MÁJFOLT ÉS VITILIGO MEGJELENÉSE EGY BETEGEN

Forrás: Az Orvos Válaszol 2004;9(7)  

Az arcomon elég nagy kiterjedésű barna májfoltok vannak, kb. 15 éve (most 48 éves vagyok). Télen egy kicsit halványulnak, de az első napsugarak hatására besötétülnek. Jelenleg 60-as védőfaktorú napozószert használok (arcra valót), de az sem használ. Próbáltam világosítani a foltokat különböző, gyógyszertárakban található szerekkel, de az sem segített. Már vagyonokat költöttem különböző (kiváló minőségű) szerekre. 
Ugyanakkor 6 éves korom óta vitiligóm van, néhány helyen, a fejemen és a testemen. Arra is vettem egy újnak számító csodaszert a VITIX-et, mondanom sem kell, hogy már 3 hónapja használom, de az sem használ. (Van a két bőrprobléma között összefüggés?) Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek?

Egészen biztos, hogy közös eredetű a két bőrelváltozás, lehet valamilyen közös genetikai alapja. De ez csak feltételezés, mert pontos ismereteink nincsenek a vitiligo eredetéről sem. Ebből az is következik, hogy mindig vannak ügyeletes csodaszerek, nem túl sok eredménnyel. 
A Vitix kozmetikai szer, állítólag tartós használat és napozás mellett hatásos: visszaviszi a pigmentet a melanocytákba, így az összefüggő fehér területek megbarnulnak, vagy legalábbis szeplősekké válnak. A web-en talált képek nem túl meggyőzőek, de személyes tapasztalatom nincs.