VITILIGO-HUNGARY 

A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen.

Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.

A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.

Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg csökkentik vagy megszüntetik a pigmenthiányt, azonban egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

A diagnózis felállítása orvos feladata.

Kérjük tehát: mielőtt bármivel próbálkozik  kérje orvosa tanácsát!

Vitiligo

 

 

 

 

Menü

FŐOLDAL
Tudományos tények
VITILIGO CÉLOK, FELADATOK
KUTATÁSOK, ALAPÍTVÁNYOK TÁMOGATÁSA
 
A BETEGSÉG
JAVASOLT VIZSGÁLATOK, TÁRSBETEGSÉGEK
KEZELÉSI MÓDSZEREK
ORVOSOK
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
KÓRTÖRTÉNETEK
TÖPRENGŐ
KUTATÓMUNKA
LEPLEZÉS ÉS FÉNYVÉDELEM
HOL KAPHATÓ?
 
PSZICHÉS TÁMOGATÁS
SZÜLŐKNEK, HOZZÁTARTOZÓKNAK
PEDAGÓGUSOKNAK
NEM VAGY EGYEDÜL
VITILIGO TALÁLKOZÓK

A VITILIGO KÖZÖSSÉG FACEBOOK CSOPORTJA

 
MÉDIA MEGJELENÉSEK
HÍRLEVÉL
LEVELEZÉSI LISTA
 

CIKKEK-KÉRDÉSEK-VÁLASZOK

OPTIMISTA SAROK
PESSZIMISTA SAROK
SZÓRÓANYAG
HASZNOS LINKEK
BEMUTATKOZIK A WEBLAP
KAPCSOLAT

Copyright © 2017

VITILIGO-HUNGARY

A honlapra friss információt 

2017.06.05. 11:12 -kor tettünk fel.


 

SEGÍTŐINK:

 

VITILIGO AMBULANCIA

 

 

 

 

 

Pirula.net

http://www.borproblemak.hu 

(Dr. Török Mária honlapja)

Medical Bookmarks

 

 

Optimista sarok

 

 

A LEGÚJABB KUTATÁSI EREDMÉNYEk, EGYÉB JÓ HÍREK
 

Ebben a rovatban megpróbáljuk összegyűjteni mindazt, ami optimizmusra ad okot.

Beszámolunk majd a legújabb kutatási eredményekről és egyéb jó hírekről is.

 


 

Brigi egy újabb bátor vitiligos hölgy:)

http://plus-size.hu/2016/09/28/mindenki-szep-csak-maskepp/

Sándor Éva története:

 

