VITILIGO-HUNGARY 

A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen.

Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.

A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.

Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg csökkentik vagy megszüntetik a pigmenthiányt, azonban egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

A diagnózis felállítása orvos feladata.

Kérjük tehát: mielőtt bármivel próbálkozik  kérje orvosa tanácsát!

Vitiligo

 

 

 

 

Menü

FŐOLDAL
Tudományos tények
VITILIGO CÉLOK, FELADATOK
KUTATÁSOK, ALAPÍTVÁNYOK TÁMOGATÁSA
 
A BETEGSÉG
JAVASOLT VIZSGÁLATOK, TÁRSBETEGSÉGEK
KEZELÉSI MÓDSZEREK
ORVOSOK
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
KÓRTÖRTÉNETEK
TÖPRENGŐ
KUTATÓMUNKA
LEPLEZÉS ÉS FÉNYVÉDELEM
HOL KAPHATÓ?
 
PSZICHÉS TÁMOGATÁS
SZÜLŐKNEK, HOZZÁTARTOZÓKNAK
PEDAGÓGUSOKNAK
NEM VAGY EGYEDÜL
VITILIGO TALÁLKOZÓK

A VITILIGO KÖZÖSSÉG FACEBOOK CSOPORTJA

 
MÉDIA MEGJELENÉSEK
HÍRLEVÉL
LEVELEZÉSI LISTA
 

CIKKEK-KÉRDÉSEK-VÁLASZOK

OPTIMISTA SAROK
PESSZIMISTA SAROK
SZÓRÓANYAG
HASZNOS LINKEK
BEMUTATKOZIK A WEBLAP
KAPCSOLAT

NEM VÉDETT OLDAL TERJESZTHETŐ

VITILIGO-HUNGARY

A honlapra friss információt 

2017.03.09. 03:11 -kor tettünk fel.


 

SEGÍTŐINK:

 

VITILIGO AMBULANCIA

 

 

 

 

 

Pirula.net

http://www.borproblemak.hu 

(Dr. Török Mária honlapja)

Medical Bookmarks

 

 

Kutatómunka

 

SZAKÉRTŐKET KERESÜNK A KUTATÁSI MUNKÁHOZ!A Vitiligo Weblap, a vitiligos közösség fontos célkitűzése, hogy szakemberek segítségével megpróbáljuk közösen keresni, kutatni a vitiligo okát.

Olyan szakemberek jelentkezését és segítségét várjuk, akiket érdekel a vitiligo problémája, akik szívesen részt vennének a vitiligo okának keresésében, a KUTATÁSI MUNKÁBAN, a gyógymód megtalálásában.

Több különböző szakterület szakembereinek, intézményeinek jelentkezését várjuk:

- vitiligoval kiemelten foglalkozó bőrgyógyászok és intézmények
- bőrgyógyászok
- orvosok egyéb szakterületekről
- endocrinologusok
- belgyógyászok
- gyógyszerészek
- gyógyszerész-kutatók
- természetgyógyászok
- gyógynövényszakértők
- fizikusok
- kémikusok
- biológusok
- biokémikusok
- kutatók
- homeopátiával foglalkozó orvosok
- agykutatók
- kutatási intézmények
- klinikák
- egyetemi klinikák
- kórházak
- rendelőintézetek
- őssejt kutatással foglalkozó szakemberek

Bármilyen szakmai segítséget szívesen elfogadunk - akár elméleti ötletetek leírását, akár javaslatokat vizsgálati módszerekre vagy konkrét kutatási programra (pl.: kérdőív megszerkesztése és a kitöltött kérdőívek értékelése).

Mindennek örülünk, ami esetleg segíthet közelebb kerülni a probléma megoldásához.

Szeretném a különböző szakemberek figyelmébe ajánlani weblapunk azon rovatait, melyek nagy mértékben segíthetik a kutatási munkát, az új ötletek, gondolatok megszületését:

A BETEGSÉG LEÍRÁSA
KÓRTÖRTÉNETEK
GYÓGYÍTÁS
SZAKÉRTŐK OLDALA
TÖPRENGŐ

 


FELHÍVÁS AZ OLVASÓKHOZ!

Kérlek Benneteket, ha ismertek olyan szakembert vagy intézményt, aki, amelyik esetleg segíthet a KUTATÁSI MUNKÁBAN, írjátok meg nekünk a nevét, szakterületét, címét, elérhetőségét és a legfontosabb információkat, amit tudhatunk róla.

