Kohán József véleménye, válaszai a vitiligoról és a kezelési módszerekről

Kérdés egy fórumon:

Én 5 éve fehéredem szép lassan, de folyamatosan. Jönnek a szép fehér foltok , egyre több és egyre nagyobb.

Az orvostudomány meg csak találgatja az okokat, kezelni pedig nem tudja. Hallottam, illetve itt a neten olvastam különböző kenőcsökről (novitil, vitix), amiről vagy nem hallottak még a bőrdokik, vagy csak nem lehet itthon beszerezni és egyéb technikákról (bioptronlámpa, szolárium), amivel esetleg érdemes kísérletezni.

Van aki a napozást ajánlja, hogy serkentsük a pigmenttermelést, van aki szerint az kifejezetten gyorsítja a teljes kifehéredést, a pigment termelő sejtek teljes kipusztulását. Van valakinek tapasztalata? Esetleg sorstárs? Légyszi segítsetek!

Kohán József válasza:

Kedves Beteg! A vitiligo kezelésére vonatkozóan az interneten talál anyagokat az alábbi helyeken:

MELAGENINA: www.histoterapia-placentaria.cu/ E-mail: planta@infomed.sld.cu Címek: (Clinical Sevices and Research) Calle 18 No. 4302 e/ 43 y 47 Miramar. Playa. Telephones: (537) 204-2524, 204-1756. Fax: (537) 204-1757 (Pharmacologigal Production) Autopista Novia del Mediodía y Calle 173, Valle Grande. La Lisa. Telephones: (537) 202 -0594, 202-0612.Fax: (537) 204-7014 e-mailek: planta@infomed.sld.cu chp@infomed.sld.cu chppl@infomed.sld.cu

 

NOVITIL: www.dermabest.com e-mail: info@dermabest.com Rendelés: www.dermabest.com/Order_Canadian.htm 1 üveg (125 ml) Novitil TM Gél 79,95 USD v. 119,90 CAD VITIX: www.vitix.com e-mail: info@vitix.com Cím: OPERANDI COM KFT. Frankel Leó út 2-4 B 1027 Budapest Tel-Fax: (36) 013169535 Contact: Eduard Kolaryk e-mail: operandi_com@axelero.hu

 

VITILIGO TAB TM : www.vitiligo-tab.com Rendelés: vitiligo-tab.com/site/order.html Vitiligo Tab Inc Suite 10 & 11 Siddeley House 50 Canbury Park Road Kingston Upon Thames Surrey – KT2 6LX UK 240 tablettás csomag Vitiligo Tab 139.00 USD 120 napos kúrára (napi 2×1 tabletta) elég.

 

A kubai szert betegeim 15 éve használják eredményesen, a magyar leírását elküldöm a kanadai készítmény magyar fordításával együtt.

 

MELAGENINA OLDAT:

 

”Összetétel: Emberi méhlepény-kivonat 50 %-os vizes-alkoholos oldatban. Hatás: Bőr pigmentáló szer.

A melanocyták jobb reprodukciója révén serkenti a melanin-szintézist. Javallat: Bőr pigmenthiány ( vitiligo ) kezelése, bármilyen égés által okozott bőr depigmentáció kezelésére.

Figyelmeztetés: Hűvös helyen, fénytől védve tárolandó. Alkalmazás módja: Ujjbeggyel kenjük fel a szert a depigmentált bőrfelületre az alábbiak szerint: Reggel 8h: alkalmazzuk az oldatot 5 perces bedörzsöléssel.

Du. 14h: mint reggel Este 21h: kenjük fel az oldatot a depigmentált bőrterületre, majd 15 percre tegyük ki infravörös fény hatásának. A fényforrást a kezelt bőrterülettől 40 cm-re helyezzük el.

Az infravörös fény hatása alatt a bőrterületet tartsuk nedvesen. Ha infravörös fény használata nem lehetséges, a kezelt felületet délben (12-13h) közvetlen napfény hatásának tegyük ki. Az alkalmazott mennyiséget orvos állapítja meg!

 

BIOPLA-RE 761 MELAGENINA ® Bőrregeneráló hatású, tisztított, emberi méhlepény-kivonat, bio-serkentőket tartalmaz.