Szép estét Mindenkinek!
Nekem 4 évesen lett az első foltom. Ismerem a témát..a gyerekek csúfoltak, néztek, nem egyszer kinevettek, hogy napszemcsibe mentem be a Balatonba fürödni osztálykiránduláskor...a szüleim,nagyszüleim nagyon sajnáltak, sokszor sírt anyukám,mindent kipróbáltunk, emlékszem volt olyan is, hogy a sárgarépát lereszeltük és naponta 3x bekentük a foltos részeket:))
Tényleg mindent megpróbáltunk.
Minden nap megkérdezték tőlem az emberek(kortól függetlenül) vagy 100x, hogy mi ez? Hozzám érhetnek? Vagy fertőző? Gondolom ismerős....
Mellette még duci is voltam, vörös és szeplős...szóval mindenért tudtak bántani...
Aztán kb. 17 éves lehettem és külföldről hozattak be egy gyógyszert, aminek elolvastam a mellékhatását...esküszöm az volt odaírva, hogy pl. vakság, kihullhat a hajam, de legrosszabb esetben halál...na köszi, gondoltam...ott befejeztem. Többet nem próbáltam meg gyógyszert használni, de növényi készítményeket sem....semmit....belefáradtam.
A következő 10 év elég érdekes volt...már nem bántottak az emberek, nem is nagyon kérdeztek róla, hogy mi is ez...észre sem vették sokszor, de én még mindig abban a érzés mintában éltem tovább az életem, mintha az előző 10 évben élnék. Hogy nekem takargatnom kell magam, hogy engem sajnálni kell, mert szegény én vitiligos vagyok...és hirtelen 28 évesen bevillant, hogy most már csak én bántom saját magamat...Olvastam rengeteg dolgot a lelki hátterekről, hogy mitől is alakulhatott ki a vitiligo, és rájöttem erre is :
4 évesen egy játszótéren bújócskáztunk a gyerekekkel. Az egyik játék végén engem nem találtak meg, de a többiek továbbjátszottak nélkülem,mert nem vették észre, hogy nem vagyok ott...én rohantam oda sírva, hogy én még itt vagyok, itt vagyok...és azzal a lendülettel beleestem egy nagyon nagy gödörbe és kifordult a bokám...rohanás az orvoshoz, aki visszatette a bokámat, de még aznap azon a helyen a bokámon megjelent az első folt...
Tehát annyira rosszulesett, hogy nem vettek észre, hogy láthatatlannak néztek, hogy a Viti által láthatóvá tettem magam az elkövetkező 80 évre legalább..
Spirituális beállítottságú vagyok, jártam kineziológushoz, rengeteget olvastam önszeretetről és hiszek a karmikus dolgokban is. Azt mondják,hogy bármilyen bőrprobléma az önmagunk felvállalásával van kapcsolatban. Önszeretet hiány.
Mai napig vannak olyan emberek, akik rákérdeznek, hogy mi is ez...na nem mindig a legjobb hangnemben...csak most már az a különbség, hogy nem fájnak a kérdések, vagy a gúnyos megjegyzések. Sőt..pont az ellenkezője történik velem. Zenész vagyok, a színpadon élek,de már nem takargatom magam... Megtanultam szeretni, előítélet mentesen élni amennyire csak tudok, alázatot és elfogadást tanultam,és nem tudom, milyen ember lennék,ha a Vitiligo nem tanított volna meg....szóval,csak hálás lehetek. Mindenkinek ajánlok egy könyvet...Louise L. Hay-Éld az életed...nekem ez a könyv volt az első lépcsőfok az elfogadásban. Például azt is írja benne az Írónő, hogy gondoljunk bele,hogy a picur gyerekek,akik éppen fedezik fel a testrészüket, ugyanúgy szeretik a lábukat, mint a nózijukat, vagy fülüket...
Meg kellett találnom azt a kisgyermeket magamban, aki szerette magát feltétel nélkül...hisz szerettem magam, mielőtt a társadalom elhitette velem, hogy nincs miért... Megbocsátottam magamnak, amiért hosszú évekig bántottam magam...ez csak külsőség..szeresd a testedet hisz a lelked "háza"...itt az ideje,hogy igazán szeresd attól függetlenül,hogy foltos, vagy nem...nem számít.Tényleg nem  Tavaly megkerestek egy újságtól,hogy beszélnék-e a Vitiligo-ról...megosztom Veletek,remélem tetszeni fog  (mondjuk azt hiszem kb. leírtam ide is mindent,ami a cikkben van) Jó éjszakát! :)

 


 

 


EGY OLVASÓ OPTIMIZMUSRA OKOT ADÓ LEVELE

Sziasztok! A főoldalon és az optimista sarokba is írtam már. Most folytatásként beszámolnék ez eddigi eredményekről.
Írtam először is a Melagenináról. Hát, az a kevés kis barnulás ami elindult, az annyiban is maradt. Május 1 óta használjuk a löttyöt a testvéremmel együtt, lassan három hónapja, és egyikünknél sem történt jelentős változás, szinte nulla. Most már ha ennyi pénzt kidobtunk rá, elhasználjuk, de szerintem nem ér semmit.

Candida diéta: két hete a kemény kúrát befejeztem, most még csinálom, de már nem olyan szigorúan mint ahogyan az elején kellett. Ez már a második fázis. Ezt szintén május 1-el kezdtem. Eredmény: mínusz 4 kiló, tisztább arcbőr, hatásomra a testvérem is diétába kezdett. Nem Candida diétába, csak egyszerűen jobban odafigyel mit és mennyit eszik fogyókúra célzattal. Eddig mínusz 10 kiló (ráfért :) :).
Mindketten leszoktunk a dohányzásról.

