A BŐRSZÍNT MEGHATÁROZÓ GÉNT FEDEZTEK FEL

Forrás: Exit. Science folyóirat. 2005. december

Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat – olvasható egy tanulmányban a Science című folyóirat legújabb számában.

A genetikusok rákkísérleteket folytattak halakon, amikor a felfedezést tették. 
“Egy génben egyetlen aminosav változásának nagy szerepe van a pigmentációban, és ez magyarázza, hogy az európaiak bőre világosabb az afrikaiakénál” – jelentette ki az egyik kutató, Keith Cheng, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának rákszakértője.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó SLC24A5 gén szerepének felfedezése hasznos lehet más területeken, így a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák kutatásában is. 
E gén szerepének megismerésével lehetővé válhat az emberi bőr színének módosítása úgy, hogy nem károsodik a bőr, ami pedig a napozáskor bejutó ultraibolya-sugarak vagy a bőr színtelenítésére használt vegyi termékek hatására gyakran megtörténik.

Korábbi kutatások száznál több olyan gén azonosítását tették lehetővé, amelyek különböző mértékben szerepet játszanak a bőrfestékképződés mechanizmusában. 
Ugyanakkor a rasszok közötti normál bőrszín-különbségekért felelős gének többsége még ismeretlen a kutatók előtt – állapították meg a tanulmányt készítő genetikusok.