Egyéb kozmetikumok, szerek, technikák, tetoválás

 

VITILIGO ÉS HENNA ?

Szerző: The Henna Grove https://www.facebook.com/nisantahennaart/

Év végén kaptam egy kérdést, hogy biztonságos-e vitiligos betegeknek a hennafestés. Sajnos sem magyarul, sem angolul nem találtam tudományos cikket a témában, de gondoltam leírom, amire kutakodásom során jutottam.

Vitiligonál a festékhiány oka, hogy a bőr epidermisz nevű rétegében elhelyezkedő speciális sejtek, az úgynevezett melanociták nem termelnek bőrfestéket, azaz melanint, holott normális körülmények között éppen a melanin adja a bőr színét, és nyújt védelmet a napsugár káros hatásaival szemben. Tehát a bőr foltokban kifehéredik. Ezek a területek napsütésre érzékenyebbek, nagyobb a leégés veszélye. Más szempontból általában nem érzékenyebb az érintett felület, de ha jobban elkezdi olvasgatni az ember a kapcsolódó cikkeket vannak olyan anyagok, amik beindíthatják a foltok megjelenését illetve terjedését.

Első és legfontosabb kérdésem az volt, hogy a henna ilyen anyag-e, és hogy érzékenyek lehetnek-e rá a vitiligos betegek. A válasz az, hogy nem. Egy tízezer hennaművészt tömörítő csoportban tettem fel a kérdést, és többen reagáltak, akik maguk is rendelkeznek ilyen foltokkal. (Az alábbi képeken egyiküket, Cassandra Brower-t láthatjátok Carissa McQueenművével a kezén) Az egyérelmű válasz az volt, hogy a kifehéredett bőr nem érzékeny a hennára és ezek a művészek rendszeresen díszítik magukat vele gond nélkül.
Találtam olyan cikkeket, amik a hennát a betegség gyógyszereként említik, azonban hamar kiderült, hogy ez alatt, csak azt értik, hogy a fehér felületet színezés célzattal befestik vele. Ezt nem ajánlom, mivel nem lehet vele az egészséges bőrrel egységes színt létrehozni, amikor pedig kopni kezd kifejezetten csúnya lehet. 
Amire viszont jó lehet a henna, hogy ha szép mintákkal díszítjük a felületet, az elvonja a figyelmet a foltokról, és akár növelheti az érintettek magabiztosságát, hogy testük ezen részét is bátran megmutassák. A henna az érintett bőrt kicsit vörösesebbre fogja színezni és a nagyobb kontraszt miatt kifejezetten erős lesz a hatás. Ezt – a különböző színhatást, és az erős kontrasztot – az összes érintett művész kifejezetten pozitívumként élte meg. 
Amire viszont nagyon kell vigyázni (egyébként nem csak vitiligosoknak), hogy jó minőségű alapanyagokból (hennapor, illóolaj, cukor) frissen kevert természetes hennát használjatok. A GYÁRILAG ELŐRE GYÁRTOTT hennapép olyan adalékokat tartalmaz (PPD, kerozin, terpentin), amik az egészséges bőrön is komoly reakciókat okozhatnak, oxicációs folyamatok erősítése miatt pedig akár hozzá is járulhat a foltok terjedéséhez. 
Az oxidáció miatt egyébként a vitiligos betegeknek érdemes a szintetikus hajfestékekkel is óvatosnak lenni. Erre kiváló alternatíva a henna és más növényi hajfestékek.
Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitiligo
https://www.thevitpro.com/…/a-story-of-self-tanning-and-how…

#vitiligo #henna


ZÖLDDIÓ, MINT OLCSÓ ÖNBARNÍTÓSZER

       

Keresel egy diófát, és szedsz néhány zöld héjjal rendelkező diót, hazaviszed, a zöld héjat levagdosod, ahogy sikerül – olyan nagyobbacska darabokra, majd ezt berakod a fagyasztóba, így jó esetben egész évre kitart (foltmennyiségtől függően persze). Eközben a kezet irtóra megfesti.

(A Szerkesztő megjegyzése: Használjatok gumikesztyűt, így nem fogja befesteni a bőrt a nem kívánt helyeken!)

Ezután ha kiveszel egy darabot a fagyasztóból – meg kell várni még kiolvad, és megbarnul!!! De ne feketedjen meg teljesen. Szóval pár órát állni kell hagyni (ha gyorsan kell, lehet picit mikrozni  is), mert zölden nem jó, feketén meg már nem ér semmit. Majd kitapasztaljátok. Ezzel kell bekenni csak a fehér részeket!!! (Fültisztító pálcikával a legkönnyebb felvinni a fehér részekre.) 10-15 perc után le lehet mosni, és 4-5 napig tök jó. Frissen (fagyasztás nélkül) nem olyan jó, mert eléggé irritálja a bőrt, és valószínűbb, hogy a végeredmény zöld lesz 🙂 Legjobb ha először nem látható helyen próbáljátok ki!