Ami a legfontosabb, és eddig a leghatásosabb eredményt mutatja, az az általam már említett PABA vitamin, és ezúttal szeretném minden orvosnak, kutatónak, bőrgyógyásznak a figyelmébe ajánlani.
Megvettük ezt a vitamint a netről, mert gyógyszertárakban csak önállóan mint PABA vitamin, nem lehet kapni. Én is, a testvérem is. Mellé B-vitamin komplexet szedünk.
Nálam egyenlőre változás nem tapasztalható, bár én nem vagyok nagyon festékhiányos, még mindig csak egy foltom van a gát környékén, és stagnál, nem halad a folyamat, nem növekszik, és máshol sem jött elő még. Talán megállította a folyamatot. A későbbiekben várom mi történik.
Viszont a nagy szám a testvérem. Tizenéve kiterjedt vitiligoja van. Rábeszéltem hogy szedje a PABA vitamint + szedje mellé a B vitamin komplexet. Hát szedi, mellé még egy kis diéta, és cigi nulla. Most hogy ilyen kánikula van, elmentek néhány hete strandolni, egész nap. Jól leéget, felhólyagosodott a háta, és leégett a karja is. Le is hámlott néhány nap alatt. Volt a nyaka környékén hátul a gerincén egy diónyi fehér folt. Jól levörösödött mikor megégett. Egy hét múlva ismét strandoltak, újra megpirult egy kicsit. És egy-két hét leforgása alatt szinte észre sem vette, olyan gyorsan eltűnt a folt a nyakáról !!! Volt, nincs. Nyoma sem látszik, talán egy halvány árnyalattal sötétebb a folt helye, mint máshol (Amúgy elég kreol bőrűek vagyunk.). A felkarján szintén így járt egy valamivel kisebb folt, és a szája szélén is eltűnőben van a folt. Most hétvégén beszéltem vele, azt mondja egyre több foltja kezd pöttyöződni. Teljesen fel van villanyozva, és most már én is. Tök jó látni!!! :)

Szóval most már laikusként 100%-ra merem állítani hogy a festékhiányhoz köze van ennek a fura vitaminnak, aminek eddig nem tulajdonítottak jelentőséget és állítólag nem is vitamin. Megállíthatja és visszafordíthatja a vitiligot. Viszont a B vitamin komplexet szedni kell mellé, ahogy néhány helyen írják is. Nem drága, bátran próbálja ki mindenki. A Viaminkirály honlapjáról lehet rendelni: www.vitaminkiraly.hu
Még valami ami lényeges, nagy dózisban szedi a PABA vitamint. Elvileg napi 1 tabletta van a dobozára írva, 500 mg-os. Ő 1000 mg-ot szed naponta, 2×1 tablettát. Én eddig egyesével szedtem, de egy hete én is kettőt veszek be naponta.

Várjuk a további eredményeket. Beszámolok arról is.

Véleményem szerint ez egy óriási nagy fejlődés, és bizonyosságot nyertek a vitaminnal kapcsolatban folytatott kutatási eredmények, alátámasztjuk a hatásosságát.
Ezáltal szeretnék meg kérni minden orvost, kutatót, bőrgyógyászt, és mindenkit aki ezzel foglalkozik, feküdjenek rá a témára, és kezdjenek kezelni ezzel betegeket, végezzenek kísérleteket, kutatásokat. A betegeket pedig arra kérném, hogy nyaggasák a dokikat vele, ne hagyják magukat lerázni!! Ennek a betegségnek a kezelése valószínű nem is olyan ördöngős. Ez tuti valami vitaminhiányos állapot. Szerintem injekciós formában adagolva nagy dózisban még hatásosabb lehet.
Az az orvos aki vállalja hogy beadja, mi vállaljuk hogy ennek a "kíséletnek" alanyai leszünk saját felelősségünkre.
 

