Kérdés-válasz(Novitil)

Forrás: Családi Net. dr. Kohán József

Kérdés: Egy 13 éves fiú vagyok, kb. 3 éve jelentek meg az első foltok. Tudomásunk szerint nincsen a családban vitiligos. A szüleim most vették meg a Novitil nevezetű krémet, remélem segít a foltjaim eltüntetésében. Az oldalon elolvastam a magyar használati utasítást, csak az lenne a kérdésem, hogy a kezelést meddig kell folytatni, illetve, hogy szükséges-e emlékeztető kezeléseket végezni. A 30 perces napfény-kezelés után a krémet le kell-e mosni a bőrfelületről, illetve, ha nem, akkor tartózkodhatok-e napon huzamosabb ideig (foci, strand, kirándulás).

Válasz: A Novitil-kezelés 2-3 hónap után hoz eredményt, addig mindenképp folytassa a terápiát. Nem kell lemosni a krémet, anyagai beszívódnak a bőrbe. Fényérzékenyítő mellékhatása nincs, így napozhat utána is, de azt javaslom, ne túl sokat, mert az ép bőr sokkal jobban fog barnulni, így a javulás is kevésbé lesz látható a kontrasztkülönbség miatt. 
Másrészt sok esetben inkább újabb gócok jelennek meg a túlzott fénybehatástól, s végül: a vitiligos bőrt nem szabad felégetni. Így, ha hosszabb ideig tartózkodik a napon kezelés után, erős fényvédőt érdemes használnia. Ez nem rontja a kezelés effektusát.