A méhlepény egy szerves szerkezet, amely az emberi terhesség 4. hónapjától képződik, a petefészek-membrán és a méhnyálkahártya találkozásánál, aminek révén zajlik a tápanyagcsere az anya és a magzat között.

1968-70-ben Dr. Cao módszert dolgozott ki közvetlenül a szülés után gyűjtött méhlepény „életben tartásához”, hogy elősegítse az anyagcseréből származó anyagok biológiai aktivizálásának tanulmányozását.

E kutatás folyamán néhány anyagot izoláltak a méhlepény-szövetből, amiket a bio-serkentők csoportjába soroltak, s amelyeket megküldtek a megfelelő előzetes klinikai vizsgálatokra.

Ezek során bebizonyosodott, hogy ártalmatlan, de figyelemre méltó terápiás hatással rendelkezik a renyhe fejlődés okozta különböző betegségeknél.

 

A BIOPLA IZE-761 bio-serkentőknek a bőr pigmentálási folyamatában való részvételét eredményesnek találták a bőr pigment-hiányának kezelésében, azóta e betegség kiválasztott gyógyszere MELAGENINA néven lett bejegyezve.

A vitiligo, a fehérbőrűség egy bőrbetegség, amelyben az egész világ népességének kb. 1 %-a szenved, és amelyet fehér foltok megjelenése jellemez, amit normál vagy fokozott pigemntációjú helyek vesznek körül, s főként az arcon, az izületek körül és a nemi szervek területén helyezkednek el.

A betegség éveken át helyben maradhat, de lassan terjedhet szétszóródva az egész testen.

A depigmentált bőrfelületek különböző méretűek, és általában szimmetrikusak. Szövettani vizsgálatuk tipikus képet mutat: a hám alaprétegében mind a melanociták (festék-sejtek) mind a melanin-pigment hiányzik. A pigmenthiányos bőr ibolyántúli sugárzással szemben túlérzékeny, és a napfénynek kitéve könnyen leéghet. A festékhiány a benne szenvedőknek komoly hangulati, esztétikai és társadalmi-szociális problémákat okozhat. A bőr normál színét a melanin adja.

Ez egy fekete festék, amely a festék-sejtek citoplazmájában keletkezik, a hám alaprétegében elhelyezkedő, speciális sejtekben tárolódik az irhával határos részen.

A melanin-szintézisbe a tirozináz enzim avatkozik be, oxidálva a tirozin nevű aminosavat, amelyet L-dihidoxi- fenilalaninná alakít át. Ez az anyag egymás utáni kémiai átalakulások révén indol-kivonatot képez, amelyből polimerizálódva melanin lesz.

A BIOPLA-RE 761 egy lipoprotein természetű, méhlepény-melanocita képző faktor, amely képes visszafejleszteni a komoly pigmenthiányt, mivel: – serkenti a melanociták reprodukcióját, – fokozza a melanin-szintézist, – oxidálja az L-dihidroxi-fenilalanint, – felszabadítja a melanoszómákban tárolt melanint infravörös fény hatására, és gátolja a limfociták citotikus aktivitását.

Adagolás: lásd a használati utasítást ill. az infravörös fény alatt 5 percenként újabb oldatot kell felvinni.

Megjegyzés: ha a kezelést megfelelően végezzük, 9-10 nap múlva a depigmentált felület bepirosodik, és újra pigmentálódni kezd.

A BIOPLA-RE 761 oldatot kockázatmentesen lehet használni nyálkahártyákon is, de itt ne dörzsöljük be.

A BIOPLA-RE 761 repigmentáló hatása szelektív, mivel a normál bőrfelületet nem befolyásolja. A BIOPLA-RE 761 ártalmatlan volta lehetővé teszi gyermekek, felnőttek, idősek, terhes nők kezelését is. Bármilyen gyógyszerrel kompatíbilis, kivéve a pikkelysömör elleni gyógyszereket. A BIOPLA-RE 761-nek ártalmas helyi vagy szisztémás mellékhatása nincs.

