Nappótlók  Fényterápia a napozási szezon után

Forrás: Patika Tükör. Dr Kalán Júlia 

A napfény gyógyító hatását évezredek óta ismerik és használják. 
A bőr festékhiányának kezelésére már a középkori Egyiptomban is alkalmazták. Az asszonyok a Nílus deltája mentén termő, Ami május nevű növénnyel kezelték festékhiányos bőrüket. 
Ez a növény olyan anyagot tartalmaz, ami a bőrt fényérzékennyé teszi.

Közismert továbbá, hogy nyáron a napfény hatására a pikkelysömörös betegek 80%-a javul, sőt nagyrészük tünetmentessé válik. 
Az utóbbi évtizedekben a napfény mesterséges fényforrással való pótlásával speciális fényterápiákat alakítottak ki egyes betegségekre (pl. psoriasis, vitiligo).

A psoriasis (pikkelysömör) az egész világon ismert betegség. Magyarországon a lakosság 1-2%-a szenved benne.

Jellegzetessége: a bőrön különböző nagyságú vörös kiemelkedések (plakkok) jelennek meg, melyek felszínét fehér lemezes hámlás, ún. pikkely borítja. 
A betegek egy részénél a bőrtünetekhez ízületi gyulladás is társul. Oka: öröklött hajlam, valamint bizonyos külső környezeti tényezők (provokáló faktorok), melyek a hajlamot megjelenítik. 
Ilyen külső tényező lehet a dörzsölés, a vakarás, a bakteriális góc (pl. mandulagyulladás), a vírusfertőzések (pl. bárányhimlő), a gombás fertőzések, a bőrgyulladást okozó vegyi anyagok, a pszichés stressz, a gyógyszerérzékenység. 
Kezelése: tüneti. 
Ez azt jelenti, hogy a bőrről eltüntethetők a vörös, pikkelyes kiemelkedések, de visszatérésüket nem tudjuk megakadályozni. 
A terápia során figyelembe kell venni a betegség megjelenésében szerepet játszó külső környezeti tényezőket is. 
A helyi kezelés történhet különböző hámlasztó, gyulladást csökkentő és sejtoszlást gátló kenőcsökkel. Belső kezelést csak különösen súlyos esetekben alkalmazunk, mivel ezeknek a szereknek számos mellékhatásuk van. 
Ilyenkor sejtosztódást gátló gyógyszereket adunk.

Nyáron a napfény hatására igen sok esetben javul a beteg állapota. 
A többi évszakban speciális fényterápiát lehet alkalmazni. 
E módszer alkalmas a festékhiányos bőr kezelésére is, mivel a pigmentképződés serkentése által barnítja a bőrt.

A vitiligo (festékhiány) a lakosság 1-2%-át érintő betegség. 
Jellegzetessége: éles határú fehér foltok megjelenése a bőrön. 
Leggyakrabban a fénynek és nyomásnak kitett helyeken (arc, kézhát, kar, nyak) keletkezik, de bármely testtájon előfordulhat.

Oka: ismeretlen. 
Gyakran napozás, csípés, lázas betegség, stressz vagy gennyes bőrfertőzés után keletkezik. 
A fizikai panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak, ezért komoly lelki defektushoz vezethetnek. 
Kezelésére mindenképpen kísérletet kell tenni. 
Nyáron napfény hatására a fehér foltok kivörösödnek, ezért magas faktorszámú fényvédő krémet kell használni.

Ősszel speciális fényterápiákat alkalmaznak, melyektől különösen az 5 évnél frissebb foltok esetében jó eredmény várható.

Az utóbbi évtizedben alkalmazott új módszerek, a fényterápiák, egyre inkább kedveltek és elterjedtek a különböző bőrbetegségek gyógyításában.