AUTOLÓG MELANOCYTA TRANSZPLANTÁCIÓ

(dr. Werner Löntz publikációja alapján
Fordította: Heim Zsuzsa)

Mi a festéksejt-átültetés?

A vitiligo, a festéksejtek zavarához és ezáltal fehér foltokhoz vezet. Ez a zavar kiküszöbölhető, amennyiben egészséges festéksejtek nagy számban tenyésztésre kerülnek és azután ismét a bőrbe visszaültetik azokat. Ezt az új kezelési eljárást 1992-ben Werner Löntz és Mats Olsson fejlesztette ki a Yale Egyetemen (USA). Ettől az időtől kezdve több száz beteget kezeltek eredményesen. 
A sikerhányad ezeknél a kezeléseknél majdnem 90 %, azonban meg kellett állapítani, hogy az eljárás nem minden vitiligo betegnél alkalmazható. 
Amíg korábban a sejtszaporítást saját magunk végeztük, ma már egy freiburgi biotechnológiai cég vette át. Ők a Melanoseed nevet adták az eljárásnak.

Hogyan zajlik a kezelés?

Első lépés: Ambulánsan bőrpróbát vesznek Öntől. Ezután az ebben lévő festéksejteket laborba küldik, ott szaporítják 
Második lépés: 3 héttel később Ön visszajön az ambuláns kezelésre. Helyi érzéstelenítés után a fehér bőrterület felső rétegét egy csiszolókészülékkel vagy lézerrel eltávolítják. A szaporított festéksejteket egy rögzítő krémmel felhordják és egy erős kötéssel rögzítik. 7-10 nap elteltével minden seb begyógyult. További 3 hét után a festékképződés látható lesz és az Ön fehér foltjai visszanyerik a normál bőrszínt.

Alkalmazható-e Önnél a kezelés?

Igen, amennyiben az Ön kezelendő foltjai már legalább 6 hónapja nem növekedtek. Amennyiben Önnél ez nem áll fenn, akkor először egy vitiligo stabilizáló kezelést kell elkezdenie. A terület maximális mérete egy kezelésnél nem haladhatja meg a 300 cm2-t.

Milyen mellékhatások lehetnek?

A kezelés utáni első hetekben a kezelt helyek enyhén pirosak és kezdetben gyakran sötétebbek, mint a normál bőr. Ez hamarosan normalizálódik.

Mitől függ a kezelés sikere?

Két döntő tényező van: a vitiligonak stabilnak kell lenni és a kezelő orvosnak legyen sok tapasztalata ezzel a módszerrel, hogy a bőrt a lézerrel helyesen tudja kezelni.

Milyen költségek lehetnek?

A kezelési költségeket egyénileg állapítják meg, mivel a foltok nagysága mindenkinél eltérő. A szaporított sejtek alkotják a fő költséget, és a kezelési költség kb. 2/3-t teszik ki. A legkisebb mennyiségű sejt – 50 cm2-re elegendő – 650 EUR-ba kerül. A betegeink átlagos összköltsége jelenleg 1500 EURO körül mozog. A törvényes betegbiztosítók idáig sajnos csak nagyon ritkán vállalták át a költségeket.

Hogyan járjon el?

A vitiligo rendelésen szerzett 10 év tapasztalat alapján megállapítottam, hogy sok vitiligo beteg nincs kielégítően felvilágosítva a betegségéről és a különböző kezelési módszerekről. A festéksejt-transzplantáció csak egy lehetőség. Először informálódjon nyugodtan minden kezelési módszerről és csak utána döntse el, hogy Önnek melyik az igazi. Tapasztalatom alapján ma már a vitiligosok 2/3-át lehet sikeresen kezelni.