NOVITIL

Novitil (DERMABEST)

https://www.vitiligoshop.nl/en/order-novitil-en/dermabest-novitil-detail#description

NOVITIL (régi betegtájékoztatója)…

Egy repigmentációs kezelés nem lehet teljes a Novitil, „a jelenleg forgalomban lévő termékek közül a legbámulatosabb készítmény” nélkül, mely visszaadja Önnek nem csupán bőrének színét, de mindazt a magabiztosságot, amelyre oly nagy szüksége van és mely akkora jelentőséggel bír… Általa szabadnak érzi magát, hogy új területeket hódítson meg s hogy legszebb álmait valóra váltsa…

A Novitilnek nincsenek mellékhatásai: „elárulja” bőrének, hogyan használja saját „színező rendszerét”, hogy visszanyerhesse normális, eredeti kinézetét. A Novitil egy páratlan készítmény. Valóban hatásos és alkalmazása rendkívül egyszerű! A repigmentá­ció első jelei napozás és mindennapos használat esetén, általában már az első hónap után megjelennek. Rendszeres használat során, a hatodik hónapra a legtöbb ember teljes gyógyulást, illetve jelentős javulást tapasztal. 

Ezekben a percekben, míg Ön ezeket a sorokat olvassa, a Novitil számos, vitiligoban szenvedő ember­nek segít, hogy a depigmentációs folyamatot visszafordítsa, ezáltal jelenlegi életükben hatalmas változásokat idézve elő.

Olvassa el tájékoztatónkat, hogy többet megtudhasson arról, hogy Önre nézve vajon milyen jótékony hatást gyakorolhat a Novitil.

A NOVITIL megajándékozza Önt…Egyértelmű eredményekkel. Egy párját ritkító termék a természetes, maradandó eredménnyel. Biztonsággal. Nélkülözi a mérgező, káros hatású szereket, alkalmazása során nincsenek kockázatok, irritációk. Megtakarítással. A Novitil a lehető legjobb költségmegtakarító megoldás. Folyamatos tájékoztatással. Bármely felmerülő további kérdésére tájékoztatást kap tőlünk pusztán azzal, ha felveszi velünk a kapcsolatot.

Szeretné látni, hogy másokon milyen nyomokat hagyott a vitiligo?
Mi a vitiligo?

A vitiligo az emberiség 1-2%-át érinti. A bőr bármely sérülése előidézheti (Keobner jelenség). A bőr eredeti kinézetét tejfehér foltokkal módosítja, melyek éles határvonallal különülnek el a normál bőrtől (az alábbi képek ugyanazt a személyt ábrázolják vitiligos, festéksejtvesztés előtt és után)

….A bőr szerkezete és kinézete normális, hámosodás nélküli.

A vitiligos foltok nem összetévesztendők más, bőrön jelentkező depigmentációkkal, mint például a gomba okozta elszíneződések. Ha bármi kétség merülne fel – mint minden más esetben – konzultáljon orvosával.

A vitiligo egyaránt stagnálhat évekig, illetve terjedhet fokozatosan, néhány esetben pár hónap alatt nagymértékben elszaporodhat.

A vitiligo, valószínűleg egy genetikailag meghatározott autoimmun rendellenesség. Az autoimmun rend­ellenesség egy olyan állapot, melyben az egyén immunrendszere saját szerveivel, szöveteivel szemben lép fel, megtámadva azokat. Egyes vitiligos esetekben az immunrendszer megtámadja, illetve elpusztítja a melanocitákat. A melanociták azok a sejtek, melyek előállítják a melanint. A melanin a pigment, mely megadja a bőr természetes színét. 

A vitiligo elleni kezelések azon információhalmazon alapszanak, mely az autoimmun elmélet mellett szól és mely összekapcsolja azt egy olyan genetikai hibával, amely a melanocitákat különös módon hajla­mossá teszi a károsodásra. Az újabb és újabb ismeretek a bőr pigmentációjával kapcsolatban, szintén nagyon hasznosnak bizonyulnak az egyre hatékonyabb kezelések megalkotásában.

A kezelések megcélozhatják:

Az immunrendszer melanociták ellen irányuló reakciójának korlátozását, illetve felszámolását. (pl. kortikoszteroidokkal).

