Kohán doktor levele a szerkesztőséghez

Tisztelt Vitiligo-Hungary.hu!

Szeretném megosztani Önökkel egy hozzátartozó tapasztalatát, akinek családjában legutóbb a 6 éves unokánál jelentkeztek vitiligós tünetek. 30 évvel ezelőtt pedig a lányánál alakult ki a betegség jelentős kiterjedésben /arcon, térd, boka, kar stb. helyeken/.

Mivel a férj (apa) orvos volt, mindent megmozgatott a gyermek gyógyulása érdekében. Így jutottak el a Chinoin Gyógyszergyár feltalálójához Feuer Lászlóhoz. Neki beadott szabadalma volt 1977-ben a LITORALON tabletta /gamma-L-glutamin-taurin/ amit orvos kísérleti anyagként gyártottak/ ebből még fél dobozt a mai napig őriz a család/.

A lány akkor napi 1 tablettát szedett, mellette heti 2 alkalommal járt szoláriumba, és egy év alatt teljesen helyre állt a pigmentációja, semmi mellékhatás nem volt. Azóta két gyermeke született, és a betegség nem jött vissza.

Viszont Feuer doktor halálával a kísérlet nem folytatódott, bár még egyszer 1991-ben a Chinoinál ismét beadták szabadalomként ennek kozmetikai célú felhasználását, de így sem került forgalomba. Legutóbb 2013.-ban Honvédorvosban dr. Fűrész József irt a Litoralonról, mint egy sugárvédő vegyületről, de hogy hol található az nincs a cikkben.

A hatóanyag /gamma -L-glutamil-taurin/ több kínai vegyi gyártó cégnél megtalálható, viszont ha magánúton sikerülne is a beszerzés, az alapanyag önmagában még nem megoldás, abból tablettát kellene készíteni. A hozzátartozó úgy érzi, a Litoralon korábbi esetükben bizonyítottan segített a vitiligón, és bár a hatóanyag létezik, most az unokának nem tudják beszerezni a szert.

Elmondása szerint “Szinergikus hatású gyógyászati készítmény”-ként Dr. Nékám Kristóf és Feuer László is adott be szabadalmat.

Felkerestem Nékám professzort levélben, de ő már nem emlékezett erre a próbálkozásra, ám javasolta, valamilyen betegszervezet keresse meg a Chinoint, hátha megvannak még a dokumentációk, és elő lehetne venni az ügyet.

Arra kérem tehát Önöket, ha több lehetőségük van a gyógyszergyárral tárgyalni, mint nekem, egy egyszerű magánorvosnak, segítsenek újra felfedezni ezt a szert a betegtársaknak!

Köszönöm segítségüket.