Egy klinikai jelentés leírja a vitaminkiegészítések alkalmazását a vitiligo kezelésében.  Folsav és/vagy B12 vitamin és C vitamin-szintek rendellenesen alacsonyak voltak  tizenöt vitiligos ember többségében. Kiegészítéskén a folsav nagy adagjával (naponként 1-10 mg-ot), C vitaminnal egyetemben (naponként 1 grammot) és intramuszkuláris  B12 vitamin injekciók (1,000 mcg minden két hétben), újrapigmentálódást eredményezett nyolc emberben.
A javulások három hónap után láthatóvá váltak, de a teljes újrapigmentálódáshoz folyamatos vitaminos kiegészítést igényel legalább két évig.
Másik 100 vitiligos elmondása alapján folsav kiegészítés (napi 10 mg) és B12 vitamin szedése napozással együtt ötvenkét esetben három-hat hónap után részleges visszapigmentálódást hozott.

Ez csak egy részlet, bővebben: itt (angolul)
 

 


A BARNULÁST IS SEGÍTI A RÁK ELLEN VÉDŐ FEHÉRJE

 

FORRÁS: [origo] egészség 2007. március 13.
 
A Dana-Farber Rák Intézet kutatói szerint a bőr barnulásában is aktívan részt vesz az a fehérje, amely eddig főként a rákkal szembeni általános védőfunkciójáról volt ismert.

A p53 a legfontosabb ismert "daganatelnyomó" gén, az általa kódolt fehérje pedig a genetikai állomány integritásának legfőbb fenntartója. A fehérje olyan folyamatokat indít el a DNS károsodásakor, amelynek következtében a hiba vagy kijavításra kerül, vagy ha ez már nem lehetséges, a sérült sejt a programozott sejthalál folyamata során "öngyilkos" lesz. David E. Fischer és munkatársai most a fehérje eddig ismeretlen funkciójáról számoltak be a Cell c. folyóiratban megjelent új tanulmányukban: az eredmények szerint a p53 aktívan elősegíti a bőr barnulását, ami szintén rákellenes hatású, ugyanis a barnulás fő funkciója, hogy megvédje a bőrt az UV-sugarak káros hatásaival szemben.

A kutatócsoport egy tavalyi tanulmányában már kimutatta, hogy az UV-sugárzás hatására a bőrben található sejtek - az ún. keratinociták - egy olyan hormont választanak ki, amely a bőr festékanyagait előállító sejtekbe jutva serkenti a melanin nevű pigment termelődését, vagyis a bőr barnulását. A hormon létrejöttéhez szükség van a pro-opiomelanokortin (POMC) nevű fehérje bomlására, amelynek mennyisége nagymértékben emelkedik, ha a bőrsejteket UV-sugárzásnak teszik ki, az azonban mindeddig ismeretlen volt, hogy pontosan mitől emelkedik az említett fehérje koncentrációja.

A kutatók először emberi és egerekből származó bőrsejteket tettek ki UV-sugárzásnak, majd hat óra elteltével azt tapasztalták, hogy a POMC és a p53-as fehérje koncentrációja egyaránt gyors növekedésnek indul, a melanin termelődését serkentő hormon szintje pedig a normálishoz képest csaknem a harmincszorosára emelkedik. A kutatócsoport ezt követően olyan egereket vizsgált, amelyek egy részében a p53-at kódoló gén hiánya miatt nem volt jelen a fehérje: az eredmények azt mutatták, hogy a normális állatoknál az UV-sugárzás hatására jelentősen nő a POMC koncentrációja, a p53-hiányos csoportban azonban egyáltalán nem indul be a POMC termelődése, így nem is barnulnak le az állatok - olvasható az intézet sajtóközleményében.

"Ismert, hogy a bőrrák legveszélyesebb formája, a melanoma kisebb gyakorisággal alakul ki azoknál, akik könnyebben lebarnulnak, illetve már eleve sötétebb bőrűek. Azáltal, hogy a p53 elősegíti a bőr barnulását, egyben a melanoma ellen is védelmet nyújt, tehát ilymódon is csökkenti a daganatok kialakulásának veszélyét" - mondta Fischer.

 


 

ÚJ MÓDSZER A BŐR TERMÉSZETES SZÍNÉNEK HELYREÁLLÍTÁSÁRA

 

FORRÁS: [origo] egészség 2007. szeptember 3.
 
