam az aspartamot. Ez a gyanú nem nyert megerősítést, de újabb lehetőség is felbukkant. Nagyapám SM-ben halt meg, 15 évi szenvedés után. (SM=Sclerozis Multiplex). Gyerekkorom óta furdalja kíváncsiságomat ez a betegség, s mindig felkapom a fejem, ha valami újat hallok ebben a témában. A minap rákerestem a Google -el és pár cikket elolvastam. 
Szó esett  a betegség kezdetéről : valami gyulladásos – vírusos betegség nyomán jelentkezik az első “roham”, ez első jelek. Aztán megállapodás, majd újabb roham+ romlás, stb. Mindig újabb és újabb idegterületek halnak el és az ellátott szervek működése szűnik meg. Lehet látás, izommozgás, agyi problémák, stb. A magyarázat : az idegszálakat tápláló mielin hüvely elhalása. Egyesek szerint autoimmun folyamat. Egyes fertőzések leküzdésére harcba induló immunsejtek ellenanyagokat termelnek a fertőző lények sejtjei ellen. De előfordulhat olyan is, hogy a fertőző sejtek anyagai között a mielin sejthez nagyon hasonló is akad, tehát az idegen anyaggal együtt a mielinsejteket is támadja és pusztítja az immunrendszer. 
Mindehhez még hozzájön a regeneráló rendszer hibája is, az elégtelen őssejt mennyiség . Egyesek szerint ez a fő ok, hogy egyes területek őssejtjei, és/vagy az azokat irányító sejtek hiányoznak valami miatt. 
.
Hasonlóan rejtélyes az izomsorvadás. Sejtek pusztulnak – regenerálódás nélkül. 
.
Én sok hasonlóságot látok ebben a folyamatban a vitiligoval. 
Megfigyelhető a szakaszosság. Egy-egy alkalommal gyorsabb terjedés, majd szünet. 
A sebhelyes részeken kezdődnek a foltok. (elégtelen regenerálódás)
A saját esetemet újragondolva, legelső foltjaim súlyos influenza után jelentek meg. 
(ugyanis azt kezeltem a mentolos szopogatóval, amiben aspartam is van) 
.
A ti hozzászólásaitokból azt a következtetést vontam le, hogy a gyakorlatban egyetlen szer hozott némi eredményt : a kubai  Melagenina.  Amit állítólag a méhfalból ? vagy méhlepényből ? … készítenek.  
Tudva levő, hogy a méhfal, méhlepény köldökzsinór több őssejtet tartalmaz !!! 

A keresgéléseim során az alábbi linkre akadtam : 
http://ossejt-terapia-olimpiq.com/index.php?url=tapasztalatok.php
Ebben felsorolnak pár betegséget, amelyeket az őssejtekkel gyógyítani lehetne : 
Porckorong elfajulás, cukorbetegség (hasnyálmirigy sejtek regenerálása), Arzheimer és Parkinzon kór, SM, hepatitis, vakság , idegbénulás, izomsorvadás, stb. Én ide sorolnám a mi bajunkat is, a vitiligo-t !!!!!
És a következő link a megoldásra utal : Őssejtfokozó !
http://www.ossejtfokozo.com/ 
Valahol megtaláltam az árát is, hát nem olcsó !!! de talán megéri, ha használ. 
Ha valamelyőtök kipróbálja, feltétlenül tájékoztasson a fejleményekről! 
Az én logikám alapján működnie kellene!

 

 

2008.02.19. levelező lista

 

Sok olyan dologról olvasok általatok, amit magamon is tapasztaltam. Az én bőröm azon kívül, hogy foltos, rettenetesen száraz, és olyan berepedések vannak rajta, amivel évtizedekig nem tudtam mit kezdeni.

Sokszor már azt hittem, hogy nem érdekel a vitiligo, de sajnos a tavasz mindig előhozza a vágyódásomat, miszerint én is szeretnék olyan lenni, mint a többi ember. Nagyon gyorsan barnulok, ezért nyár végéig gyötrelemként élek meg minden szabadtéri elfoglaltságot.

Szóval, én is elkezdtem utánajárni, mit lehetne tenni. A különböző krémek és gyógyszerek egyikéről sem hallottam, hogy valós eredményeket ért volna el vele valaki. Nekem Béky László megközelítése tetszett a legjobban, ezért én is elmentem hozzá. Valóban nagyon szigorú a diéta, bárkivel megosztom, de hozzáteszem, hogy a rendelőben találkoztam egy vitiligos lánnyal, akivel egyeztettünk, és neki csak fő vonalakban hasonlított erre a diétája, úgyhogy ott valószínűleg mindenki egyénre szabott tanácsokat kap.

A lényeg: semmi cukor, élesztő, és fehér liszt. Utánanéztem, megegyezik a mindenki által javasolt candida diétával, megfejelve még azzal, hogy én nem ehetek semmilyen állati eredetű élelmiszert, kivéve a tojást. Minden nap valamilyen kását kell ennem, ( köles, hajdina, kukorica, stb.) és nagyon sok leveles zöldséget, almát. Ezen kívül immunerősítő étrendkiegészítőket ajánlott, de bevallom, ezeket ilyen mennyiségben én nem tudtam megvenni. (Q-10, Neuroptim, macskakarom, rózsagyökér stb. tele vannak ilyenekkel a boltok, csak győzd kifizetni.) Ja, és a lényeg, tönkölybúza minden mennyiségben, és minden ételre pár csepp tökmagolaj.

Semmilyen tartósítószer, kávé, alkohol, fekete tea, édesítőszer, nem lehet olajban sült dolgot enni, és tilos a mikró. Mentségére legyen mondva annak, aki nem rohan megosztani a részleteket, 6 gépelt oldalnyi betartanivalót kaptam. Még akupunktúrás kezelés is tartozott ehhez.

Csakhogy: Az összes előírt dolgot betartani, szerintem képtelenség. Vagy ha valaki meg tudja csinálni, akkor az biztos, hogy nem dolgozik, és milliomos, továbbá van egy szakácsnője, aki folyton pucolja a zöldségeket.

A mindennapi sport is előírás.

Most negyedik hónapja csinálom a diétát,( öt kilót fogytam) és valóban, a jobb kezemen megjelent egy eddig nem látott folt, igaz, a családom nagy derültségére egész más barna, mint a többi rész, úgyhogy napokig azt hittem, hogy valamiképpen az arcomra használt önbarnító kenődött rá. De nem, ez a „sajátom”. Szóval, valószínűleg igaz, hogy a bélrendszerünkben ment valami tönkre, és ha az helyrejön, minden magától rendeződik.