FIGYELMEZTETÉS: a kezelés kezdetekor új, színtelen területek keletkezhetnek, vagy a meglévő felületek területe növekedhet az esetek 40 %-ában. Ez a hatás csak átmeneti, és a kezelés kilátásához képest nincs jelentős szerepe.)

 BŐRGYÓGYÁSZ SZAKORVOS ÁLTAL ÖSSZEÁLLÍTOTT PREZENTÁCIÓ!

Dr. Kohán József bőrgyógyász szakorvos – vitiligo specialista – egy igen hasznos és átfogó bemutató anyagot helyezett el a honlapján (a vitiligo betegség bemutatása és a kezelési lehetőségek).
A szakember által összeállított anyagot az alábbi honlapon tudjátok megnézni:

www.borgyogyaszat.com/leggyakoribb-problemak/vitiligo-feher-foltok.html

(A prezentáció a lap alján található. Kattintsatok az ott található kis háromszögre.)

Dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus-bőrsebész honlapjai:
www.borgyogyaszat.com
www.belvarosorvoscentrum.5mp.eu
www.calivita-kohan.hu

A Doktor úr egyéb hasznos információkat is küldött, melyeket a következő frissítésnél el fogunk helyezni a VITILIGO HUNGARY weblapon.

Köszönjük a segítséget, amit Dr. Kohán József nyújt weblapunknak és a vitiligos betegeknek!

Üdvözlöm. Igazán nem akarom megbántani a doktor urat, de olvasgatva ezt az oldalt, megdöbbenve tapasztalom – évek óta még mindig – hogy Ön mindig csak a Novitilt preferálja, valamint eredetét, összetételét, ártalmatlanságát igazolni sem tudó Melagenina emberi méhlepény kivonatot löttyöt, melyet anno nekem is ajánlott, a fórumokon még elérhetőséget is adott feketekereskedelemmel foglalkozó úriemberhez, aki több tizenezret kért el egy eredetét igazolni nem tudó, ki tudja mit tartalmazó, Melagenina felirattal cimkézett löttyért, ami egy fikarcnyit sem használt. Ellenben a Protopiccal, amit Ön és más bőrgyógyász szakorvosok nem preferálnak (talán mert Önös érdekük nem fűződik hozzá), holott ha betegei használnák, akkor tudná hogy hatásos, de ha nem ajánlja, akkor sosem fogja megtudni. Állandóan csak azt olvasom hogy rákkeltő, meg mit tudom én. Ugyan kérem, pikkelysömörre való krémről beszélünk, akkor a pikkelysökörösök se használják? És ők mekkora bőrfelületen alkalmazzák hozzánk képest? Óriásin, és ha így lenne hogy rákot okoz, akkor már rég betiltották volna. Ha a szegedi vitiligo amulancián bátran ajánlják a Protopicot és fel is írják nekem immáron két éve, és használ is, UVB-vel kombinálva, akkor nekem ne állítsa senki, hogy szar. Honnan tudja hogy az állítólag kubai melagenina oldat mit okoz? Nem véletlenül nem engedélyezték magyarországon, mégis csak emberi méhlepénykivonatból készül (ha igaz), akkor pedig hagy ne kenegessek már magamra ilyen méhlepényes izéket. Ki tudja honnan jön, mi van benne, aids-es volt az illető vagy sem. Kubában marhára nem foglalkoznak ilyenekkel. Tudom hogy működik ez. Ezek a cuccok egy vagyonba kerünek, kis zavaros víz, és milyen jól lehet vele keresni, bárkinek. Orvos létére szégyellhetné magát. Anno nekem is rendes krémek helyett, amik talán érnének is valamit, valami MLM rendeszerben Ön által preferált terméket ajánlott, ami szintén egy vagyon, csak egy kummányit se ér. Elhiheti – és ezzel nem minősíteni akarom – de azt hisze mi betegek sokkal többet tudunk már erről a betegségről (és nem szépséghibáról!), mint néhány orvos. Az orvosok a felét se ismerik azoknak a készítményeknek, amiket mi kipróbálunk a saját bőrünkön, mint saját magunk kísérleti nyulai. Igaz a protopic csak ezer forint, mi érdeke lenne egy orvosnak ezt ajánlani????(szöszi)

Kohán doktor válaszlevele az alább olvasott hozzászólásra:

Tisztelt Cím!