A Cincinnati Egyetem munkatársainak első alkalommal sikerült kimutatniuk, hogy egy olyan sejttípus is részt vesz a bőr megfelelő pigmentáltságának kialakításában, amelyről eddig nem feltételeztek hasonlót. A felfedezés a jövőben lehetővé tenné, hogy újfajta barnító kozmetikai szereket fejlesszenek ki, valamint hogy hatékonyabban kezeljék a bőr súlyosabb károsodásával járó különféle betegségeket.

A Federation of American Societies for Experimental Biology nevű társaság folyóiratának szeptemberi számában közölt tanulmány elsőként mutatja meg, hogy a bőr leggyakoribb sejttípusaként ismert keratinociták - amelyek saját maguk nem állítanak elő festékanyagot - közvetlen hatással vannak a pigmenteket is termelő melanocitákra. A kutatók mesterséges bőrdarabokhoz használt, biológiailag módosított bőrszövetekkel dolgoztak, amelyeket különböző bőrszínnel rendelkező emberektől vettek: a bőrmintákból kivonták a kerationcitákat, és azt találták, hogy ezek a sejtek különféle kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek befolyásolják, hogy a melanint termelő sejtek kevesebb vagy több festékanyagot termeljenek (a melanin mennyisége határozza meg a bőr barnaságának mértékét). A keratinociták nemcsak a festékanyag mennyiségére vonatkozóan adtak utasítást, hanem a pigmentek bőrben történő eloszlására is hatással voltak - olvasható a Sciencedaily híroldalán.

A kutatócsoport további megfigyelése, hogy a világosabb bőrszínnel rendelkező egyének bőréből származó keratinociták halványabb színűvé tették a kutatás alapanyagaként használt bőrmintákat, a sötétebb színű bőrmintákból vett sejtek viszont barnító hatással rendelkeztek. A tanulmány egyértelmű összefüggést mutat a keratinociták és a melanociták működése között: a kozmetikai ipar illetve az orvostudomány szempontjából azért tekinthető jelentősnek ez a felismerés, mert a keratinociták jóval könnyebben manipulálhatóak, mint a melanint termelő sejtek, így ez egy újabb lehetőség a bőr barnaságának mesterséges úton történő megváltoztatására.

"Az eredmények lehetővé tehetik egy újfajta, a korábbiaknál hatékonyabb barnítókrém kifejlesztését, de nemcsak a kozmetikai ipar, hanem az orvostudomány szempontjából is jól hasznosítható eredményekről van szó. A sejtek manipulálásával olyan szövetdarabokat lehetne előállítani, amelyek barnasága nem sokban térne el a természetes bőrszíntől, így a sérült bőr hegesedése során nem maradnának a korábbi balesetre utaló külső nyomok. A súlyos égési sérültek kezelése során például nagy hasznát vehetnénk ennek, de más, a bőr külső megjelenését negatívan befolyásoló betegségek - a cukorbetegség szövődményei, vagy a bőr megvastagodásával és rugalmatlanságával járó szkleroderma nevű betegség - kezelése során is előnyt jelentene egy újfajta "barnító" eljárás" - mondta Raymond Boissy, a tanulmány vezető szerzője.

 Barnulás nap nélkül 
 


"Ausztrál kutatók a leégés miatti bőrrák kockázat csökkentésére olyan megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy a napimádók a napsugarak nélkül is lebarnuljanak
 
   
Napozó hatóanyagot fejlesztettek ki ausztrál tudósok: a gyógyszer a leégés megelőzésére serkenti az emberi szervezet védekezési rendszerét, miközben egészséges barna színt biztosít.
A tudósok azt remélik, hogy a felfedezés nagy hatással lehet a bőrrák visszaszorítására, véleményük szerint ugyanis a leégés megelőzése több mint 80 százalékkal csökkentheti az ilyen megbetegedések számát.

A szer alkalmazásakor az orvos a kar bőre alá ülteti be a melanin-, a bőr fő festékanyag-termelődését serkentő szert tartalmazó pirulát.
Használójának a beültetés után napokon belül egészséges barna bőre lesz, amely megvéd a nap káros UV sugaraitól. A barnítószer az emberi szervezetben természetesen meglévő alfa-
MSH nevű hormon szintetikus változata. E hormon felelős a bőr barnulásának folyamatáért. Az új napozószer olyan érzékeny a fényre, hogy használójának nincs is igazán szüksége napfényre a lebarnuláshoz.