Hogy tényleg be fog-e barnulni a bőröm, egy kérdés, az viszont igaz, hogy sok minden egyéb bajtól megszabadultam, pl. az állandó nyak- és vállfájásom megszűnt.

Aki úgy érzi, hogy nincs elég kitartása, szerintem az is adjon magának egy esélyt, esetleg rövid távú feladatokkal lássa el magát, vagy folyamatosan hagyjon el bizonyos ételeket. Sehol nincs megírva, hogy egyik napról a másikra kell átállni egy másik fajta táplálkozásra. Én pl. az első héten egy levél Algopyrint bevettem, úgy fájt a fejem, mert nem ihattam kávét. Ezt a többletmérget inkább vállaltam, mint a szenvedést. Azután ez elmúlt, azóta nincs semmi bajom.

 

A világos bőrfoltok táplálkozással is eltüntethetők

Ha a bőrön keletkező fehér foltok nem gombás eredetűek, hanem pigmenthiányra vezethetők vissza (vitiligo), akkor sokat segíthet, ha betartunk néhány táplálkozással kapcsolatos tanácsot.

 

Ne igyunk tejet, ne együnk joghurtot, fagylaltot és túrót, valamint kemény sajtokat. Ehetünk viszont kifejezetten érett gorgonzola vagy rokfort sajtot. A gyümölcsök közül lehetőleg banánt és almát válasszunk, kerüljük azonban a citrusféléket, a szilvát és a fügét. Rendszeresen együnk meg egy marék diákcsemegét (török mogyoró és mazsola). Táplálék-kiegészítésként szedjünk naponta 500 mg kalciumot és 5 mg folsavat: négy-öt hét múlva a foltok halványodni kezdenek.

(Természetgyógyász Magazin, 2002. szeptember)

 

 

ÖRÖKÖLHETŐ-E A VITILIGO?

 

De nagy a csend. A vitiligo és a stressz esetleges kapcsolatáról csak annyit, hogy én nem hiszek benne, mert nekem akkor kezdett igazából beindulni, amikor életem egyik legboldogabb időszakában voltam: az esküvőm előtt kb.4 hónappal. A terhességeim alatt viszont rohamosan felgyorsultak a kis drágaságaim. Az elfogadásról annyit, hogy csak az mondja azt, hogy ez csak szépséghiba, akinek nincs ilyen problémája. Az anyósom szokta volt mondani, hogy könnyű a más farkával verni a csalánt. Azt már azonban sokkal nehezebben viselem el, hogy lehetséges ez a betegség a három éves kislányomon. Egyre több foltot találok rajta, de még nagyon a kezdeti stádiumban lehet. Most készülök vele a Heim Pál kórházba, hogy megvizsgáltassam tényleg ő is vitiligos-e. Kérem a jó Istent, hogy ne legyen igazam. Tud valaki egy olyan eljárást, amit ilyen kezdetleges vitiligonál lehet alkalmazni?

Senkit nem akarok elkeseríteni, de a mi családunkban igenis nyomonkövethető az öröklődés ténye. Az én nagybátyámnak (apai ágon) volt vitiligoja, és sajnos először az egyik gyermekemnek, majd a másiknak is előjött. Az az érdekes, hogy mindkét gyereknél 12 éves kora körül jelent meg, (én laikus vagyok, de hiszem, hogy a hormonális változásoknak is sok köze lehet a dologhoz). Szerencsére ők felfogták időben, hogy a napozás, szolizás nagyban befolyásolják a foltok terjedését, így egyelőre nincs nagy gáz!

A mi családunkban sem volt senkinek vitiligója, nekem mégis lett. Azóta miden élő rokonomat faggattam, de senki sem emlékszik, hogy a szüleinél vagy nagyszüleinél lett volna ilyesmi.

 

Ami a testvért illeti, én egyszer beszéltem egy genetikussal erről, állítótag szinte nulla az esélye hogy testvérnél is előjöjjön.

EGYÉB FELTÉTELEZÉSEK, ÖTLETEK

A fiamnak van egy olyan bőrbetegsége, hogy kijön rajta egy anyajegy, e körül elkezd a bőr kifehéredni, majd felszívódik az anyajegy és marad a fehér folt. Talán ez is a vitiligo egy formája.

 

Levél a Töprengő rovathoz

Töprengtem… csakis saját tapasztalatom és észrevételeim ezek:

MI OKOZHATJA A VITILIGOT?

Azt gondolom, hogy az én vitiligomat, amit 14 évesen szereztem, nem egy dolog váltotta ki. Sok apró, de nem elhanyagolható ok okozta. Nagyjából ezekre gondolok: 
1. gyógyszerek: kiskoromban rosszevő voltam és tömtek az étvágyjavító gyógyszerekkel. Többjük nem csak vitaminokat, hanem különféle stimuláló anyagokat is tartalmazott. 
2. Aztán mivel beteges is voltam, az antibiotikumokra is gondolok, amit évente többször is alkalmaztak az orvosok nálam. 
3. A helytelen táplálkozás is lehet oka, a vitamin és folyadék-hiány. Aztán a megbomlott immunrendszert már könnyen érheti bármi… pl. vitiligo. 
4. A kamaszkor, amikor a hormonok megváltoznak, az idegrendszer erős igénybevételnek van kitéve ez csak erősíti a feltételezésemet.

MI OKOZHATJA A VITILIGO MEGJELENÉSÉT?

Nekem egy kora nyári strandoláskor jött ki. A tavaszi fáradtság után egy “hirtelen” napozás biztosan használt a festékhiány kialakulásának. De a körülöttem élő vitiligosoknál más-más volt az időpont és a megjelenés formája is, úgyhogy úgy gondolom, hogy a megjelenés már csak a tünet a régebben kialakult “betegség” miatt.

MI OKOZHATJA A VITILIGO TERJEDÉSÉT?