A melanociták, a depigmentációt okozó, autoimmun reakció által előállított káros hatású tényezők, úgy nevezett ,,szabad gyökök” ellen való védelmezését. (pl. vitaminokkal)

A melanociták regenerációját és/vagy melanin termelődését (pl. UVA, UVB, PUVA, napozással való kombinálásával).

A melanociták helyettesítését (a műtéti úton történő kezelés egy módja), ahol az érintett területekbe új bőrszövetet ültetnek át.

A fentebb említett mechanizmusok közül több, egyidejű alkalmazását. (pl. Novitil)

A Novitil egyszerre védelmezi a melanocitákat és veszi őket rá a melanin termelésre. Bármely fentebb említett módszerrel kombinálható, jelentősen feljavítva azok hatását és lecsökkentve a jelenleg alkalma­zott kezelések idejét – pl. szteroidok, UVA, UVB (és ennek következtében a mellékhatások megjelenésé­nek lehetőségét is). Itt az anyagoknak egy olyan listáját találja, melyek a bőr depigmentációját (a vitiligot is) okoz­zák, illetve rosszabbítják. Ezek a szerek kerülendőek. Itt a pigmentációs kezelések más, átfogó módjainak leírását találja.
 

Vitiligo, vitaminok és ásványi anyagok

Léteznek-e olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek nagy jelentőséggel bírnak a vitiligo gyógyításá­ban? A válasz erre a kérdésre: igen, léteznek. A tény ismeretében, mely szerint a vitiligoban szenvedő emberek jelentős része nem rendelkezik elegendő C vitaminnal, B12 vitaminnal, folsavakkal, és ismerve ezen, illetve más vitaminok jelentőségét, mindenképpen ajánlatos pótolni a főbb vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez áldásos kiegészítője a vitiligo elleni kezelésnek. Egy tápláló, kiegyensúlyozott étrend álta­lában remek hatással bír és hosszú távú pozitív hatást eredményez. Olvassa el az alábbi tudnivalókat, hogy jobban megértse a vitaminok és ásványi anyagok vitiligos kezelésekben lévő jelentőségét.

A vitamin: az epitheliális szövetek (a bőr és más, szerveket határoló szövetek) egészségét, őrzi, és nagy szükség van rá a sejtek speciális, formába fejlődéséhez (pl. melanociták). Az A vitamin szerepet játszik továbbá az immunrendszer karbantartásában is.

C-vitamin: egyik feladata a test védelmi rendszerének erősítése.

Jelentős szerepe van a kollagén előállításában (kötőszövet), mely szükséges csontjaink, fogaink és bő­rünk egészségének megőrzéséhez. Az antioxidáns trió egyik része, (mely tartalmazza még az E vitamint és a béta-karotint) mely segít semlegesíteni a nagymértékben reakcióképes szabad gyököknek nevezett anyagokat, melyekről úgy tudjuk, nem kis közük van a melanociták károsodásához.

E vitamin: egy antioxidáns, amely az emberi testben lévő molekulákat és a sejtjeinek membránjait védi az oxigént tartalmazó szabad gyökök romboló hatása ellen. Kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében is.

B12 vitamin: úgy ismerjük, mint vészes vérszegénységtől megóvó vitamint. Ennek hiánya összefüg­gésbe hozható a vitiligoval, de ugyanez elmondható a folsavról is.

Cink: számos enzim része, néhány közülük kapcsolatba hozható a normálisan működő immunrendszer­rel; továbbá részesei egyes vitaminok anyagcseréjének.   

Réz: szerepe van a csontváz és a véredények kötőszöveteinek szintézisében, valamint az immun­rendszer helyes működésében. Nagy jelentősége van a haj, a szemek és a bőr pigmentációjában. A repigmentációs folyamat elengedhetetlen része. Antioxidáns. Anyagcserezavarokkal (pl. Wilson kór) küzdő egyéneknek kerülniük kell a rezet tartalmazó táplálék-kiegészítőket.

 

Vitiligosok étrendje

A tápláló, kiegyensúlyozott, egészséges étrend erősen ajánlott a vitiligoban szenvedőknek. Sokkal fonto­sabb, mint a táplálék-kiegészítők. Segít, hogy az immunrendszer kiegyensúlyozottan működhessen és megóv a betegségektől. Továbbá nagy segítség a bőr elszíneződésének meggyógyításában mivel olyan elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít, melyek részesei az új pigmentet eredmé­nyező folyamatnak. Nemrégiben, az összetevőknek egy bizonyos csoportja (fitokemikáliák) került a ku­tatások központjába. Bebizonyították róluk, hogy megvédik a sejteket a károsodástól és a betegségektől. A következőkben egy listát olvashat azokról a tápanyagokról, melyekben felismerték azokat a hatékony, természetes szereket, melyek felerősítik bőrének gyógyulási kapacitását és segítenek, hogy az egészsé­ges maradhasson.

