Javasolt vizsgálatok, góckutatás

Dr. Kohán József (vitiligoval kiemelten foglalkozó) bőrgyógyász szerint:

Javasolt vizsgálatok a társbetegségek illetve a kiváltó okok keresése céljából:

Teljes vérkép, vizelet, süllyedés, AST/ASO, CRP (ízületi panaszok, gyomor problémák a betegek 1/3-ánál vannak); T3-T4, TSH (pajzsmirigy autoimmun betegség, Hashimoto thyreoiditis a betegek 30%-ban előfordul); vércukorvizsgálat a diabétesz gyakori (9-10%-os) társulása miatt.

Góckutatás: fül-orr-gégészet, fogászat, nőgyógyászat, hasi ultrahang; a gyomor krónikus gyulladása miatt vashiányos vérszegénység jöhet létre, ezt savcsökkentők rosszabbítják.

Forrás:

http://www.borgyogyaszat.com/leggyakoribb-problemak/vitiligo-feher-foltok.html

(pillanatnyilag nem elérhető)

 

A VITILIGO MEGELŐZÉSE ÉS A TERJEDÉS MEGÁLLÍTÁSA?

Gyakori kérdés, hogy meg lehet-e előzni a vitiligot, illetve meg lehet-e állítani a vitiligo terjedését?

 Kérdés: Az egyik karomon fehér foltok jelentek meg, pigmenthiányról lehet szó. Kérdésem, hogy megállítható-e ennek terjedése és mivel? Mennyire biztos, hogy el fog terjedni?

Válasz: A vitiligo autoimmun, poligénesen öröklődő betegség. Ha a közeli hozzátartozóknál előfordul, terjedése valószínűbb.

Ha kiváltó okok (mandula krónikus gyulladása, rossz fogak, egyéb gócok) tartósan fennállnak, szintén számíthat a beteg a folyamatos terjedésre.

Új gócokat lobbant fel a túlzott napozás és szolárium is.

FORRÁS: Dr. Kohán József, csaladinet.hu

 

Néhány gondolat, jó tanács, társult betegség, összefüggés a vitiligoval kapcsolatban:

A vitiligo gyakran szövődik pajzsmirigybetegségekkel, cukorbetegségekkel, májgyulladással. Akinek ilyen foltjai vannak, figyeljen belső szerveinek működésére is.

Bizonyos belgyógyászati betegségekben halmozottan találkozhatunk vitiligoval: ezek a cukorbetegség, a pajzsmirigy-túlműködés ill. -alulműködés, a vészes vérszegénység, ill. a mellékvesekéreg-elégtelenség. Ezek laborvizsgálatokkal kizárhatók.

Előzetes kivizsgálás csak annyiban fontos, hogy megtudjuk, van-e valamilyen gyulladásos góc (mandula, fog, epehólyag, húgyutak stb.), mely befolyásolja az egyébként örökletes tulajdonságú, autoimmun betegséget: azaz várható-e rosszabbodás, esetleg a kezelések eredménytelensége? 
Emellett javasolni szoktam gyomor-vizsgálatot (savhiányos gastritis) és pajzsmirgy-vizsgálatot (thyreoiditis) a társbetegségek kizárására.

FORRÁS: Dr. Kohán József, csaladinet.hu