Felnőtteknek

MÁSOK REAKCIÓINAK A KEZELÉSE  – CIKK

Handling others’ reactions – three key questions

https://www.changingfaces.org.uk/show/feature/CWC-Part-2-three-key-questions

Handling others’ reactions – three key questions

című cikk/szakmai anyag fordítása

FORRÁS: www.changingfaces.org.uk

A cikk a www.changingfaces.org.uk tulajdona!

FORDÍTÓ: Horváth Genovéva

Megjegyzés:

A cikket eredetileg azoknak írták, akiknek valamilyen okból megváltozott vagy az átlagostól eltér az arcuk, a külsejük – baleset, égési sérülés, születési rendellenesség, betegség, műtét, vitiligo, egyéb bőrbetegség miatt.

Ezért szerepel a cikkben a „torzulás”, „elváltozás” és az „égési sérülés” kifejezés. Kérjük, hogy ezeket a szavakat helyettesítsétek be a vitiligo / pigmenthiány szóval, és a vitiligoval kapcsolatos szituációkkal!

A cikkben rendkívül jó technikákat, megoldásokat találtok arra, hogyan kezelhetőek mások reakciói – és a saját érzéseink is!

Különösen azoknak a figyelmébe szeretném ajánlani ezt a nagyon értékes cikket,

  • akik lelkileg nehezen viselik ezt a betegséget, a mindennapokat, mások reakcióit,
  • továbbá a vitiligos gyermekek és tinédzserek szüleinek, hozzátartozóinak,

óvónőknek, tanároknak, pedagógusoknak, pszichológusoknak, pszichiátereknek és mindazoknak, akik munkájuk során vitiligos betegekkel találkozhatnak.

(Nóra szerkesztő)

 

KÖZÖSSÉGI ÉLET, TÁRSADALMI MUNKA

Csatlakozz a vitiligo közösségekhez (magyar és nemzetközi betegcsoportok, Facebook oldalak és csoportok, közösségek, alapítványok, egyesületek, találkozók, rendezvények, stb.)! Minél aktívabban vegyél részt a vitiligoval kapcsolatos ügyekben, kampányokban, társadalmi munkában!

Válaszreakció arra, amikor a vitiligo miatt kellemetlen helyzetbe kerülünk, megbámulnak, megszólnak minket:

Ösztönös reakció vagy értő válasz:

Érteni annyit tesz, mint tudni, hogy mi miért van. Miért gondolja a másik azt, amit; miért akarsz úgy reagálni (sértően, amiről belülről érzed, hogy nem ez a megoldás).

Ez az élet irányába ható reagálás, az értve reagálás, ez előrevivő, mert ezzel tudsz olyan kapcsolódást kialakítani az emberekkel, amely LEHETŐSÉGET KÍNÁL neked és a másik számára is, hogy ő megértsen téged, megértse, hogy a vitiligo csak az átlagtól eltérő esztétikai dolog, ami hasonlatos mások kopaszságához vagy olyan dolgokhoz, amelyeket nem látunk a másikon (emésztési zavar, reflux, alvászavar, aranyér …)

Ösztönből élni annyit tesz, az érzelmek sodrásával ütközünk egy másik emberrel. És kész a konfrontáció. Az ösztöneinkből annyit kell mások felé közvetíteni, ami összeköthet bennünket. Amivel megérthetjük egymást. Ez a tisztelet, a figyelmesség, kedvesség. Az érzi magát sértve, aki maga is szokott sértegetni.

Tehát ebben az esetben először is úrrá kell lenned az első, ösztönszerű reakciódon. Nem tüzelünk vissza csípőből. Megkérdezed tőle, hogy miért mondja ezt. Tudd meg! És ki fog derülni, hogy ő is csak az érzelmei alapján ítélt meg téged. Fogalma sincs milyen kedves ember is vagy. Ha egyáltalán kíváncsi rád, meghallgat. És onnantól elindulhat a párbeszéd. Mesélj erről a jelenségről tényszerűen.
Ha nem kíváncsi rád, adtál neki egy lehetőséget, hogy eggyel több dolgot megértsen a világból. Ő nem él vele, ez az ő problémája.

Légy magabiztos, hogy az élet veled van, Te magad vagy az élet. És mi mindannyian. Ha valaki kizárja a másikat, magától vesz el egy lehetőséget. Az élet OPCIONALITÁS. Semmi nem kötelező benne, nem mondja azt, hogy ezt és azt kell tenni, nincs benne kell-és. Csak az ember teszi bele ezeket. Ettől érzed te és oly sok ember komfort nélkül magát. Ez teszi nehezítetté az életet.

Azt kéne mindenkinek megtanulni, hogy az érzelmeket nem elválasztásra, hanem összekötésre is használhatók. Az összekötés táptalaja a megértés. Ha ez hiányzik, akkor nem foglalkozol vele. Sose érezd magad mások értetlen értékítélete miatt kellemetlenül. Több van az életben ennél.