A terjedés egy nagyon érdekes dolog… valahogy ezt sosem figyeltem. Olvasom itt-ott, hogy valakinek pár pici pötty után megállt a terjedés, mások hónapok alatt hófehérré váltak. Én azt hittem, hogy a vitiligo, az olyan, amilyen nekem van: a legrosszabbkor jön ki, aztán életem végéig terjed, szépen, lassan, alattomosan. Az enyém ugyanis ilyen. 14 éves korom óta folyamatosan terjed és tehettem bármit, semmi sem segített a megállásában. Se diéta, se napozás, se napmegvonás. Amit viszont megfigyeltem, hogy a dörzsölésnek, ütésnek jobban kitett részeken tuti, hogy előjön a fehér folt.

ELKÉPZELÉSEK A VITILIGO KEZELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

Én nem bízom a külsőleg alkalmazott kezelésben. Nem a tünetet kell kezelni, hanem a gyökereket. Nekem a vitiligo egy gombás betegségre hasonlít, valami olyasmi lehet, mint a candida. Vannak tünetei, azt lehet kenegetni, púderezni, de amíg a szervezetben ott vannak a bajt okozó mikrobák, addig az egész semmit sem ér. Szóval valami jó kis gyógyszer kellene, vagy megtalálhatnák a kutatók azt a génünket, ami ezért a nyavajáért felelős.

HOGYAN KELLENE KUTATNI A VITILIGO OKÁT?

Szerintem a vitiligo honlap már egy kis optimizmusra adhat okot. Ha egymásra találnak a festékhiányos emberek és megbeszélik a problémáikat és kutatnak, előbb utóbb találnak valami közös dolgot a betegség kialakulásában, amin majd az orvosok elindulhatnak és megtalálhatják az orvosságot is.

HOGYAN LEHETNE MEGTALÁLNI AZ OKI KEZELÉST?

Na erről fogalmam sincs:(((((

A VITILIGO ÉS EGYÉB BETEGSÉGEK, ÁLLAPOTOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK

A saját esetemben a pajzsmirigy alulműködés és a vitiligo közt találtam szoros összefüggést. Az orvosom azt mondta, hogy a vitiligo egy immunbetegség, akárcsak a PM alulműködés. A szervezetem ahogy a pigmentjeimet idegen anyagnak tartja, úgy a pajzsmirigy hormonomat is, ezért erősen pusztítani kezdte. De hallottam már izületi gyulladást ugyancsak összefüggésbe hozni a vitiligoval, illetve cukorbetegséget és szinte bármilyen belső elválasztású szerv meghibásodását.

EGYÉB FELTÉTELEZÉSEK, ÖTLETEK

A stressz is befolyásolhatja a foltok szaporodását, aztán a szülés, a vetélés, a műtétek.

 

Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat, és találtam néhány elvarratlan szálat, meg felmerült néhány kérdés is.

Például valaki azt írta, hogy először tavasszal lett foltos. Nekem is tavasszal jelentek meg a foltok és mindig tavasszal nőttek nagyot, (idén tavasszal pláne, hirtelen nagyon tele lettem), bár sokszor csak a nyári barnulással vettem őket észre. 
Mennyire tipikus, hogy tavasszal nő nagyot?

Volt nekem valami gombás fertőzésem, ami évekig az egyik ujjamon egy kis területen hólyagokat csinált, (érdekes módon, az meg évek óta éppen idén először nem jelent meg), 
ez ősszel mindig nyomtalanul eltűnt, tavasszal újra előjött. 
Nem tudom, ez a tavaszi megjelenés nem arra utal-e, hogy mégiscsak valami elszaporodó kórokozó csinálja a vitiligot. Elsőre talán ijesztőnek tűnik a gondolat, hogy fertőzés, de ha ez a helyzet, talán könnyebb lenne gyógymódot találni rá, mint egy megfoghatatlan autoimmun betegségre, nem? 
Az, hogy férj, feleség nem kapja el, nem jelent semmit. Pl. az a bőrgomba sem ragadt át a feleségemre.

Aztán azon gondolkoztam még, hogy talán sokat segítene, ha ismerne valaki valakit, aki spontán teljesen rendbe jött. Nem kicsit visszabarnult, hanem teljesen eltűntek a foltjai. Gondolom az ilyen mázlista örül, hogy túl van rajta és emlékezni sem akar rá, de én nagyon örülnék, ha valaki tudna ilyen emberről.

Aztán azon gondolkoztam még, hogy amikor az ember télen elveszíti a barnaságát, az hogyan zajlik. 
Egyszerűen szép lassan lekopik a megbarnult hám? 
Melyek azok a kifehérítő eljárások, melyek nem véglegesen, visszafordíthatatlanul fehérítik ki a bőrt? 
Hagytam rendesen barnulni a foltjaim környékét, és azóta is olyan baromi ronda, hogy társaságban nem merem elővenni a kezem a zsebemből. Pedig már súrolószivaccsal is nekiestem.

Érdekelnének a legújabb kezelési módszerek is.

Valaki említette a tartós sminket. Ez mit jelent? Mennyire tartós? És mit ér, amikor a foltok úgyis jönnek-mennek, de legalábbis növekednek? 

Én sem dolgozom már laborban! De az első foltok pont egy évvel azután jelentek meg. 
És a szülés után kb. 3-4 hónappal. A terhességem alatt nem dolgoztam, aztán jöttek sorban a gyerekek (3). 
Azóta sem mentem vissza! viszont ki tudja, mi indult el akkor ott! amikor néha szép barna voltam Agno3 -tol – Jól emlékszem a vegyjelre? – 
és azt nem lehetett lemosni! 
Mindenféle rámehetett a kezemre, lemostam nem gond! 
de az Ezüst-nitrát barna foltját sose felejtem el! 
És gondoltam háztartási vegyszerekre is. Pl klorox vagy domestos. Bár én csínján bánok ezekkel, de ki tudja???

 

Nekem kb. 10 éve jelent meg a térdemen egy folt. Éveken át csak ez az egy „ékesítette” a testemet. 
Aztán két évvel ezelőtt egy súlyosabb baleset után hirtelen elkezdtek megszaporodni a foltjaim. 
Azért aránylag szerencsésnek mondhatom magam, mert alapban is fehér bőrű vagyok, így nem látszanak annyira a foltok, és – a hónaljrészt kivéve – a néhány meglévő foltjaim nem túl nagyok, és olyan helyeken vannak, hogy alig láthatók. Egyelőre. Mert mi lesz később?

