Kérdés-válasz(gyógynövény)

Forrás: Új Szó Online. Dr. Nagy Géza természetgyógyász

Kérdés: Fehér foltok vannak a bőrömön. Szeretném tudni, hogy a gyógynövények világában van-e olyan növény, ami segítene a bajomon.”

Válasz: Igen, van segítség, de a gyógyulás nem olyan egyszerű. A fehér foltokat szaknyelven vitiligonak nevezzük. A szakirodalom azt írja, hogy oka ismeretlen, de ezzel csak részben lehet egyetérteni, mert fokozottan azoknál az egyéneknél fordul elő, akiknek kandidózisuk (gombafertőzésük) van a vastagbélben. Ez valahogy összefügg vele, mert mintha a kandida gomba okozná a melanin bőrfesték hiányát.

A tapasztalatok szerint, ha a kandidózist a vastagbélből sikerül eltüntetni, akkor a vitiligo terjedése is leáll.

Külsőleg pedig olyan barnító krémekkel kenjük be a fehér foltokat, amelyek a káros ibolyántúli sugarakat visszaverik, és a barnító sugarakat pedig elnyelik.

De kezdjük elölről. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, először is sok időre és türelemre van szükség.

Első lépésként rendet kell tenni a vastagbélben, és ki kell söpörni a penészgombákat a vastagbélből, mert ezek serkentik a vitiligo kialakulását. 
Először is főzzünk teát bazsalikomból, diólevélből, kakukkfűből, borsikafűből, izsópfűből. 
Diétát kell tartani, azaz nem szabad gombát, élesztőt és élesztős kenyeret enni, csökkenteni kell a disznóhús és az édesség fogyasztását. Az élet növényével, a jukkával meg kell kötni a vastagbélben keletkezett káros anyagokat. 
Így kimossuk a szervezetből az összes lerakódást, ugyanis mindent eltávolít, amire a szervezetnek nincs szüksége, tehát a véráramban vagy a szövetekben lévő candida gombákat is.

Amikor a szervezet kitisztul, és a nyirokrendszerben elindul a tisztító folyamat, akkor kezdi a szervezet kijavítani a szépséghibát. 
Ezt a folyamatot segíthetjük olyan gyógykrémmel, amelyben furokumarinok vannak. 
Ilyen az angyalfű, a lestyán és a földitömjén. Az ilyen kivonatot tartalmazó krémmel be kell kenni a fehér foltot, és utána napozni kell.

Természetesen nem egész nap, vagy sokáig, 1-2 órát, mert az is megtörténhet, hogy a fehér folt a túlzott napozástól gyulladásba jön. 
10 napon keresztül csak 5 percig, a következő 10 napon 10 percig, a következő 10 napon 15 percig, majd a következő napokban 20 percig napozhatunk, hogy a fehér foltok megbarnuljanak. Télen kvarcoljuk, de szintén fokozatosan.

A változás mindenkinél hosszabb vagy rövidebb időt igényel. Nagyon fontos a türelem. 
Az is megtörténhet, hogy egyes helyeken gyorsan eltűnnek a fehér foltok, más helyeken pedig csak lassan. 
A lényeg az, hogy megáll a fehér foltok növekedése, kezdenek barnulni, és idővel megszabadul az ember a kellemetlenségektől. A lényeg a türelem és az utasítások pontos megtartása.