BORSKEZELÉS BŐRBAJRA

Forrás: Népszabadság • 2008. március 11.

Áttörést hozhat a vitiligo nevű bőrbetegség kezelésében az a módszer, melyet brit kutatók dolgoztak ki. A londoni King’s College munkatársai fekete borsból nyert anyagok segítségével gyógyítanák a pigment-hiányos pácienseket.

A vitiligo egy, az autoimmun betegségekhez gyakran társuló rendellenesség, melynek fő jellemzője, hogy a bőr meghatározott területein károsodnak a kültakaró színének kialakításáért felelős festéktermelő sejtek, a melanociták. Pontos kiváltó oka egyelőre nem ismert, a betegség genetikai háttere azonban már bizonyított. A pigmenthiányos, fehér foltok nemcsak esztétikai szempontból zavarhatják a beteget: kellő védelem nélkül környékükön a napsugárzás hatására komoly gyulladások is keletkezhetnek.

A vitiligo gyógyítására már számos módszert kipróbáltak az orvosok. A mellékvesekéregben termelődő kortikoszte-roidokhoz hasonló szerkezetű, gyulladáscsökkentő hatású anyagokkal történő kezelés a betegek kevesebb, mint egynegyedénél vált be. Az ultraibolya besugárzást alkalmazó terápia hosszadalmas, és a tünetek gyakran újra jelentkeznek. Ráadásul ez a gyógymód jelentősen növeli a bőrrák létrejöttének kockázatát is.

A tudósok mostani, egereken végzett kísérleteik során azt vizsgálták, hogy a fekete bors csípős ízét adó piperin nevű alkaloida és szintetikus származékai hogyan befolyásolják az állatok bőrszínét. Kiderült, a vegyületek önmagukban használva hat hét alatt világosbarna árnyalatig fokozták az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. Sőt, az UV-kezeléssel kombinálva tartósabb és még sötétebb színt kaptak. Szakemberek szerint az új eljárás sikere azzal magyarázható, hogy a piperin valamilyen módon fokozza a melanociták pigmenttermelését.