 

 

Segítenél kérlek, nyáron jelent meg az első folt az arcomon, 6 különböző bőrgyógyásznál voltam és mindegyik azt mondta, hogy ez nem vitiligo, hanem egy gyulladás után megmaradt depigmált terület, az okát nem tudták megmondani. 
Én nálad olvastam először a belső gyulladásról és lehetségesnek tartom, hogy ez legyen a kifehéredés oka nálam is, mivel nyáron közvetlenül a foltjaim megjelenése előtt gyomorproblémáim voltak. 
Kérlek, írd meg, hogy rajtad pontosan milyen vizsgálatokat végeztek és ki volt az a fiatal hozzáértő orvos.

 

 

Gyermekkoromban (jelenleg 20-30 között vagyok) ekcémától vagy az ún. neurodermatitis nevű bőrbetegségtől szenvedtem, ami apró vörös hólyagokat jelentett főleg a kar- és térdhajlatokban, illetőleg az alkarom teljes hosszán (a belső részen). 
A kiütések nagyon erősen viszkettek, a vakarástól megnagyobbodtak-szétterjedtek. 
A jelenleg is forgalomban lévő Flucinar nevű kenőccsel kezeltek, amitől a vörös viszkető kiütések hosszabb-rövidebb időre eltűntek. 
Mellékhatásként azonban a térdhajlataimban elég nagy fehér foltok alakultak ki… Nyáron rövid szoknya vagy nadrág ki van zárva, nem beszélve a strandról… 
Hozzá kell tegyem, az átlagnál fehérebb – cikiznek is, hogy “mérvagyilyensápadt?” – az alap bőrszínem, pedig anyai ágon mindenki kreol bőrű.

 Nálam a pigmenthiány pár hónappal ezelőtt jelentkezett, annak ellenére, hogy mindenhol azt olvasom, hogy 20 év alatt előjön. Nos, én 27 évesen szembesültem ezzel először. 
Eléggé fehérbőrű vagyok, az a típus, aki az első napfénytől leég, az arcom szeplős, és a pigmenthiányos folt a szeplőim között van. 
Másik fórumban olvastam, hogy a penészre gyanakodnak, vagy a szőnyegben található mindenfélére, de nem hinném, ezeknek köze lenne ehhez, bár még nem vagyok a téma szakértője, viszont a hormonzavart egyértelműen meg tudnám jelölni okozójaként. Nem tudom, ehhez mit szóltok? Várom a reakciókat.

 Lehet, hogy semmi közük egymáshoz, de érdekelne más véleménye is azzal kapcsolatban, amit a következőkben elmondok. Most nyolcvanhoz közeledő apámon eddig nem voltak ilyen fehér foltok. Egy éve egy régi linópadló felszedésébe fogott, ami alatt vastagon állt a fekete penész. 
Ugyanez a fekete penész a házgyári lakás fürdőszobájában is kiirthatatlanul jelen van (a hypo-t is kibírja!), de számos helyen találkozom vele, így pl. a felettünk lakó erkélyrácsáról is hullik a nyakunkba. Úgy tűnik, mintha egyre gyakoribb lenne. 
Valahogy az az érzésem, hogy a minden üdítőitalban, számos élelmiszerben, a karcmentes súrolószerekben, stb. jelen lévő citromsavval van a dolog összefüggésben. 
De most visszatérnék a penészes linópadló felszedéséhez. A munkában én is segítettem neki. Megint lehet, hogy a dolgok véletlen egybeeséséről van csupán szó, de az idén az apám kezein is megjelentek a fehér foltok, és nálam is újra aktivizálódtak az addig lappangó területek, sőt, úgy látszik, beindult a terjedési folyamat.

 

 

Én egy 28 éves leányzó vagyok, akinél a vitiligo kb. 8 éve kezdődött el. Először az államon jelentkezett. Akkoriban ez nem volt ismert betegség. Nem is tudtam, hogy mi ez. A bőrgyógyász sem! Aztán kb. 1.5-2 éve megtaláltam a neten, hogy ez vitiligo. Tavaly nyáron megjelent a bal térdemen és a jobb szemöldököm felett is. És gyorsan kezdett el növekedni. 
Novemberben, egy új, fiatal bőrgyógyász javaslatára (aki sokmindent tudott a vitiligoról) elkezdtem szedni 1 hétig gyulladáscsökkentőt, mert vérvizsgálat alapján gyulladás volt a szervezetemben. 
Majd a Protopic kenőcsöt. Az eredmény? A bal térdemen tavaly 4cm*2cm nagyságú fehér folt ma 0.8*0.4 cm nagyságú, szinte már nem is látszik, mert nem fehér már! A szemöldököm felett sem észrevehető. Az államon a nyáron kezdett el gyorsabban gyógyulni, bebarnulni. 
Tavaly ez a folt kb. 5cm*4cm nagy volt. Ma mar nem fehér, hanem világosabb barna az arcszínemhez képest és kb. fele akkora. Gyorsan javul! Kérj tanácsot orvosodtól, szerintem a Protopic használ!

 

 

Örülök ennek az oldalnak, mert már többször kerestem ebben a témában valamilyen értékes információt. A legértékesebb információt az tudja adni, akinek hasonló gondja van. Amit eddig leírtatok az egészében igaz. Az orvosok csak szépséghibának tartják, nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget, de aki ezzel él tudja az ezzel járó testi-lelki gondokat. 
Én 45 éves vagyok és 25 éve kezdődött, mostanra már a test 60-70 %-át érinti. Eddig semmit sem tudtam elérni. Az ajánlott kezelések olyan mellékhatásokkal járhattak, amiket inkább nem vállaltam. 
Édesanyámnak, aki 64 éves, pár éve jelentkezett ugyanez, neki a kezén van. Azóta viszont több rokonnál is. 
Családomban gyakran előfordul pajzsmirigy megbetegedés, nekem is volt pajzsmirigy túltengésem. 
Engem érdekelne a homeopátiás módszer, amiről az egyik betegtársunk ír. Kérlek, írd meg a homeopátiás gyógyszer nevét, ha gyereknél használt talán felnőttnek is jó lesz.

 

 

Én úgy tudom, hogy a vitiligo egy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer hibásan működik. Ezért semmi olyant nem tanácsos tenni ami az immunrendszert aktivizálja, mert nem lehet tudni biztosan a válaszreakciót. Pl nem tanácsos influenza elleni védőoltást kérni, nem is beszélve a trópusi betegségek elleni oltásokról. 
A napozással is óvatosan kell bánni, mert az is fokozza a kontrasztot.

