BARNULÁS NAP NÉLKÜL  

Forrás: (MTI, SMH) 2007. október 14.
 

“Ausztrál kutatók a leégés miatti bőrrák kockázat csökkentésére olyan megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy a napimádók a napsugarak nélkül is lebarnuljanak
 
    
Napozó hatóanyagot fejlesztettek ki ausztrál tudósok: a gyógyszer a leégés megelőzésére serkenti az emberi szervezet védekezési rendszerét, miközben egészséges barna színt biztosít. 
A tudósok azt remélik, hogy a felfedezés nagy hatással lehet a bőrrák visszaszorítására, véleményük szerint ugyanis a leégés megelőzése több mint 80 százalékkal csökkentheti az ilyen megbetegedések számát. 

A szer alkalmazásakor az orvos a kar bőre alá ülteti be a melanin-, a bőr fő festékanyag-termelődését serkentő szert tartalmazó pirulát. 
Használójának a beültetés után napokon belül egészséges barna bőre lesz, amely megvéd a nap káros UV sugaraitól. A barnítószer az emberi szervezetben természetesen meglévő alfa-
MSH nevű hormon szintetikus változata. E hormon felelős a bőr barnulásának folyamatáért. Az új napozószer olyan érzékeny a fényre, hogy használójának nincs is igazán szüksége napfényre a lebarnuláshoz. 

Egyelőre azonban a bőr alá ültetendő napozótabletta nem kapható, hiszen még tesztelés alatt áll. Azonban a napozópirulának az új gyógyszerek kifejlesztésében már gyakorlatilag a végső stádiumot jelentő klinikai próbái zajlanak az Egyesült Államokban és Ausztráliában, jövőre pedig Angliában is sor kerül a klinikai kísérletekre. 

Nem véletlen, hogy az implantátumot, a bőr alá beültetendő barnulást serkentő tablettát Ausztráliában fejlesztették ki, ott ugyanis a napozás olyan káros kultusszá vált, hogy a világon a bőrrák előfordulások 80 százalékát a legkisebb kontinensen jegyzik. Ugyanakkor meg kell 
említeni, hogy több kutató úgy véli, az ausztráliai bőrrák esetek kialakulásában jelentős szerepet játszik a déli féltekén található 
nagyobb ózonlyuk is. 
A Melanotan nevet viselő “barnítószer” hatása ma még nem biztosít hosszútávú eredményt, ha használója nem kap utánpótlást a barnulás néhány hónap után elmúlik. A szakemberek azt tervezik, hogy a hatóanyagot majd tabletta és krém formájában is elkészítik, és véderejét egy évre meghosszabbítják majd.