Egyelőre azonban a bőr alá ültetendő napozótabletta nem kapható, hiszen még tesztelés alatt áll. Azonban a napozópirulának az új gyógyszerek kifejlesztésében már gyakorlatilag a végső stádiumot jelentő klinikai próbái zajlanak az Egyesült Államokban és Ausztráliában, jövőre pedig Angliában is sor kerül a klinikai kísérletekre.

Nem véletlen, hogy az implantátumot, a bőr alá beültetendő barnulást serkentő tablettát Ausztráliában fejlesztették ki, ott ugyanis a napozás olyan káros kultusszá vált, hogy a világon a bőrrák előfordulások 80 százalékát a legkisebb kontinensen jegyzik. Ugyanakkor meg kell
említeni, hogy több kutató úgy véli, az ausztráliai bőrrák esetek kialakulásában jelentős szerepet játszik a déli féltekén található
nagyobb ózonlyuk is.
A Melanotan nevet viselő "barnítószer" hatása ma még nem biztosít hosszútávú eredményt, ha használója nem kap utánpótlást a barnulás néhány hónap után elmúlik. A szakemberek azt tervezik, hogy a hatóanyagot majd tabletta és krém formájában is elkészítik, és véderejét egy évre meghosszabbítják majd.

(MTI, SMH) 

 

The New England Journal of Medicin elnevezésű orvosi szakfolyóirat 2007. március 22.-én kelt cikkének rövid kivonata:

NALP1 in Vitiligo-Associated Multiple Autoimmune Disease címen megtalálható: http://content.nejm.org/cgi/content/short/356/12/1216 

A teljes cikkhez hozzáférni csak a folyóirat előfizetése után lehet. A rövidített változat konklúziója (fordítás): Az NALP1 tartományban a szekvencia változók kapcsolatba hozhatók különböző epidemiológiailag kapcsolható autóimmun és autoinflamációs betegségekkel, ami tehát ezen rendellenességek beindulásának született immunrendszeri oka.

Magyarul a vitiligo kialakulása az NALP1 génhez kapcsolható autoimmun folyamatnak tudható be. De a korábbi sejtésnek megfelelően a genetikai hajlamon kívül kell lenni „valaminek”, ami az egész folyamatot „bekapcsolja”.

 

Cikk. 2005. december

A BŐRSZÍNT MEGHATÁROZÓ GÉNT FEDEZTEK FEL

Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat - olvasható egy tanulmányban a Science című folyóirat legújabb számában.

A genetikusok rákkísérleteket folytattak halakon, amikor a felfedezést tették.
"Egy génben egyetlen aminosav változásának nagy szerepe van a pigmentációban, és ez magyarázza, hogy az európaiak bőre világosabb az afrikaiakénál" - jelentette ki az egyik kutató, Keith Cheng, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának rákszakértője.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó SLC24A5 gén szerepének felfedezése hasznos lehet más területeken, így a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák kutatásában is.
E gén szerepének megismerésével lehetővé válhat az emberi bőr színének módosítása úgy, hogy nem károsodik a bőr, ami pedig a napozáskor bejutó ultraibolya-sugarak vagy a bőr színtelenítésére használt vegyi termékek hatására gyakran megtörténik.

Korábbi kutatások száznál több olyan gén azonosítását tették lehetővé, amelyek különböző mértékben szerepet játszanak a bőrfestékképződés mechanizmusában.
Ugyanakkor a rasszok közötti normál bőrszín-különbségekért felelős gének többsége még ismeretlen a kutatók előtt - állapították meg a tanulmányt készítő genetikusok.

FORRÁS: Exit. Science folyóirat. 

Cikk. 2004.

LÉZERTERÁPIA ÉS KENŐCS A VITILIGO ELLEN

Francia kutatók egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a speciális lézerterápia és a tacrolimus nevű kenőcs együttes alkalmazása az eddigi kezelésekénél jobb eredmény érhető el a vitiligo repigmentációjánál.