 

 

Sziasztok, Egy kicsit röviden magamról: 
5 eves korom óta vannak foltjaim a testemen: a szemhéjamon, a térdemen és a lábfejemen, 50 forintos nagyságú foltok. 
A foltjaim nagyon nem mozogtak, amióta emlékszem így a foltos mivoltomra :), inkább volt olyan folt, ami teljesen bebarnult, de ne kérdezzétek meg tőlem, hogy hogyan jött össze. 
Anyukámtól megkérdeztem, hogy mikor jöttek ki a foltjaim, és o azt felelte, hogy amikor 5 eves koromban sajnos valakitől elkaptam a skarlátot (egy felelőtlen szülő maszkalt a skarlátos gyerekével a varosban), utána jöttek ki a foltjaim. Talán legyengült az immunrendszerem akkor, nem tudom. 
A lényeg, hogy újabb foltjaim nem jöttek ki, addig amíg, 23 evesen cukorbeteg nem lettem. 
Nem emiatt, ne ijedjetek meg. Lelkileg fel nem dolgozott dolgok gyűltek össze bennem, és sajnos cukros lettem. Általában a fiatalok körében lelki okok miatt alakul ki a cukorbetegség (de ez egy másik topic, 🙂 ), szóval utána jöttek ki újabb foltjaim, és azóta van mozgás a testemen újból. 
Az tény, hogy a betegségemet nem tudtam magammal elfogadtatni, nagyon magamba zuhantam, és lehet, hogy ebből adódóan indultak újból be a foltjaim. 
Szóval számtalan oka lehet annak, hogy a foltok megjelennek a testünkön, és mindenki csak találgatja az okokat és a megoldásokat. 
Amúgy meg örülök nektek, hogy megtaláltalak titeket, és megoszthatjuk egymással a gondolatainkat.

 

 

Nekem “szerencsém” volt, valószínűleg a terhesség alatti hormonháztartás felborulás hozta elő, így megúsztam a csúfolódós gyerek- és még rosszabb kamaszkort. 
 

 

 

Senkit nem akarok elkeseríteni, de a mi családunkban igenis nyomonkövethető az öröklődés ténye. Az én nagybátyámnak (apai ágon) volt vitiligoja, és sajnos először az egyik gyermekemnek, majd a másiknak is előjött. 
Az az érdekes, hogy mindkét gyereknél 12 éves kora körül jelent meg, (én laikus vagyok, de hiszem, hogy a hormonális változásoknak is sok köze lehet a dologhoz). 
Szerencsére ők felfogták időben, hogy a napozás, szolizás nagyban befolyásolják a foltok terjedését, így egyenlőre nincs nagy gáz!

 

A vitiligo és a stressz esetleges kapcsolatáról csak annyit, hogy én nem hiszek benne, mert nekem akkor kezdett igazából beindulni, amikor életem egyik legboldogabb időszakában voltam: az esküvőm előtt kb.4 hónappal. 
A terhességeim alatt viszont rohamosan felgyorsultak a kis drágaságaim. 
Az elfogadásról annyit, hogy csak az mondja azt, hogy ez csak szépséghiba, akinek nincs ilyen problémája. 
Azt már azonban sokkal nehezebben viselem el, hogy lehetséges ez a betegség a három éves kislányomon, egyre több foltot találok rajta, de még nagyon a kezdeti stádiumban lehet. 
Most készülök vele a Heim Pál kórházba, hogy megvizsgáltassam tényleg ő is vitiligos-e. Kérem a jó Istent, hogy ne legyen igazam.

 

Nekem is van még mandulám. Viszont ezzel a gócpont, mandula, immunrendszer kérdéskörrel kapcsolatban jutott eszembe egy apróság, éspediglen az, hogy gyerekkoromban soha semmilyen, úgynevezett gyerekbetegségen (himlő, kanyaró, stb.) nem estem át. 
Esetleg a már akkor is túlságosan aktív immunrendszer miatt? 
Hasonló tapasztalatok valakinél?

 

Nagyon furcsállom én ezt a vitiligot az ajkakon. Szerintem az ajkak pigmentációja alapvetően más, mint a többi bőrfelületé. Ahogyan a szemé is. Nyilván egy kék szem sem fog soha napsütésre barnulni. Nem szívesen vitatkozom egy orvossal, de az ajkak színének elvesztése nehezen hasonlítható a melanin eltűnéséhez. Pláne, ha csak az ajkakra koncentrálódik, valószínűnek tűnik (nekem), hogy itt valami másról van szó. És azt talán könnyebb is elfedni, pl. rúzzsal, nem? Nem feltétlenül valami durva színnel, vannak kevésbé feltűnőek is.
– Csak gondolkodom…

Hozzászólás a következő töprengéshez…

Én egy teljesen friss vitiligos vagyok, két napja diagnosztizálták nálam.
Ez a történet most szeretném ha felkerülne az oldalra –
legalább részben – és szeretném ha végigolvasnátok, mert nagyon
tanulságos, amiket én most ideírok, ilyenről és hasonlóról senki nem írt
még egyik vitiligos fórumos sem. Sok mindent le lehet szűrni belőle,
betegnek, orvosnak egyaránt. Szóval, vázolnám pontokba szedve a helyzetet:

– 31 éves nő vagyok.
– A foltom (mert még csak egy van) most jött ki, kb. 5 ft-os nagyságú.
Hogy pontosan mikor keletkezett, nem tudom, mert intim helyen van, szinte sosem látszik, így nehéz megítélni, nőgyógyászati vizsgálatokon soha nem szólt senki!!! Intim krém használata közben vettem észre tükörből.
Meglehet akár évek óta de kialakulhatott akár most is.
– Egyenlőre (remélem így is marad) csak az intim részen tapasztaltam
(végbélnyílás és gátat összekötő szakasz mellett.