Szeretnénk őket megkeresni és felkérni arra, hogy szaktudásukkal segítsék a KUTATÁSI MUNKÁT, a vitiligo okának keresését és a gyógymód megtalálását.


Várjuk a szakemberek jelentkezését és az olvasók javaslatait a

VITILIGO-HUNGARY szerkesztőségének

e-mail címére:
info@vitiligo-hungary.hu

 

2014.08.17.

 

RAFFAI GELLÉRT PSZICHOLÓGUS

A vitiligo, mint differenciálatlan szomatoform zavar című írás 2011-ben, szakdolgozatként készített empirikus kutatómunka eredménye.

A szakirodalmi előzményekben végigveszem a pszichoszomatikus megközelítés történetét és jelen helyzetét. Ennek jelentősége abban áll, hogy a meghaladott biomedikális szemléletet (amely minden betegségben pusztán a biológiai okot keresi és kezeli) a bio-pszicho-szociális paradigmaváltással ütköztetem (amely a biológiai mellett a lélektani és társas tényezőt is figyelembe veszi a kialakulásban és a kezelésben).

Ezt követően rövid bőrgyógyászati összefoglalás következik a vitiligoról. Végül a kutatás alapfeltevésében megjelenő érzelemszabályozás és megküzdés áttekintése történik, valamint ezek megjelenése a szomatoform zavarokkal összefüggésben.

Az alapfeltevésem az volt, hogy egy hagyományosan szomatikusnak tartott bőrgyógyászati kórképre tekinthetünk-e úgy, mintha az a pszichés zavarok hatására megjelenő testi tünet lenne (szomatoform zavar). Ennek feltárása abban állt, hogy a szomatoform zavarok legjellegzetesebb tényezőit, az érzelemszabályozás és a megküzdés nehézségeit vetettem össze a betegcsoport és egészséges kontrollcsoport között.

A hipotézisek statisztikailag igazolódtak, vagyis a vitiligo betegek érzelemszabályozásukban több nehézséget élnek meg, valamint problémaközpontú stratégiáik is kevesebbek és/vagy alacsonyabb hatásfokúak, mint az egészséges kontrollszemélyeké (ezzel együtt valószínűleg érzelemközpontú stratégiáik is szerényebbek). A kutatás gyakorlati jelentősége abban áll, hogy empirikusan is igazolta, hogy a vitiligo is tekinthető pszichológiai zavarok testi megnyilvánulásának (természetesen az ok-okozati összefüggés nem jelenthető ki, hiszen roppant komplex folyamatról van szó).

A betegek számára pedig abban áll a konklúzió, hogy érdemes önismereti és/vagy pszichoterápiás lehetőségeket keresni annak érdekében, hogy az érzelemszabályozás stabilabbá váljon, a megküzdési készségek pedig mennyiségben és minőségben is gyarapodjanak.

 

TANULMÁNY


 

 


 

A TÜNETMENTESEN Alapítvány levele hozzánk:

Vitiligo azaz „Fehérfolt” az orvostudomány területén

Márpedig a vitiligo oka kideríthető, nyomon követhető, és ez által meggyógyítható!

2008-óta nyújtunk hatékony, mellékhatásmentes alternatív gyógykezeléseket vitiligos, pikkelysömörös betegek részére. Nem csak a tünetek mérséklése a cél, hanem az érintettek sérült önbizalmának, lelki egészségének visszaállítása is fontos. Magam is megtapasztalva egy vitiligos küzdelmét, ma már elmondhatom a velük való foglalkozás életcélommá egyúttal életfeladatommá vált.