Egyik táplálék-kiegészítő sem helyettesíthet egy tápanyagban gazdag étrendet. A ,,vitiligosok étrendje” a következőkből állhat össze:

Gabonák (remek rost, vitamin, ásványi anyag és nyomelem források)

Spenót. (rengeteg vas, folsav található benne, segít csökkenteni a vér homocisztein-szintjét – olyan anyag, amely rombolja a véredényeket. Olyan fitokemikáliákat tartalmaz, melyek megakadályozzák a szövetek elkorcsosulását (pl. a szemben) és megvédik a bőrt.

Brokkoli, kelbimbó csíra, káposzta, stb. Bőségesen tartalmaznak fitokemikáliákat (kiváló védelmező anyagok zöldségekben és gyümölcsökben) amely megóvja a bőrt a ráktól és egyensúlyba hozza a C-vi­tamin és béta karotin szintet. (nem szabad túlfőzni őket)

Más-más színű zöldségek. Mindannyiuk a fitokemikáliáknak más és más fajtáját tartalmazzák, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb jelentős tápanyagokat.

Különböző proteinforrások. Ha van rá lehetősége, szerezzen be halat és szójatermékeket.

Diók. (ha nem allergiás rá) Gazdag E vitamin források, tartalmazzák a védelmező fitokemikáliákat, és ,,jó zsírokat”; ezek mind áldásos hatással vannak bőrére.

Zab. Csökkentik a koleszterin-szintet és a magas vérnyomást, tartalmaz E vitamint, olyan vegyületként (tokotrienol), mely óvja a bőrt.

Fokhagyma. Védi a szívet és a bőrt, baktériumölő hatású.

Áfonya. Valószínű, hogy jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök és zöldségek. Hatékony fitokemikáliákat is tartalmaz: antocianinokat, melyek nem csupán védik a bőrt, de erősítik az agytevé­kenységet, beleértve a memóriát is.

Zöld tea. Értékes C-vitamin és polifenol nevű fitokemikália (100-szor nagyobb oxidáns ellenes hatású, mint a C-vitamin) forrás, valamint baktériumölő hatású, és megóv a ráktól és a szív betegségeitől.

Paradicsom. Tartalmazza a likopént, a legerősebb antioxidánst, továbbá karotenoidot. A karotenoidok adják meg a zöldségek és a gyümölcsök színét. Remek C-vitamin forrás.

Olíva olaj. „Jó, védelmező zsír”. Segít megkötni a zöldségekben lévő áldásos anyagokat.

Gyümölcsök. A tápanyagok különféle kombinációit tartalmazzák; vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok; testének általános tápanyagai, melyek nagyon fontosak bőrének.

Elegendő folyadék. Nem kevesebb, mint hat pohár víz minden nap. Ezt az egyszerű aspektust nem szabad alábecsülni a bőr védelmének és felépülésének érdekében.

Kezelését egészítse ki 7-10 adag gyümölccsel, vagy zöldséggel naponta. Egy adag gyümölcs, vagy zöld­ség a következőkből álljon:

-1 db közepes méretű zöldség, vagy gyümölcs

-125 ml gyümölcslé

-250g nyers, főzött, friss, fagyaszott, vagy konzerves gyümölcs, vagy zöldség

-250g  nyers, leveles zöldség

-1 csészényi szárított gyümölcs

A kezelés ideje alatt az összes főbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó táplálék-kiegészítő fogyasz­tása mindenképpen ajánlott, ám egy komplett étrend jóval értékesebb annál.

 

A vitiligo és a kerülendő anyagok

Azoknak az embereknek, akik vitiligotól (illetve más, bőrelszíneződést eredményező betegségtől) szen­vednek, távol kell tartaniuk magukat olyan anyagoktól, melyek előidézhetik, illetve rosszabbíthatják a depigmentációt:

Benzoil peroxid: A benzoil peroxidot, antibakteriális hatása miatt, általában pattanások kezelésére hasz­nálják. A következőképpen működik: A propioni-baktériumok (a faggyús tüszőben túlnyomó részben jelen lévő organizmusok) által okozott pattanások ellen fejt ki hatást. A benzoil peroxid által végbemenő folya­mat fő mechanizmusa az oxigénszabad gyökök függvénye, melyek képesek oxidálni a baktériumok fe­hérjéit. Ugyanez a hatás, sajnos, az olyan emberekben, akiknek bőre festékhiányos, képes megrongálni a melanocitákat is.