– Feltételezések, amik okozhatják:

– Teljes szervezetre kiterjedő Candidiazis (gyomor, bél, hüvely) szerintem
óriási mértékben hozzájárul a gombák miatt. Egyre több orvos gondolja úgy hogy köze lehet hozzá. És szerintem van is. Engem hosszú ideje
nőgyógyászatilag kezelnek vele tünetileg eredménytelenül. A gombák
mérgeket termelnek, amelyekre  az immunrendszer reagál. Az immunrendszert felőrölheti az évekig tartó küzdelem. Egy idő után mérgezheti a pigmentsejteket is a gombák által keletkezett toxin, az állandó hüvelytabletták, kúpok szintén nem tesznek jót a nyálkahártyának. A hüvelyből távozó gombás folyás a felületen keresztül is pusztíthat. Azt mondják a vitiligora hogy egy autoimmun betegség. Hát igen.
-Okozhatja hosszú ideje fennálló stressz, lelki probléma és trauma
(nézzük csak a haj őszülését traumáknál, hiszen a hajszínt is pigment
határozza meg) Az idegrendszer működése túlfűtött, és méreganyagokat
termel szintén. A kettő együtt – stressz, trauma és gomba – tuti
vitiligohoz vezethet. Méreg áramlik a sejtjeinkbe innen is, onnan is. És
pusztul csak pusztul a sejtecskénk.
– Balesetem, komolyabb sérülésem nem volt. 3 évesen a bal kezem
leforráztam, a helye látszik. A jobb combom szintén leforráztam egy
gyerektenyérnyi foltban kb. 12 éve, a helye szép, de halványan látszik.
Két három éve néha jelentkezik hogy az arcomon, hol a karomon mindig ugyan ott egy-egy borsónyi vagy egy picit nagyobb pirosas folt, ami először kicsit húzódik, csíp, olyan ráncos lesz a teteje mintha megégett volna egy kicsit, majd bebarnul, és egy hét után lepereg, hámlik. A helye olyan lesz mint egy halvány sebhely, de eddig még visszapigmentálódott. Ezt is gomba okozhatja, mert canestenre és gomba elleni ecsetelésre szépen rendbe jön.
Januárban jött ki egy a karomon.
Szóval a gomba itt is jelen van – Candida!!!
Ami a traumát illeti, a magánéletemben egy éve komoly problémák állnak
fent, a helyzet egyre rosszabb, lelkileg teljesen kivagyok borulva.
Hosszan fennálló stressz, minden nap és elég nehéz.
– Gyerekem még nincs.
– Vegyszerek: hajfestés rendszeresen – két havonta kb. A hajam sokszor
korpás. Szappant, tusfürdőt szinte egyáltalán nem használok, nőgyógyászati dolgok miatt nem lehet a sav-lúg egyensúly miatt. Csak a tiszta víz.
– Dohányzás: 13 éve dohányzom, jelenleg leszokóban vagyok. Egy két hónap múlva állítom majd csak hogy leszoktam 🙂
– Ételek közül nem vagyok válogatós, szinte mindent megeszek. A garnélától viszont képes vagyok hányni!!!
– Szteroid tartalmú készítmények: rengeteg féle kencét és gyógyszert
kaptam (lehet van már 20-nál több is) hüvelykúpok és hüvelytabletták (pl.Terbisil, Canesten, primafucort), szájon át szedhető tabletták (klion,
ilyesmi). Hogy ezek közül melyik volt szteroidtartalmú, azt nem tudom.
Nagyon sokféle antibiotikumot szedtem – széles spektrumúak is, és abból
gyerekkorom óta rengeteget kaptam, mindig beteges voltam. Mára
kipusztított belőlem minden hasznos bacit. lsd. Candidiázis.
– Betegségek: Gyerekként egy félrekezelt nagyon súlyos tüdőgyulladás óta
éveken át visszatérő tüdőgyuszim volt. Ezzel együtt azóta hörghurutok,
felsőlégúti megbetegedések, amíg volt mandulám állandó mandulagyulladás, arcüreggyulladás. Állandó nőgyógyászati problémák tizenévre visszamenőleg, mindig csak tüneti kezeléssel, okot soha senki nem keresett. Nőgyógyászati bajaimra is nagyon sok antibiotikumot adtak, plusz gyulladáscsökkentőket.
Állandó visszatérő gombás hüvelyi fertőzés, Trichomonazis (utóbbi is
hosszú kezelés után tűnt el). Kb. két-háromévente foggyökér rezekcióra
járok állandó gócosodás miatt. Szóval látszik hogy az immunrendszerem elég gyenge egyébként is. Soha nem küldtek el hormon vagy pajzsmirigy
kivizsgálásra. Immunvizsgálatra sem, bár nem tudom van-e ilyen. A nőgyógyász és két napja a bőrgyógyász is vitiligoval együtt candidiázist diagnosztizált. Ennek most kezdődik a kezelése.
– 12 éves korom óra fémallergiám van (nikkel, kobalt)
– Műtétek: garatmandula kivétel, fogműtétek.
– Volt időszak mikor kicsit vashiányos voltam. Azt hiszem túl nem
adagoltam soha semmit, hacsak az antibiotikumokat nem vesszük ide.
– Jelenleg nincs róla tudomásom hogy pajzsmirigy vagy hormonproblémáim
lennének, ezek vizsgálata jelenleg folyamatban van. Májbetegségem nincs és nem vagyok cukorbeteg sem. Nem vagyok HIV+ sem.
– Az eluralkodott Candida betegségnek, a hosszan fennálló stressznek és
szerintem az antibiotikumoknak biztosan köze van a festékhiány
megjelenéséhez. Candidiázisban a szervezet küzd, ellenanyagot termel. De a gombák pedig mérgeket, toxinokat. Ha egy immunrendszer egyébként is gyenge, csak tetézi a dolgokat. Amikor antibiotikum kezelés szükséges, akkor az már baj, mert a szervezet nem tudja a kórokozókat legyűrni, antib. kell hozzá. A gomba pedig csak mégjobban szaporodik! Kipusztítja a flórát a bélben és a hüvelyben, a szervezet teljesen elmegy savas irányba! A legyengült immunrendszer helyett az antibiotikum oldja meg a problémát, persze a baktérimokra vonatkozóan, a gyógyszer csak gyengíti az immunrendszert. Az immunrendszer gyenge, ha nincsenek meg a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok a szervezetben.