Most olvastam honlapjukon egy hozzászólást, amely megszólít engem, és azzal vádol, érdekeltségem van a Melagenina oldat forgalmazásában.

El kell keserítenem, nincsen. 1988 óta viszont tényleg segített betegeimen, bár természetesen nem 100 %-ban. A 60% viszont jobban hangzik, mint a Meladinine vagy Oxsoralen és társai 25%-os segítsége, nem beszélve arról, hogy míg a kubai oldattól egyetlen esetben láttam kis kipirosodást, bőrszárazságot, az előbbi „kitűnő” svájci szertől öklömnyi hólyagok keletkeztek egyik betegemen, aki hitt a patikus forgalmazónak és a Melagenina helyett a Meladinine ecsetelőt használta.

Leszögezem, nem tartom és mondom magam szakértőnek, mert – Szent-Györgyi szavaival élve: „szakértő az, aki a legtovább tudja visszatartani a tudomány fejlődését a területén”. Magam a tapasztalatok alapján döntök, ha csak lehet, de ha az irodalomban olyan közleményt találok, ami veszélyes kezelésekről szól, nem hallgatom el a betegek elől. Akkor sem hallgatnám el, ha jutalom utakat vagy más kedvezményeket kapnék. Magánorvosként ilyennel nem is kecsegtetnek, hiszen nincs akkora betegforgalmam, mint egy intézménynek.

Sajnos, annak idején amerikaiak mutatták ki a Protopic és Elidel rákkeltő hatását, s a közleményeket követően a magyar immunológusok és bőrgyógyászok gyorsan csatlakoztak az európai, megengedőbb kollégáikhoz. Drága kutatások gyümölcsét nem szokták gyorsan kidobni, mikor van piac az USA-n kívül is. Az én lelkiismeretem szerint egy csomó olyan dolgot művel az „orvoslás” a betegekkel, ami nem helyes, de most erről nem kívánok bővebben nyilatkozni.

Helyette örömmel jelzem, egyik legutóbbi betegem – sajnos igen lassú – gyógyulásában mégis csak működik a kubai szer éppúgy, mint a Novitil nevű kanadai készítmény, de hatásukat a 315 nm-es fénnyel egészítette ki az édesapa, s a foltok bebarnulása felgyorsult. Érdemes tehát mégis csak figyelni erre a szűk spektrumú fényre is, bár még veszélytelenebbnek tartom az infralámpás besugárzást.

Amit még „szöszi”-nek üzenek, minden beteg máshogy reagál a kezelésekre. Örvendetes hogy neki jót tett a Protopic, s reméljük késői hatása sem lesz az UV-kezelésnek. Sajnálom, hogy nem használtak neki az általam javasolt készítmények. Ez nem az MLM hibája és talán nem is az enyém, hiszen a vitiligo mégis csak egy igen nehezen feltárható okú és emiatt nehezen kezelhető autoimmun, poligénes betegség. Amíg én is csak külső kezeléseket javasoltam a betegeimnek, kevesebb sikerünk volt a gyógyításban, hiszen ha a rejtett gyulladások maradnak, nehéz a kezelés. Emiatt javaslom a vitaminokat, antioxidánsokat és a pigment képzéshez szükséges nyomelemeket. Így nemcsak a hit gyógyít, bár 40%-kal tud segíteni bármilyen betegség esetén!