Ha erre még egy kis púder, alapozó is kerül, teljesen jól fed!

Sok sikert!!!

(A Szerkesztő megjegyzése: Kaptunk olyan hozzászólást, hogy a ráncosabb bőrfelületen (pl.: kéz) a zöld dió túlságosan beleült a ráncokba, ott nem volt szép a végeredmény.)


BÉTA KAROTIN 


 

Nyáron, főleg a nyaralás időszakában, legtöbbünk számára minden a kellemes időtöltésről és a barnulásról szól. Persze örök kételyként ott motoszkál a tudatunkban; barnulás vagy egészség?
Nos, a kettő összeegyeztethető, barnulhatunk egészségesen, ha közben gondoskodunk a megfelelő védelemről. Ez külsőleg a megfelelő napozószerekkel oldható meg, belsőleg pedig a vitaminpótlással, pontosabban a barnulásért felelős, a bőr védekező képességét fokozó Béta-karotinnal. 
Az emberi szervezetnek sok olyan – kis mennyiségben – hasznos anyagra van szüksége, melyekhez a kiegyensúlyozott táplálkozás révén jut hozzá. Hiányos táplálkozásnál ezen anyagok hiánya miatt, különféle betegségek alakulhatnak ki. Ilyen, a szervezet egészséges működéséhez, vitalitásának megőrzéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok – a szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok mellett – a vitaminok. A barnuláshoz különösen fontos a megfelelő A-vitamin pótlás. Az A-vitaminnak kétféle alakja ismert. Az egyik az A-vitamin elővitaminja, a retinol, kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, míg a másik, amit Béta-karotinként ismerünk elsősorban a növényi eredetű élelmiszerekben található meg.
Az, hogy a szervezet számára milyen fontos a béta-karotin, azt ma már egyre több tudományos kutatás támasztja alá. Kiderült ugyanis, hogy hatékony aktívgyök blokkoló. A Béta-karotin sárgás színű festékanyaga a bőr hámrétegében lerakódva, nem csak a káros anyagokat képes közömbösíteni, éppen gyökfogó tulajdonságánál fogva, hanem afféle fizikai szűrőként védi a bőrt a nap UV-sugarainak káros hatásaival szemben, s elősegíti a bőr szép, egyenletes barnulását is. 

Ma már a laikusok előtt is ismert, hogy napozáskor, a bőrünket érő UVA és UVB sugarak szárítják, károsítják, öregítik a bőrt. A túlzott napozás, a káros sugárzás – hosszú távon – a szervezetben összeadódik, s akár bőrrákot is okozhat – mondja Dr. Vass Ilona bőrgyógyász, a téma elismert szakértője. – A Béta-karotint, amely köztudottan a barnulás legfőbb segítője, nem lehet túladagolni, vagyis a szervezetünk annyit alakít át belőle A-vitaminná, amennyire aktuálisan szüksége van.

Nagy mennyiségű Béta-karotint tartalmazó élelmiszer-nyersanyagok: a sárgarépa, sütőtök, paradicsom, sárgabarack. Ugyanez elérhető, ha naponta egy BETABRONZ KAPSZULÁT szedünk. 

Nyaralás előtt az egészséges barnulás érdekében érdemes bőrünket ezzel a belső védelemmel előkészíteni, vagyis Béta-karotin fogyasztásával elébe menni a káros sugarak okozta kellemetlen bőrtüneteknek, vagy bőr egészségét károsító következményeknek.


SMINKTETOVÁLÁS   

Egy olvasó a sminktetoválásról:

Nekem is kifehéredett a szájkontúrom. Karácsony előtt tetováltattam ki és satírozták hozzá az egész számat. Gyönyörű lett és nem lehet észrevenni ezt a kis csalást!:))

Kozmetikus barátnőm készítette a tetoválást, természetesen kozmetikus tetováló géppel és nagyon jó minőségű anti-allergén festékkel.

Teljesen természetes lett, mindig a bőr és a száj tónusait kell követni, nekem kicsit rózsaszínes – barackvirág színnel készítettük. Ezt a festéket ki kell keverni, így teljesen elérhető mindenkinek a saját színe.
A tetoválás előtt be kell kenni egy fertőtlenítőt tartalmazó zsibbasztó krémmel (bár szerintem ez annyira nem mentesít a fájdalomtól).