Hidrokinon: Ez az anyag a festéktermelődést gátolja, úgy, hogy a melanin szintézis tirozin-tirozináz ösvé­nyét bénítja meg egy, illetve két lépésben. Ennek eredménye a bőr kifehéredése. Az arbutin, hidrolízis útján alakul át hidrokinonná; mindkét anyag képes a bőr depigmentációjának előidézésére.

Hidrogén-peroxid: Általában sebek fertőtlenítésére és tisztítására használják.

Fenolsav, glikolsav, gyümölcs savak és az általános, hámlasztásra alkalmazott krémek és különböző szerek.

Samponok és kozmetikai szerek, melyek a bőr színezésére használatosak.

Fehérítésre használt anyagok.

Más kémiai szerek, melyek a bőrt irritálják, illetve károsítják, szintén nagy gonddal kerülendőek.

 

A vitiligo elleni átfogó pigmentációs kezelés….

A pigmentációs kezelésnek és a depigmentáció terjedésének magakadályozásának egyaránt része kell lennie egy gondosan mérlegelt, átfogó kezelésnek. A következőket kell megvalósítania:

 1. A bőr sérülésének megakadályozása (kisebb sebek, műtétek, rovarcsípések, stb.). Ezek képesek előidézni, illetve rosszabbítani a bőr vitiligos depigmentációját (Koebner jelenség).
 2. Olyan anyagok kerülése, melyekről köztudott, hogy károsítják a melanocitákat és rosszabbítják, vagy előidézik a vitiligot. (a bőr pigmentsejtjeit rongálják)
 3. Egészséges életvitel, egy kiegyensúlyozott étrend és táplálék-kiegészítő a főbb vitaminokkal és ás­ványianyagokkal:

– Közvetlenül a bőrre gyakorol jótékony hatást a depigmentáció megakadályozásával és a vitiligos repigmentáció elősegítésével

– Az immunredszer működésének segítése

– Antioxidáns védelem

 1. A stresszmentes életmód
 2. Bármilyen, vitiligoval kapcsolatba hozható betegség diagnosztizálása, majd kezelése (pl. pajzsmi­rigy betegségek, cukorbetegség, vérszegénység, stb.)
 3. Repigmentációs kezelés (Novitil + fényterápia). Használattal kapcsolatos információkat, itt talál.
 4. Bizonyos esetekben egy kombinált módszer lehet szükséges, mely tartalmazhat például orvos ál­tal ajánlott szteroid krémeket is.

 

A vitiligo és a stressz kezelése

A pozitív önértékelés és az optimista életszemlélet segíthetnek minimalizálni a stressz immunrendszerre gyakorolt negatív hatásait és ennek eredményeképpen, nagy szerepük van a vitiligo megfékezésében. A megfelelő stressz-levezetés általában is nagy jelentőséggel bír, de a vitiligo esetében különös figyelmet érdemel. Hogy a stresszel eredményesen szállhasson szembe, kövesse az alábbi ,,haditervet”:

Tudatosítsa magában azokat a tényezőket, melyek stresszt idéznek elő érzelmi és fizikai reakcióiban. Ne hagyja figyelmen kívül az aggodalmait. Határozza meg, mely események, vagy tényezők aggasztják. Ha a stresszt bizonyos események okozzák, kérdezze meg magától, hogy milyen jelentést tulajdonít ezeknek a történéseknek.

Ismerje fel azokat a dolgokat, amelyeket megváltoztathat, vagy módosíthat. Ez egyaránt jelenthet bizo­nyos eseményeket és tényezőket, melyek növelik a stresszhatást. Meg tudja-e változtatni a stressz okait, azáltal, hogy maradéktalanul felszámolja, illetve elkerüli őket? Le tudja-e csökkenteni ezek intenzitását?