Üdvözlettel:

Dr Kohán József
bőrgyógyász-kozmetológus-bőrsebész

Kálvária Orvosi Rendelők
6725 Szeged, Kálvária sgt. 38. I. emelet

A rendelés ideje:

* Hétfőn: 13-17 óra
* Kedden: 8-12 óra
* Csütörtökön:13-17 óra
* Pénteken: 13-16 óra

Bejelentkezés telefonon rendelési időben a +36(62)-430-823 számon

Honlap: http://www.borgyogyaszat.com/
http://www.calivita-kohan.hu/

 

 

”NOVITIL HASZNÁLATI UTASÍTÁS“ Tartalma:

 

lipoproteinek, polypeptidek, desztillált víz, glycerin, Aloe Barbadensis, carboxymethylcellulos, camphor, menthol, kathon és nyomelemek. Használat Szokásos alkalmazása fototerápiával kombinált sémában lehetséges. A jó eredmény érdekében három dolog szükséges: A Novitil Naponta használja Fényterápiával kombinálja (akár napfény akár mesterséges ultraibolya sugárzás) Napfény expozíció: Ha a napfény- kezelést alkalmaz a Novitilt naponta kétszer kell felkenni, mielőtt a napra kimegy. A fényexpozíciót 5 perccel emelje naponta, míg eléri a 30 percet.

Másik lehetőség: naponta kétszer 15 perc napozás (pl. reggel és késő délután).

 

Az expozíciós idő függ a bőrtípusától, korától és a napérzékenységétől.

 

Az I-es és II-es bőrtípusúak különösen figyeljenek az időre!

I-es típus: mindig leég, nem barnul

II-es típus: könnyen leég, minimálisan barnul

III-as típus: közepesen ég le, halvány barnán sül le

IV-es típus: minimálisan ég le, mindig közepesen jól barnul

V- ös típus: ritkán ég le, egészen sötétre barnul VI-os típus: soha nem ég le, mindig szépen barnul

 

Úgy helyezkedjen el, hogy a bekent területet kényelmesen napoztassa. A többi testrészét nem muszáj napoztatnia, betakarhatja, vagy bekenheti fényvédővel (30 SPF vagy erősebb napozószerrel) akkor is, ha a Novitil nem tartalmaz psoralent, ami fokozza a fényérzékenységet. Ha nem süt a nap, használhat akár infravörös lámpát is (kb. ? méterről, egy fél óráig) ezt mindig megteheti, ha nem kielégítő a napsütés.

Még egyszer megjegyezzük: használja kétszer naponta a gélt! naponta csak fél óráig alkalmazzon fénykezelést (vagy kétszer negyedóráig), amelyik Önnek kényelmesebb. kenje fel a Novitil gélt a fénykezelés előtt! felkenés előtt meleg vízzel mossa, és dörzsölje a bőrét, hogy a vérkeringést fokozza, és aktiválja a szer metabolizmusát! Napfény + infravörös fénykezelés Használhatja a két fénykezelés kombinációját. Naponta kétszer kenje fel a Novitilt, először napsugárzással, majd a második alkalommal infravörös fénnyel használja! Azokon a napokon, amikor nem süt a nap, egyedül is használhatja az infrát, miután bekente magát a Novitillel.

 

Mesterséges ultraibolya fény:

 

Használhatja a Novitilt ilyen fénnyel is, de érdemes figyelni az alábbi általános tanácsokra: a kezelés mindig rövid expozíciós idővel kezdődjön, óvatosan emelve a dózist a készülék teljesítményétől és bőre reakcióképességétől függően.

A bőrreakciók típusai a következők lehetnek:

E0: nincs vörösödés

E1: minimális rózsaszínű bőrpír E2: kifejezett bőrpír

E3: tűzpiros bőrpír viszketéssel

E4: tűzpiros bőrpír viszketéssel és hólyagokkal

 

Eszerint óvatosan, egyénre szabottan emelje a fénykezelés dózisát! az átlagos szoláriumokban maximum heti három alkalommal kezelheti magát, 48 órás szünetekkel, ami után ellenőrizheti a bőrreakciókat.

 

Hogyan jelentkezik az új pigmentáció?

új szín jelenik meg a fehér folt szélétől a belseje felé. kis pöttyök jelennek meg a fehér foltban, melyek kezdenek növekedni. maga a folt kezd világos rózsaszínűvé válni, majd a rózsaszín világos barna lesz, amíg a normál bőrszínt el nem éri. a fentiek kombinációja.

 

Kérjük, tartsa távol a napfénytől a Novitil üvegjét!”

 

Dr. Kohán József:

Kedves Betegem! Sajnos a MELAGENINA oldathoz ma már nem tudok hozzájutni, bár évekig volt rá „magánimportőr”, viszont lehetőség van mindkét szer rendelésére Interneten keresztül, a fenti címeken.