És itt egy érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a pigmentek termelődéséhez
szükséges rézzel?? Vizsgálta már valaki vitiligos betegekben a réz
szintet???
Vitiligosok körében (a vitiligos fórumon olvastam valahol) egy hölgy
próbálkozni kezdett a rézkolloiddal (100ml és 200ml kiszerelésben lehet
kapni)napi 1-2 kiskanállal kell szedni. És szintén pigmentálódás indult
meg a festetlen részeken. Miért is? Lehet hogy rézhiányosak vagyunk vagy hát ez is fennáll többek között? Nézzük csak, mit tud a réz: A réz
esszenciális mikro-tápanyag, ami szükséges a fehérje anyagcseréhez, a haj és a bőr színéhez, az egészséges idegekhez. Segíti a csontképződést, a kalcium és foszfor beépülését a csontokba, nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamatokban és a sejtek energiatermélésében. Fokozza a vasfelszívó képességet, és ami nagyon fontos, hogy jelentős szerepet játszik az immunrendszer működésének kialakításában!! Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása esetén több rézre van szüksége szervezetünknek. A vitiligo autoimmun hiány, logikusan következik hogy erősíteni kell brutálisan az immunrendszerünket.
A kolloid technikával előállított réz részecskék kisebbek, mint a membrán
pórusok, igy szabadon áramlanak az egész szervezetben, kielégítve azokat a speciális szükségleteket, amit csak elemi rézzel lehet pótolni, toxikus felhalmozódás nélkül. Mi történik rézhiány esetén? A rézhiánynak elég sok tünete lehet, ami számunkra fontos az őszülés, ingerlékenység,
vérszegénység. Rézhiány esetén a betegek állapota a vasbevitel emelése
mellett sem javul, hiába kapja a vasat! A réz számos létfontossságú enzim alkotóeleme. A réz és cink együttesen katalizálja a szuperoxidizmutáz enzim működését, ami a szervezetben keletkező szabad gyökök hatástalanítását végzi.
ÉS EZ A LEGES-LEGFONTOSAB, FIGYELJÉTEK: Az albínók génállományából a tirozináz nevű réztartalmú enzim gyártását irányító gén hiányzik (az albínók ugye teljes festékhiányos emberek, mi pedig az albínóvá válás folyamatát éljük?) Ez az enzim, a tirozin nevű aminosavakat alakítja át dopakinonná, mely a bőrben a barna festék előanyaga. Tirozináz enzim nélkül nem termelődik a szervezetben a melanin, ami a barnulásért, hajszínért, és szemszínért felelős pigment.A réz fontos szerepet játszik speciális bőrbetegségek, bakteriális és gombás fertőzések kezelésében. Csökkenti a candidás megbetegedések kialakulásának esélyét is!!!
Lehet hogy az a génünk, amely a tirozináz gyártását irányítja, egyszer
csak kezd eltűnni a mi szervezetünkből is vagy részlegesen hiányzik, vagy
meghibásodott?? Vagy inkább megvan a gén, és tirozináz enzim is van, csak valami miatt nem alakul át dopakinonná, ami ugye a barna festék előanyaga, magyarul enzim nélkül tényleg nincs melanin.  Az immunrendszer gátolhatja az enzimátalakulást? De miért? Lehet hogy azért mert egy másik betegség (pl. gombák) gyilkolásának szenteli magát, vagy a gombákból kiáramló méreg
gátolhatja az enzimátalakulást? Mivel fentebb említettem hogy csökkenti a Candidás betegség kialakulását, hát ebből kifolyólag akkor elég biztosra vehető hogy a réz-candida-vitiligo között van összefüggés, nem is kevés.
Wow. Hát, nem vagyok sem biológus, sem tudós, sem bőrgyógyász, de azért ez igen-igen meggondolandó, és ez a megközelítés még mindig közelebb vezethet minket a megoldáshoz. Mindenesetre nem ártunk vele ha megpróbáljuk és elkezdünk rézkolloidot szedni. Max. még szebb lesz a bőrünk ott ahol barnák vagyunk. Ja és még valami fontos a rézkolloidról írnak: A réz az őszülés visszafordítására megfelelő környezetet teremet a hajhagymákban végbemenő változásoknak köszönhetően. Lehet hogy tényleg ez a titok nyitja??
Hát ezt próbálja ki mindenki. Megéri. Mellette szerintem kellene használni a Melagenina plus-t, már aki be tudja szerezni, én tudok segíteni benne, és szerintem  sikereket érhetnénk el vele. Ezt csinálta már esetleg valaki?

 Kíváncsi lennék egyébként, hány Candidás beteg van a vitiligosok között,
illetve hány vitiligós nézette meg hogy candidás-e? Nagyon nehéz
felismerni, főleg férfiaknál.

– A kezeléseket most kezdem, még nem tudok beszámolni semmiről. Kemény Candida diéta 3-6 hónapig, Acidophilus baktérium telepítése a bélbe (AC-Zymes) gyomorba, méregtelenítés. Én kipróbálom ezzel együtt a folyékony stabilizált oxigén használatát mely elsősorban méregteleníti a
szervezetet. Ezt a bőrgyógyászom javaslatára teszem, segít a sejteket
megszabadítani a méregtől. Segít a plusz toxinok eltávolításában és abban hogy a napi folyadékbevitellel keresztülmossa a szervezeten a mérgeket, mely a vizelettel, széklettel távozik. Fertőtlenítő és gombaölő hatása van, még az ivóvízből is elpusztítja a parazitákat és baktériumokat!
Az elmúlt években növekedett azoknak az embereknek a száma, akiknél a Candida albicans fertőzés elhatalmasodott. A candidiasisban szenvedő
embereknek az immunrendszere is legyengül (beléphet a vitiligo),
különösen, ha korábban antibiotikumos kezelésben volt részük.
Elpusztítja az anaerob baktériumokat, gombákat, külsőleg is nagy sikerrel
alkalmazható bőrfertőzések, gombák, égési sérülésekre, mindenféle
bőrkiütésre. Fejbőrbe masszírozva serkenti a hajnövekedést, megszünteti a korpásodást. És még sorolhatnám mennyi mindenben segíthet. Veszteni valóm nincs, de szerintem senkinek, ezzel csak nyerhetünk, érdemes kipróbálni, bár elég drága.

Véleményem szerint erre a betegségre, mármint a Vitiligora összetett
kezelést kellene alkalmazni, nem csak egy pigmentálószert vagy ilyesmi,
mert  ez egy autoimmun betegség, és ha logikusan belegondolunk, az nem normális hogy saját immunrendszerünk megeszi a melaninunkat, főleg ha megvan a tirozináz enzim gyártásáért felelős génünk, márpedig megvan, nem hinném hogy az csak úgy elpusztul. Csak valami történik amiért nem működik megfelelően.
Még részletesebben akit érdekel: www.vitalland.hu/oxymax/hatasok

Emellet szedem a Biokarotin+E vitamint. Ez 4,5 mg felszívódásra kész
bétakarotint tartalmaz kapszulánként. Ez egyenlő két nagy répában lévő
karotin mennyiségével. A karotin egy része a szervezet igényétől függően
átalakul A vitaminná, másik része elraktározódik a bőrben. Belülről véd a
káros sugarak ellen, barnaság-megtartó, az A vitamin elővitaminja. Az én
bőrömön a tavalyi napozás helye még mindig meglátszik, tavaly is szedtem egy dobozzal (60 db), illetve sokkal barnább vagyok tőle mint egy hónapja, mindig kérdezik hogy szolizom?? Pedig nem. Bár egyébként is kreolos bőröm van. Ezt szedem ismét 6 hete. És most nem hagyom abba a szedését egy kúra után, mert valaki írta hogy neki bevált, a foltjai elkezdtek pigmentálódni!

