Fényvédelem

A FÉNYVÉDELEM CÉLJA:

1. A vitiligos és a normál bőr védelme a nap sugarainak károsító, égető hatása ellen. 

2.A nap sugárzása és a szolárium használata provokálhatja a vitiligo terjedését, az újabb foltok megjelenését. 

3.A fényvédelemmel megakadályozhatod, hogy túl nagy színeltérés alakuljon ki a vitiligos és a normál bőrterület között. 
Minél kisebb a kontraszt a két bőrszín között, annál kevésbé veszik észre mások a vitiligodat. 
Valamint minél kisebb a színeltérés, annál könnyebb sminkeléssel vagy az önbarnító-szerek használatával álcázni, elleplezni a vitiligot.

Azoknál a betegeknél, akiknek világos típusú a normál bőrszíne, a vitiligo elleplezésének legjobb módszere az lehet, ha nem hagyják lebarnulni a bőrüket. 
Így egy világos, de legalább egységes bőrszín lesz a teljes bőrfelületen. 
Ilyenkor az álcázó, leplező termékek használata esetleg el is hagyható.


 Nagyon fontos, hogy hatékony fényvédelmet alkalmazz a vitiligos bőrfelületen. 
Használj magas faktorszámú fényvédőszert, illetve ruhával, sapkával, árnyékolással védekezz a leégés ellen.

 

Nem elég, hogy kenjük magunkat fényvédőkkel, sapkát és UV-szűrő napszemüveget hordunk, jól jöhet az UV-szűrő ruházat. Nemcsak külföldön, de már nálunk is árulják netes boltokban és az egyik túrafelszereléseket áruló üzlethálózatban.

https://www.decathlon.hu/C-325913-uv_szuro-felso

Az amerikai ABC News letesztelt egy 50 faktoros férfipólót és egy 20 faktoros, gyerekeknek való kapucnis pulcsit, és mindkettő pont úgy szűrt, ahogy a gyártó ígérte. Úgy néz ki viszont, hogy a hagyományos mosószer a makacs foltok mellett az UV-védelemhez használt anyagot is „kihozza”, ugyanis a hatás pár mosás után csökkenni kezdett.

A sima fehér póló tényleg nem szűr

„Jó az elv, hogy öltözettel védekezzük az UV sugarak ellen, a beduinok is ruhával borítják a testük szinte teljes felületét” – mondta el nekünk dr. Asbót Júlia bőrgyógyász, aki már hallott az UV-védő ruhákról.

Azt is megtudtuk, hogy nem védi meg a bőrünket egy sima fehér póló az UV sugaraktól. Ráadásul a hőség idejére ajánlott fehér ruhákon jobban átjutnak a sugarak, mint egy feketén. Ezzel együtt egy átlagos bőrű ember háta mégsem fog leégni a póló alatt normális körülmények között. Azonban egy vitiligosé igen.

Kinek jó?

„Az UV-védő ruha főleg azoknak lehet hasznos, akik nem szeretik kenegetni magukat, például gyerekeknek, férfiaknak – magyarázta a bőrgyógyász. – Az érzékeny bőrűeknek is hasznos lehet, vagy olyanoknak, akiknek bőrgyógyászati problémájuk volt, mégis szeretnének kimenni a napra, és persze a vízi sportok szerelmeseinek, horgászoknak is jó szolgálatot tehet.” A különösen érzékeny bőrűeknek azért érdemes rákérdezniük, milyen módszerrel garantálják ezt a fajta védelmet.