PROTOPIC

Beszerzés!

Protopic(Tacrolimus)

Immunszupresszív gyógyszer

Ez egy nem kifejezetten vitiligora, hanem eredetileg ekcémára kifejlesztett kenőcs. Japánban egy ritka baktériumból állítják elő. Működési mechanizmusa, hogy helyileg gátolja az autoimmun reakciókat. Ahol bekenjük vele a bőrünket, ott kiiktatja az immunrendszert, így nem lesz aki megegye a pigmenteket. Van azonban egy óvatosságra intő ellentmondás. A készítmény leírásában az áll, hogy a kezelés alatt kerülni kell az UV sugárzást. Külföldi eltökélt vitiligos barátaink erre azt mondják, hogy ez csak az ekcémásokra vonatkozik, sőt, sok esetben a bőrgyógyász ajánlja a lámpázást. Olyan is előfordul, hogy az orvos nem járul hozzá, ilyenkor kell új orvost keresni! – szól a tanács a fórumon. Egyébiránt a gyártó honlapján meg sem említik a vitiligot, viszont egy 2002 februárban közzétett tanulmány szerint elég bíztató eredmények érhetők el vele vitiligosoknál. 
Pearl Grimes, a Dél-kaliforniai Vitiligo Intézet vezetője ismertette a következőket: 6 pácienst 1-5 hónapig naponta kétszer használt Protopic krémet. 1 esetben 100%-os javulás, 4 esetben 50-75%-os repigmentáció, míg 1 esetben a különböző helyeken 25-50%-os javulás volt megfigyelhető. 
E tényeken felbuzdulva egyre több vitiligos kísérletezik Protopic-kel világszerte, nem eredménytelenül. 
A 30g-os kiszerelés kb. 3-4 hónapra elegendő.

A kenőcs hatóanyaga kis mértékben terjed a bőrben, vagyis pl. szemhéj pereméig hat úgy is, ha óvatosságból pár milliméterre a szélétől már nem kenjük be, nehogy a szemünkbe kerüljön. Így egy esetben pl. az “ősz” szemöldök is visszanyerte hagyományos színét. 
Legalább két hónap kitartó kezelés után várható csak eredmény, előbb nem érdemes föladni, bár előfordul, hogy egyeseknél korábban jelennek meg barna pöttyök a fehér folton belül. 

Van 0,1 és 0,03 %-os is.

Protopichoz hasonló készítmények: Elidel, Aldara.

MEGJEGYZÉS: A Protopic ma már itthon is kapható. Ha receptre íratod fel, akkor olcsóbban meg tudod vásárolni a gyógyszertárban.

 

Dr. Kohán József bőgyógyász véleménye a Protopic-ról és az Elidel-ről:

A Protopicot nem tartom sem hatásosnak, sem veszélytelennek. Bőrrákot okozó hatása miatt nem sokkal beharangozása és megjelenése után szigorították indikációs területeit az Elidel-lel együtt.

FORRÁS: Dr. Kohán József, csaladinet.hu