– Fogamzásgátlót kb. 10 évig szedtem – 16-26-éves koromig. 5 éve nem szedek.
– Széles spektrumú antibiotikumot decemberben kaptam utoljára.
– Vitamin: amint már írtam Biokarotin+E és C vitamin.
– Nem tudom mennyire fontos, de nagyon keveset iszom.
– Érdekes, hogy egyébként elég sok anyajegyem van, és születésem óta van néhány májfoltom is a fenekemen, és egy gyerektenyérnyi a jobb combom belső oldalán. És elég szeplős is vagyok az arcomon, bár télen annyira nem látszik. Viszont az első napsugarakra virítanak elég erősen! A bőröm kreol, egy perc alatt lebarnulok.
– Van egy-két ősz hajszálam, is elszórva.
– A pigmenthiányos foltomban a szőrszál fekete. Az öcsém testének 35-40%-a pigmenthiányos már – 14 év alatt – és az a fura hogy egyetlen ősz
szőrszála sincs!! Sehol sincs!! Minden szőrszála tiszta fekete!! Én neki
van két-három nagyobb foltja ami egyszer csak magától visszapigmentálódott és azóta is barna. Ez egyébként egy diétázós időszakot követően történt.
– A családban halmozódva van egyébként festékhiány: a testvéremnek
gyerekkorában jött elő, 12-13 évesen, most 28. Anyai nagyapám testvérének (nő) is volt pigmenthiánya, ők 6-an voltak testvérek és csak neki jött elő. Szintén szerzett hiány, 20 éves volt mikor előjött neki a család elmondása alapján. Apukám nővérének a fia szintén festékhiányos, neki a kezén vannak foltok és szintén néhány éve jött elő (5-6 éve). Ő 33 éves.
Másról egyenlőre nem tudok. Érdekes lehet hogy mindkét szülőm részéről az egész család elég kreolos bőrrel bír, nyáron feketék vagyunk!
– Övsömöröm volt 9 éve.

Ami még érdekes lehet részemről, hogy tavaly nyáron Görögországban voltunk nyaralni, és iszonyúan leégtem, hólyagosra égett a hátam és a vádlim. Ezt követően jött volna ki? Túlzott pigmenttermelés állt elő a naptól és aztán elkezdett védekezni a szervezetem ellene??? Hm….
Valaki jó lenne ha kutatást végezne ez irányba.

Szívesen állok elébe orvosoknak, akik kísérleti nyulat keresnek, akár a
testvéremmel együtt. Szívesen alávetném magam egy genetikai vizsgálatnak, hogy megnézzék azt a bizonyos gént, ami a tirozináz enzim gyártásáért felelős, mi újság van vele, és valaki megvizsgálja a tirozin nevű aminosavamat vagy a dopakinon szintem, van-e egyáltalán, vagy alacsony. Ha tudtok segíteni ezekben a vizsgálatokban, akkor azt szívesen venném mert szerintem ilyet nem csináltak senkin.

Hát tudom, hogy hosszú voltam, de lehet hogy pont most lesz meg a titok
nyitja, lehet ebből jön rá egy orvos hogy mi a helyzet.

Hozzászólás:

Az írásából a rézzel kapcsolatos rész volt az, ami nagyban kapcsolódik a saját problémámhoz és megoldásához, amit kb fél év utánjárással tudtam összeszedni, az orvosok érdekes módon nem találták az összefüggést, én viszont végre elmondhatom, hogy jól vagyok..:)

Való igaz, amit a hölgy ír, hogy összetett a probléma, de ha következetesen az okot keresi mindig az ember, csak eljut egyszer a végére..:) Pont ez hiányzik a jelenlegi orvosok nagy többségéből.
 

Röviden, tömören az a lényeg, hogy a rézhiány valóban rengeteg dologért felelős a szervezetben, így a pigmentálódásért is, de szükséges hozzá vas, a vashoz B12 vitamin, folsav és C vitamin. Mindezek felszívódását sok tápanyag segíti, de sok gátolja is, tehát elég speciálisan kell végigcsinálni (bár nem túl bonyolult). 
 

Ami pedig teljesen külön, máshonnan jött még ezekhez információ, az az amalgám tömésekből származó higany, ami a szervezetben rengeteg helyen lerakódik, mérgezést idéz elő, gyulladásokat pl az emésztőrendszerben, ami aztán logikus, hogy a felszívódást is lehetetlenné teszi. Vagyis akár hiába viszi be valaki a rezet, vasat, B12 vitamint, stb ha a szájában lévő amalgám tömés mindennek keresztbe tesz. 
 

Mindezek részletesebben és tudományosabban a következő cikkekben találhatók:

http://nelegybeteg.hu/tudastar-rez-kolloid.php​
http://www.szimpatika.hu/cikkek/3613/hogyan_befolyasolja_agyunk_mukodeset_a_tapanyagok_hianya/

http://www.vital.hu/themes/health/rez.htm

http://egeszsegabc.network.hu/blog/global-egeszseg-abc-hirei/amalgam-higany

http://www.hipofizis.hu/higanyamalgam.php
 

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/veszes_verszegenyseg/282

http://www.femina.hu/kozosseg/forum/topic/egeszseg/verszegenyseg11?page=1#post606

http://www.femina.hu/egeszseg/verszegenyseg11

http://www.tenyek-tevhitek.hu/vashiany-es-korosan-magas-vasszint.htm
 

http://supherb.co.hu/?CategoryID=164&ArticleID=617​

http://showbiznisz.blogspot.hu/2011/07/dr-henry-bieler-etelben-az-orvossag.html

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csoda-vagy-utanajaras.htm

http://www.rudolfibolya.hu/?menu=erdekessegek​