(A MELAGENINA jelenleg Szlovákiából is beszerezhető. A Szerkesztő megjegyzése. 2007. június.)

A NOVITIL-lel is gyűlnek a tapasztalatok, de még korai lenne a magam részéről nyilatkoznom, mert csak rövid ideje használják betegeim.

A VITILIGO TAB növényi alapú tabletta, melyből naponta 2×1-et kell bevenni. Nem pszoralen származék! Az 1996-2001 között ezen ayurvédikus szerrel kezelt több száz beteg 76 %-a jól reagált a kezelésre, 30 %-uk gyógyult, 45 %-uk állapota jelentősen javult. Mellékhatást nem tapasztaltak. A szer alkalmas gombás betegségek kezelésére is.

A VITIX-et Magyarországon is jelen lévő gyógykozmetikum-forgalmazón (BIODERMA) keresztül lehet kapni a hazai patikákban. Várhatóan hamarosan megjelenik a tablettájuk is.

Kedves Beteg! Ezen adatok alapján talán tud választani a kezelések között. Magam mindegyiket jónak tartom, csak sajnos, nem tudom receptre felírni, vagy eljuttatni Önnek Eredményes kezelést kívánok, s ha sikerült beszereznie valamelyik anyagot, szegedi rendelőmben szívesen állok rendelkezésére konzultációra.

  1. Kohán József

 

FORRÁS: www.borgyogyaszat.com

KOHÁN JÓZSEF A VITILIGORÓL:

Vitiligo – fehér foltok

 

A bőr primer festékhiányával járó kórkép világszerte népbetegség (a lakosság 1,5 %-át érinti. Ennek ellenére nem érdemelt ki nagyobb figyelmet az orvoslásban, mert csak esztétikai panaszokat okoz. Igaz, 20-30 %-ban társbetegségek is kísérhetik: pajzsmirigy-gyulladás, gyomorsavhiány stb.

 

Genetikai háttere igazolt. Multifaktoriális vagy poligénes kórkép, ezért néha nemzedékeket is kihagyhat, s megjelenésében fontos szerepet kapnak a szervezet letokolt, gennyes betegségei az ún. „gócok”. Ilyenek leggyakrabban a mandulagyulladások, emésztő vagy húgyivarszervi panaszok stb.

 

A jellegzetes fehér foltok leggyakrabban a hajlatokban, arcon jelentkeznek, s nemcsak esztétikailag zavarnak, az érzékeny, festékhiányos, védtelen bőrterületek könnyebben felégnek napon. Ez néha a betegség terjedését is provokálhatja, ezért legfontosabb kezelés a vitiligo esetén a fényvédők használata (60-100 SPF!).

 

Kezelésére kevesebb erőfeszítést tettek eddig, s az is abból állt, hogy fényérzékenyítő anyagok külső-belső használatától remélték a fehér foltok bebarnulását. Súlyos mellékhatásuk (hólyagos, II. fokú égés, májkárosító, helyi rákkeltő hatás) miatt sohasem tanácsolom az ilyen szerek alkalmazását.

 

A hormonális okok miatt korábban – nem sok sikerrel – próbálkoztak a „mimikri”, a színváltoztatás provokálásával, a tobozmirigyet aktivizálva. Újabban e betegségben is eredményeket értek el a xenonklorid-lézeres kezeléssel.

 

Az eddigi legeredményesebb terápiák (80 %) méhlepénykivonatot használnak arra, hogy a vitiligos területeken hiányzó pigmentsejteket visszacsalogassák a bőrbe. A legelső kubai készítmény mellett kanadaiak is megjelentek a gyógykozmetikai piacon, így várhatóan még többen tudnak hozzájutni a veszélytelen, mellékhatásokkal nem rendelkező szerekhez. Ezek hatását nem UV-sugarakkal erősítik, elég a betegnek infravörös lámpával kiegészítenie a szeszes illetve zselés bedörzsölést.

 

FORRÁS: www.borgyogyaszat.com dr. Kohán József