Mérsékelje a stresszre válaszoló érzelmi reakcióit. Vajon nem látja-e az Ön számára stresszt előidéző té­nyezőket eltúlozva és/vagy irreálisan bonyolult szituációként, katasztófaként? Szabályozza a stresszre adott fizikai reakcióit. A lassú, mély lélegzetvétel normalizálja szívverését és lélegzését. A relaxációs technikák redukálják a stresszt. A szükség esetén szakember által előírt gyógyszeres kezelés rövidtávon segíthet Önnek reakcióinak kontrollálásában. A hosszú távú megoldás tehát e reakciók kordában tartá­sának megtanulásában rejlik.

Alakítsa ki fizikai tartalékait. Végezzen gyakorlatokat a szív-és érrendszer egészsége érdekében. Fo­gyasszon jól kiegyensúlyozott, tápláló ételeket. Súlyát tartsa elfogadható határok között. Kerülje a niko­tint, a koffeint és más stimulánsokat/nyugtatókat. A pihenést hangolja össze a munkával. Eleget aludjon.

Tartsa karban érzelmi tartalékait. Alakítson ki kölcsönösen támogató kapcsolatokat, barátságokat. Tűzzön ki maga elé reális célokat. Igyekezzen meglelni élete célját és valódi jelentését.

Tegyen szert önbecsülésre. Legyen kedves és gyengéd önmagához. Legyen önmaga ,,legjobb barátja”. Kritikus belső énje által tanuljon többet magáról, de ne hagyja, hogy az, az ellenségévé váljon.

Úgy gondoljon az életben felmerülő csalódásokra, kudarcokra, mint életünk részeire; tanuljon belőlük.

Ha kétsége merülne fel azzal kapcsolatban, hogy vajon képes-e a stresszel való együttműködésre, ne habozzon szakember segítségét kérni.

 

Hogyan lehet elkerülni a rovarcsípéseket és marásokat, melyek súlyosbíthatják a vitiligot?

A bőr sérülései előidézhetik annak teljesen új területein megjelenő vitiligos depigmentációját. Így kerülje el a csípős rovarokat (mint például: a szúnyogok, az atkák):

Testét fedje ruházat akkora területen, amekkorán csak lehetséges, tűrje be a nadrágszárakat zoknijába.

Használjon megfelelő rovarriasztót.

Szenteljen különös figyelmet a bokáinak, csuklóinak és nyakának.

Kerülje a mocsarakat (szúnyogok), sűrű erdőket, mezőket, stb.

Így kerülje el méhek és darazsak csípéseit:

Óvakodjon a házakról, vagy fákról lelógó darázsfészkektől és méhkasoktól.

Ne használjon parfümöt, vagy más, illatosított szereket.

Szabadtéri tevékenység esetén (pl. piknik) ne terjengjenek túl erős illatok.

A szabadban ne viseljen nagyon élénk színű ruházatot.

 

Újabb festékanyag nélküli területek felkutatása és kezelése mielőtt azok teljesen kifejlődnek és láthatóvá válnak

A Wood lámpa kitűnő segítség lehet ebben. Kimutatja a vitiligot (és más depigmentációkat) a világos bőrű emberekben, még akkor is, ha ezek a foltok normális fényviszonyok mellett a szem számára láthatatla­nok. A vitiligos területek a teszt által láthatóvá válnak, így már nagyon korai stádiumban kezelésre kerül­hetnek. Így lehetségessé válik a vitiligo kezelése még mielőtt láthatóvá válna; a kezelés ideje lecsökken, a tovább terjedés pedig lehetetlenné válik.

Mi is ez a Wood lámpa?

A Wood lámpa fekete fény teszt és ultraviola fény teszt néven is ismert. Az ultraviola fény használatán alapszik, mellyel a vizsgálandó területet sugározzák be egy elsötétített helyiségben.

Hogyan történik a Wood lámpa teszt?

Meg fogják kérni, hogy foglaljon helyet egy sötét szobában. Mihelyst a szeme hozzászokott a sötétség­hez, az orvosa bekapcsolja a Wood lámpát, melyet a vizsgálandó területtől körülbelül 10-13 cm-nyire tart. Kimutatja a bőr színének azon elváltozásait, melyek a szemmel való vizsgálat során rejtve maradnak.

A vizsgálat alatt nem szabad a lámpa fényébe nézni!

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Semmiféle különleges előkészület nem szükséges, csupán annyit kell megtennie, hogy ne használjon semmiféle gyógyszert a kezelést megelőzően.

Fogok-e valami kellemetlenséget érezni a vizsgálat alatt?