A vitiligot a bőr fehér, pigmenthiányos foltjai jellemzik, az össznépesség 1-2 százalékát érinti, nemre és fajtára való tekintet nélkül. A vitiligot a melanin, a szervezet bőrfestő anyagának teljes hiánya okozza. Az esztétikai hatáson kívül a bőrnek ezek a felületei érzékenyebbek a napsugárzásra, és fokozott a bőrrák veszélye is.

Eddig számos módszert alkalmaztak, lézeres kezelést és kenőcsöket is, de a kutatók szerint egyik sem járt valóban jó eredménnyel. A nizzai Hôpital de l’Archet orvosai 14 beteget tanulmányoztak (életkoruk 12-63 év volt), hogy kiderüljön, a kombinált lézer- és tacrolimus-kezelés eredményesebb-e, mint a lézerkezelés egymagában. Azt tapasztalták, hogy a heti két lézerkezelés összesen 24 alkalommal plusz a kenőcs napi kétszeri használata mutatta a legjobb eredményeket. A kombinált kezelés eredményeképpen az újrafestődés 70 százalékos volt, szemben a csak lézerrel kezeltek 20 százalékos eredményével. A kombinált csoportban az újrafestődés üteme is gyorsabb volt.

Nem volt mindegy a foltok helye a bőrfelületen, az UV-fényre érzékeny területeken – arc, nyak, mell, karok és lábak, kivéve a térdeket és a könyököt – hatásosabbnak bizonyult a kezelés, mint az UV-rezisztens területeken.

A kutatók megállapítják, hogy a napi kétszer alkalmazott 0,1 százalékos tacrolimus kenőcs és a hetente kétszeri 308 mm-es excimer lézerterápia kiváló eredményekkel jár mind az UV-szenzitiv, mind az UV-rezisztens bőrfelületeken.

FORRÁS: Passeron, T. Archives of Dermatology, September 2004; vol 140: pp 1065-1069. WebMD Medical Reference from the National Organization of Rare Disorders: "Vitiligo." News release, The Journal of the American Medical Association.

FORRÁS: InforMed. Dobos, L.

 

 

Borskezelés bőrbajra

 

 

FORRÁS: Népszabadság • 2008. március 11.

 

Áttörést hozhat a vitiligo nevű bőrbetegség kezelésében az a módszer, melyet brit kutatók dolgoztak ki. A londoni King's College munkatársai fekete borsból nyert anyagok segítségével gyógyítanák a pigment-hiányos pácienseket.

A vitiligo egy, az autoimmun betegségekhez gyakran társuló rendellenesség, melynek fő jellemzője, hogy a bőr meghatározott területein károsodnak a kültakaró színének kialakításáért felelős festéktermelő sejtek, a melanociták. Pontos kiváltó oka egyelőre nem ismert, a betegség genetikai háttere azonban már bizonyított. A pigmenthiányos, fehér foltok nemcsak esztétikai szempontból zavarhatják a beteget: kellő védelem nélkül környékükön a napsugárzás hatására komoly gyulladások is keletkezhetnek.

A vitiligo gyógyítására már számos módszert kipróbáltak az orvosok. A mellékvesekéregben termelődő kortikoszte-roidokhoz hasonló szerkezetű, gyulladáscsökkentő hatású anyagokkal történő kezelés a betegek kevesebb, mint egynegyedénél vált be. Az ultraibolya besugárzást alkalmazó terápia hosszadalmas, és a tünetek gyakran újra jelentkeznek. Ráadásul ez a gyógymód jelentősen növeli a bőrrák létrejöttének kockázatát is.

A tudósok mostani, egereken végzett kísérleteik során azt vizsgálták, hogy a fekete bors csípős ízét adó piperin nevű alkaloida és szintetikus származékai hogyan befolyásolják az állatok bőrszínét. Kiderült, a vegyületek önmagukban használva hat hét alatt világosbarna árnyalatig fokozták az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. Sőt, az UV-kezeléssel kombinálva tartósabb és még sötétebb színt kaptak. Szakemberek szerint az új eljárás sikere azzal magyarázható, hogy a piperin valamilyen módon fokozza a melanociták pigmenttermelését.

 

 

 

 

VITILIGO KÖZÖSSÉG a Facebookon

A FACEBOOK Vitiligo-Hungary OLDALA