Az én barátnőm nagyon szépen rajzol és gyors a munkája , kb. 1,5 óra alatt lett kész satírozással együtt. Nekem nem nagyon fájt, mert jól tűröm a fájdalmat, de más azt mondja, hogy fájdalmas.:)
Az ajak megduzzad, de kb. 2 óra múlva már nem feszít, elég erős a színe még, de a végleges szín kb. 2-3 hét múlva  alakul ki teljesen.

1 hétig hámlik, tehát jó , ha pénteken készítik, mert hétfőre már szinte tünet mentes.

Állandóan kenegetni kell ápolóval, pl. Labellóval.

Ha véletlenül kilöki a színt a száj, akkor addig korrigálják, még jó nem lesz.
Én debreceni vagyok , az itteni árakat tudom, 18.000-20.000 ezer FT korrigálással együtt. Kb.5 évig tart, de lehet, hogy tovább.
Nekem nagyon szép , teljesen természetes, a férjem minden reggel megjegyzi, hogy milyen szép így,
és az arcomon lévő foltokról is elveszi  a figyelmet ! 🙂

Szerintem próbáljátok ki, sok önbizalmat ad!


HIPERMANGÁN VIZES OLDATA, MINT OLCSÓ ÖNBARNÍTÓSZER

(Kálium-permanganát)

 

Ezt a fertőtlenítő kristályt bőrgombára, fertőtlenítésre használják időtlen idők óta. Régen az újszülöttek „jó színének” megalapozására is alkalmazták. Őket nagyon híg oldatban fürdették, így kellemes enyhén napbarnított színt adott bőrüknek.

Ebből az elgondolásból próbáltam ki én is.

Jobbára a kisebb, de nagy kontrasztú foltokra ajánlom. Én pl. a vállamon és a nyakamon lévő foltokra szoktam használni.

Kétféleképpen próbáltam ki. Mindkettőhöz ajánlatos gumikesztyűt húzni.

Az első, hogy egy kis gyógyszeres üvegben feloldom a hipermangánt a megfelelő töménységben (ezt ki kell kísérletezni), majd fültisztító pálcával viszem fel a foltra. Nagyobb foltokra (pl. medencetájékon, ahol nem nagy a kontraszt) pedig híg oldatot, jól kinyomkodott vattával viszek fel. Száradás után akár többször is megismételhető a művelet, míg megfelelő nem lesz a fedés. Érdemes utána egy kis testápolót magunkra kenni, hogy ne legyen orvosi szoba szagunk.

Még egy tipp ezzel kapcsolatban: Vannak nők akiknek a mellük bimbóudvara is elveszíti színét a vitiligo miatt. Ezzel az oldattal szép barna bimbóudvart tudunk „festeni” magunknak.

Ennyi lenne. Lehet cicomázni, de ki kell próbálni mindeninek és kiderül, hova tudja használni. Könyökre, térdre vigyázni kell, mert nagyon sárgára tudja fogni.

A Weblap megkérdezte dr. Kohán József bőrgyógyász véleményét a módszerről:

A Weblap kérdése:

Az egyik vitiligos betegtől érkezett egy anyag weblapunkhoz – a vitiligos foltok leplezésével kapcsolatosan.
Mi az Ön véleménye?
Ön szerint használható, ajánlható ez a módszer?
Vannak esetleg mellékhatásai?
Nem káros a hosszú távú alkalmazása?

 

Dr. Kohán József bőrgyógyász válasza:

Meglepő kezelésről olvastam a jóvoltukból, mely abszolút nem tűnik butaságnak, annál is inkább, mert valaki beszámolt a számára kedvező hatásáról. És ez a lényeg – a beteg elégedettsége. Mindegy, hogy milyen nagy tudósok mondanak ellent, ha valami jó.

A hatásért egyébként nem a pigmentsejtek gyógyulása a „felelős”, hanem a fedőszínt okozó kémiai változás, melynek nyomán a felhám elszíneződik. Ez persze hamar lekopik, de a procedúra bármikor könnyen megismételhető. Nem hiszem, hogy akár hosszú távon is nagy bajt okozna vele a páciens, lévén az így „megfestett”, egyébként is élettelen hámsejtek (szaruréteg) a bőr érése kapcsán legkevesebb 28 nap múlva újraképződik.

Előfordulhat azonban, hogy „megég” a bőr a reakció kapcsán, ezért túl tömény oldattal (főként magával a kálium permanganát szemcsékkel) szerintem senki se próbálkozzon! A kezelés jó alternatívája lehet a drága alapozóknak.

Jó egészséget az Olvasóknak!

Üdvözlettel: dr. Kohán József


Készítsünk otthon önbarnítót fekete teával

A retikül ajánlásával


Készíts testbarnítót csokiból!

A Nők Lapja ajánlásával