Semmit sem fog érezni, míg a vizsgálat tart.

Vannak a vizsgálatból származó mellékhatások, illetve kockázatok?  

Nincsenek ártalmas mellékhatások, vagy kockázatok, de kerülnie kell a fénybe való pillantást.

Miért válik hasznomra a Wood lámpával való vizsgálatom?

Normális esetben a bőr nem fluoreszkál, vagy ragyog az ultraviola fénytől. Ez a teszt felfed különféle színváltozásokat a következő bőrbetegségektől függvényében:

Aranysárga: (Tinea Versicolor)

Sápadt zöld: (Trichophyton Schoenleini)

Ragyogó sárgászöld: (Microsporum Audouini vagy M. Canis)

Vízzöld-kék: (Pseudomonas Aeruginosa)

Rózsszín-rózsásnarancs: (Porphyria Cutanea Tarda)

Ash-Leaf-Shaped Spot (Tuberous Sclerosis)

Kékesfehér: (lepra)

Sápadt fehér: (Hipopigmentáció)

Lilásbarna: (Hiperpigmentáció)

Ragyogó fehér, vagy kékesfehér: (depigmentáció, vitiligo)

Ragyogó fehér: (albinizmus)

 

Mi a Koebner jelenség?

A Koebner jelenség a tényre utal, amely szerint azokban az emberekben, akik bizonyos bőrbetegségek­ben szenvednek – mint pl. a pikkelysömör és a vitiligo – az előtte normális bőr sérülését követően a gyógyult bőr már a betegséggel fertőzött állapotban nő vissza. Ebben a helyzetben tehát vitiligo fejlődhet kis sebek, horzsolások, műtéti eljárások, ekcéma, rovarcsípések, stb. nyomán. Éppen ezért, amennyire lehetséges, nagyon fontos a bőr esetleges sérülésének kerülése.

Ez a reakció a vitiligo sebészi úton történő kezelését követően is felbukkanhat, kiváltképpen, ha az nem megfelelő, szigorú mérlegelést követően került alkalmazásra.

Mik a bőr hipopigmentációjának főbb típusai?

A hipopigmentációnak három fő típusát ismerjük: vitiligo, gyulladást követő hipopigmentáció és az albi­nizmus. A Novitil egyaránt ajánlható a vitiligo és a gyulladást követő hipopigmentáció esetében.

A vitiligo depigmentált területek által jellemezhető, általában élesen elhatárolódik, gyakran szimmetriku­san helyezkedik el, oka a melanociták hiánya. A depigmentáció kimerülhet egy – két foltban, de beborít­hatja a bőrfelszín nagyobb területeit is. A vitiligoval fertőzött területen növő szőr, szintén fehér. A bőr sé­rülései a Wood lámpa fényében sokkal jobban észrevehetőek.

A gyulladást követő hipopigmentáció követ bizonyos gyulladásból származó rendellenességeket (mint például a dermatitisz), illetve égési sérüléseket, bőrön jelentkező fertőzéseket, valamint kapcsolatba hoz­ható hegekkel. Az eredeti bőrszín már nem a régi, de még nem is tejfehér, mint a vitiligo esetében. Időn­ként spontán pigment termelődés következik be.

Az albinizmus egy autoszomális, recesszíven öröklődő rendellenesség, melyben a melanociták bár jelen vannak, mégsem termelnek festékanyagot. Különféle formái ismertek.  A tirozináz-negatív albinizmus, mely esetben a szőrzet fehér, a bőr sápadt, a szemek rózsaszínűek. Ezeknek az embereknek kerülniük kell a napsugárzást, napszemüveget kell hordaniuk és a napsütéses órákban legalább 15-ös védőfaktorú napozókrémet kell használniuk.

Eltekintve a hipopigmentáció eme három fő típusától, egy közismert mely általában depigmentációt eredményez, a Pityriasis (versicolor/alba).

