LÉZERTERÁPIA ÉS KENŐCS A VITILIGO ELLEN

Forrás: InforMed. Dobos, L. 2004.

Francia kutatók egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a speciális lézerterápia és a tacrolimus nevű kenőcs együttes alkalmazása az eddigi kezelésekénél jobb eredmény érhető el a vitiligo repigmentációjánál.

A vitiligot a bőr fehér, pigmenthiányos foltjai jellemzik, az össznépesség 1-2 százalékát érinti, nemre és fajtára való tekintet nélkül. A vitiligot a melanin, a szervezet bőrfestő anyagának teljes hiánya okozza. Az esztétikai hatáson kívül a bőrnek ezek a felületei érzékenyebbek a napsugárzásra, és fokozott a bőrrák veszélye is.

Eddig számos módszert alkalmaztak, lézeres kezelést és kenőcsöket is, de a kutatók szerint egyik sem járt valóban jó eredménnyel. A nizzai Hôpital de l’Archet orvosai 14 beteget tanulmányoztak (életkoruk 12-63 év volt), hogy kiderüljön, a kombinált lézer- és tacrolimus-kezelés eredményesebb-e, mint a lézerkezelés egymagában. Azt tapasztalták, hogy a heti két lézerkezelés összesen 24 alkalommal plusz a kenőcs napi kétszeri használata mutatta a legjobb eredményeket. A kombinált kezelés eredményeképpen az újrafestődés 70 százalékos volt, szemben a csak lézerrel kezeltek 20 százalékos eredményével. A kombinált csoportban az újrafestődés üteme is gyorsabb volt.

Nem volt mindegy a foltok helye a bőrfelületen, az UV-fényre érzékeny területeken – arc, nyak, mell, karok és lábak, kivéve a térdeket és a könyököt – hatásosabbnak bizonyult a kezelés, mint az UV-rezisztens területeken.

A kutatók megállapítják, hogy a napi kétszer alkalmazott 0,1 százalékos tacrolimus kenőcs és a hetente kétszeri 308 mm-es excimer lézerterápia kiváló eredményekkel jár mind az UV-szenzitiv, mind az UV-rezisztens bőrfelületeken.

FORRÁS: Passeron, T. Archives of Dermatology, September 2004; vol 140: pp 1065-1069. WebMD Medical Reference from the National Organization of Rare Disorders: “Vitiligo.” News release, The Journal of the American Medical Association.