 

Vitiligo kontra Pityriasis versicolor (gomba)

Számtalan lehetséges magyarázat létezik a depigmentációjára. Ennek ellenére, ha a foltok nem okoznak semmiféle tünetet, a két legvalószínűbb diagnózis a Pityriasis versicolor, illetve a vitiligo. Nagyon fon­tos, hogy mielőtt bármiféle kezelést alkalmaznának, orvosa megvizsgálja és biztosan megállapítsa  mivel van dolga; majd a megfelelő kezelést írja elő Önnek. A főbb jellegzetességek a következők:

Pytiriasis versicolor (gomba) (szinonimák: tinea alba, tinea versicolor, tinea flava, achromia parasitica, dermatomycosis furfuracea) Közismert bőrbántalom, mely a külső, elhalt bőrsejtek fertőzését jelenti er­jesztő gombák által. A leginkább érintett korosztály a fiatalabb felnőtteké. Pettyeket, illetve foltokat okoz, melyek csökkenthetik, de sokasíthatják is a pigmenteket; színtelenek és fehérek lehetnek, de lehetnek barna, vagy lazacrózsaszínűek is. Általában nincsenek más tünetei, bár néha ezek a foltok szárazak és hámlóak.

A Pityriasis versicolor nem ragályos, a legtöbb ember a bőrén hordozza a gombát, anélkül, hogy bármi problémát okozna.

A leggyakrabban fertőzött területek a felsőtest, a karok, a nyak. A fertőzött terület élesen elhatárolódik és kissé hámlik. A kis fertőzött területek, nagy fertőzött területekké olvadhatnak össze. A nap barnítatlan, fe­hér bőrön a foltok bőrszínűek, vagy világos barnák, a nap barnította bőrön és sötétebb bőrű embereken már hipopigmentáltak. A foltok gyakran egymáshoz közel jelennek meg és gyakran egyesülnek (össze­nőnek), így formálva kiütések nagy területeit.

A Pityriasis versicolor olyan területeken jelenik meg, ahol a bőr hőfoka, illetve a nedvessége fokozottabb mértékű.

A kezelés gombaölő krémekből, vagy készítményekből áll, melyeket rendszeresen kell alkalmazni a gomba által fertőzött bőrfelületeken. Ezek rendszerint elég gyorsan kiirtják az élősködő gombát, bár a depigmentált foltok addig nem nyerik vissza eredeti színűket, míg a fertőzött bőr maradéktalanul le nem hámlik; ez heteket is igénybe vehet. Azon betegek számára, akik nem reagálnak az előírt terápiákra, egy szisztematikus kezelés ketokonazollal, flukonazollal, itrakonazollal, egy további lehetőség lehet, hogy megszabaduljanak a gombától.

 

Dátum: 2003. július

Fordító: Gyökeres Timea

Forrás: www.dermabest.com

 

Novitil – Használati útmutató

A terméket rendszeresen használja és napozzon. Az újrapigmentálódás fokozatos folyamat. Kulcsszó a fegyelem és türelem. A pozitív hozzáállás segíti az újrapigmentálódás folyamatát és a kúra sikeres elvégzését.

Jó eredmény eléréséhez az alábbiak szükségesek:

– Novitil

– rendszeres napi használat

– napfény (vagy UV fény)

Napfény használata esetén

A Novitilt naponta kétszer használja közvetlenül a napozás előtt. Növelje a közvetlen napfényen való tartózkodást napi 5 perccel, míg el nem éri a napi 30 percet, vagy naponta kétszer 15 percet (reggel és késő délután).

Napon töltött idő hossza függ a bőrtípustól, kortól és attól, hogy korábban milyen hatással volt a bőrére a napfény. Az I. és II. típusúaknak óvatosnak kell lenniük:

 1. Mindig megég, sosem barnul.
 2. Mindig leég, ritkán barnul.

III. Néha leég, de általában bar­nul.

 1. Sosem ég le, mindig barnul.
 2. Mérsékelten pigmentált embereknél (kínai, indiai)
 3. Feketebőrűek (nyugat indiaiak, afrikaiak)

Helyezkedjen el kényelmesen úgy, hogy az érintett területet érje a napfény. A test többi részét ne érje napfény. Takarja le vagy legalább 30 faktoros naptejjel kenje be. Ha nincs lehetőség napozni, akkor a fehér foltos területeket 45-50 cm távolságból infravörös fénnyel lámpáztassa fél órán át minden használat után. Ezt a módszert mindig kombinálja azzal, hogy megfelelő ideig napozzon.

Fontos:

– Naponta kétszer használja a gélt.

– Napozzon naponta vagy egyszer 30 percig, vagy kétszer 15 percig, attól függően, hogy melyik a megoldhatóbb.

– A Novitilt közvetlenül a napozás előtt használja (kenje be magát).

– Második használat előtt közvetlenül zuhanyozzon meleg vízben azért, hogy stimulálja a vérkeringését, aktiválja az anyagcseréjét és megnyissa bőrének pórusait.

Napfény és infravörös fény kombinálása esetén

Ebben az esetben is kétszer használja naponta. Első alkalommal közvetlenül azelőtt, hogy napozna, második alkalommal pedig az infravörös fénnyel történő kezelés előtt. Azokon a napokon, mikor nincs napozásra alkalmas idő, mindkét alkalommal használhatja az infravörös fénnyel történő lámpázást.

Fentiek a természetes fény használata esetén érvényesek. Ha valaki UV fényt használ, akkor szakemberrel kell beszélnie és megfelelően megtervezett fénykezelésre van szüksége. Ha erre odafigyel, akkor a Novitil bármilyen UV fény kezelésnél alkalmazható.

 

UV fény használata esetén

A Novitilt napfény helyett használhatja UV fénnyel is. Az UV fényt csak olyan szakember segítsége mellett használja, akinek tapasztalata van a visszapigmentálódási esetekben. Az UV fény kezelést heti 3-szor napi egy alkalommal végezze. A Novitilt naponta kétszer használja, UV fény kezelés során 15 perccel azelőtt használja, míg egyéb időszakban fénykezelés nélkül használja. A fénykezelési idő függ a bőr típusától, a foltok elhelyezkedésétől, a felszerelés típusától és az UV fényforrás gyári utasítástól.

Általános információk a szolárium használata esetén

1., Kezdetben rövid ideig használja, majd fokozatosan növelje az időt ügyelve, hogy betartsa a gép használati utasítását és szakemberének tanácsait. Például pár perces kezeléssel kezdje, majd egyre hosszabb ideig használja, amíg el nem éri a következő feltételt:

2., A bőr állapota sose lépjen túl az E1-e állapotot:

E0 Nincs bőrpír

E1 Halvány (rózsaszín) bőrpír

E2 Erős (vörös) bőrpír

E3 Égett bőr duzzanattal

E4 Égett bőr duzzanattal és hólyagosodással

3., A szoláriumot hetente legfeljebb háromszor használja és a 48 órás pihentetési időszak alatt megfigyelhetjük a bőr fenti állapotát.

 

Vitaminok

Azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek általában kimutatható a C és B12 vitamin ill. folsav hiánya. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok, beleértve a cink és re­zet, fontos kiegészítése a kezelésnek. Ilyenkor egy tápláló, jól kiegyensúlyozott diéta szükséges.

Az A vitamin a szöveteket tartja egészségesen és fontos a melanociták kialakulásában. Erősíti az immunrendszert.

C vitamin erősíti a test védekező rendszerét. Szerepet játszik a kollagén képződésben, ami fontos ahhoz, hogy a csont, a fogak és a bőr egészséges legyen. Része a 3 antioxidánsnak, ami semlegesíti a szabadgyököket.

Az E vitamin antioxidáns, ami megvédi a molekulákat a szabad gyököket tartalmazó oxigén romboló hatásától. Kulcsfontosságú az immunrendszer működésében.

B12 vitamin megvéd a vérszegénységtől.

cink sok enzim alkotóeleme, az immunrendszer normális működéséhez szükséges. Segít több vitamin felszívódásában.

réz szerepet játszik a csontváz és a véredények kötőszöveteinek szintézisében és az immunrendszer működésében. Fontos a bőr, haj, és szemek színezőanyagainak termelésében. Ez is egy antioxidáns. (Az anyagcsere betegségben szenvedőknek, pl: Wilson-kor, nem érintkezhetnek olyan anyagokkal, ami rezet tartalmaz.)

Az Ön diétája tartalmazza:

– teljes kiőrlésű ételek

– spenót, zöld levelű zöldségek

– brokkoli

– proteinek

– mogyoró, dió

– zab

– fokhagyma

– áfonya

– paradicsom olívaolajjal

– zöldtea

– bőséges folyadék

Nem mindenkinek színeződik egyformán a bőre, hanem az alábbiak szerint valamelyik módon:

1., A foltok széléről kezd színeződni befelé.

2., Kis színes foltok jelennek meg a foltok belsejében és azok egyre nagyobbak lesznek.

3., Az egész folt kezd színeződni, először rózsaszínre, világosbarnára és végül a normális színre.

4., A fentiek bármely kombinációja előfordulhat

A Novitilt ne tegye ki közvetlen napfénynek, száraz, hűvös helyen tartandó.