1979-ben találkoztam első kézből a vitiligoval mint primer bőrfestékhiány betegséggel. Szomorúan vettem tudomásul, hogy engem is megtámadott ez az akkoriban még kevésbé ismert bőrelváltozás. Szüleim orvostól orvosig vittek, azonban megnyugtató választ még az egy hónapos kórházi megfigyelés és speciális vizsgálatok garmada sem hozott.
Kihúzkodták a feltételezhetően gócokat rejtő hátsó fogaimat, agyvizet vettek gerinccsapolással, bőrmintát metszettek és küldték szövettanra, napi vérvétel, és gyógyszeres kezelés, kvarclámpás besugárzás és kenőcsös kezelés stb. vette kezdetét. Eredmény: autoimmun bőrelváltozás. Ennyi volt az orvosi megállapítás a testemen mindinkább teret foglaló fehér foltok megjelenésére. Ekkor még gyermekként nem sokat tehettem, 8-9 évvel később azonban már saját kezembe vettem az irányítást, és megszállottan kutattam az okát a problémámnak, amivel szembe állított az élet.
Személyes szerencsém révén 19 évesen California államban San Franciscóban praktizáló bőrgyógyász orvossal konzultálva többet tudtam meg e nem mindennapi bőrelváltozásról. Ott találkoztam először a PUVA-NB-UVB fényterápiával és az OXOLAREN fényérzékenyítő készítménnyel. Ezek azonban nem minősültek végleges és megnyugtató megoldásnak, ezért tovább kutattam a vitiligo igazi okát. A méregtelenítésen át, a mechanikai beavatkozásokon túl (tetoválás, hámlasztás, fényterápiák, PUVA gyógyfénykezelések , krémes kenegetések,álcázó smink, gyógyszeres és egyéb terápiák) megtapasztaltam, ezek időszakosan segíthetnek, de meg nem gyógyítanak. Nem elégedtem meg a részleges megoldásokkal, nekem bizonyítható és tudományos magyarázat kellett a vitiligo kialakulásának okáról és annak időszakos terjedésről. Az áldozatos munka és a több évtizedes türelem azonban meghozta gyümölcsét, és egy „véletlen” folytán a kezembe akadt a hiányzó mozaikdarabka, mely által mára teljes képet kaphattam e rejtélyes bőrelváltozás okáról.

A vitiligo igazi okai

Saját magam is megtapasztaltam a tanácstalanságot, az orvosok által keltett félelmet, a másmilyennek lenni és emiatt szégyenkezni érzetét, a soha meg nem szűnő reménykedést, a vágyakozást, hogy egy szép napon valaki megtalálja a miértekre a választ Eltelt sok év és nem történt áttörés, csupán apró kísérletezés”egy-két orvos és pár gyógyszergyártó részéről.
Egy „kilátástalannak” és gyógyíthatatlannak vélt bőrelváltozásról kaptam első kézből olyan információkat, melyet egyetlen orvos, vagy e téma kutatója sem adhat át az érintetteknek. Ez adta az indíttatást, hogy vitiligosoknak szóló életvezetési és felvilágosító ONLINE tréning valamint egy készülő könyv keretében átadjam több évtizedes tapasztalatomat, és kutatásaim eredményeit.
Eligazodást kívánok nyújtani egy egyéni rálátásmód alapján, mely több oldalról és mai tudományos megközelítésből tárja fel a primer bőrfesték hiány kialakulásnak okait.

Egy rövid betekintés az ONLINE tréning anyagából:

Minden testi esemény vezérlése az agyból történik, az agy pedig a legérzékenyebben reagál a lelki érzetekre. Az agy egy ítélőképességekkel nem rendelkező biomechanikus szerkezet, önfenntartó programokkal beprogramozva.
Emberi életünk során többször megtapasztalhattuk, (kis odafigyeléssel) hogy minden megbetegedés egy érzelmi megrázkódtatással, felfokozott érzelmi reakcióval keletkezik, mely váratlanul, meglepetésszerűen éri az embert.
FIGYELEM! Ez csak a "magától " kialakuló betegségekre igaz! (Nem vonatkozik balesetre, mérgezésre, csonkításra)
Ez a "sokkélmény" lehet egy hirtelen fellobbanó és félelmet keltő betegség, szituáció, bármi ami kibillenti az embert a megszokott lelki állapotából.
A váratlan sokkélmény egy előre meghatározott helyen csapódik be az agyba, és ún.léziót (sejtleválást) okoz (agyi gócként ismeretes) Lásd fotót: Ez a jelenség CT-vizsgálattal igazolható, mert céltábla szerűen éles határvonalú kontúros gyűrűk formájában jelenik meg, melyet az akadémikus orvoslás egyes esetben agyi cisztáknak, rosszabb esetben tumornak diagnosztizál.Ez a jelenség be is Igazolódott a saját és egy vitiligos betegem CT-felvételével is.

Az agysejtek, amelyeket a becsapódás ér, elektronikus impulzust és biokémiai jelzéseket adnak a hozzájuk tartozó szervi sejteknek, mely vitiligo esetében, szövetcsökkenéssel járó funkció kimaradást, szövettáplálási zavart okoz. (orvosi definíció szerint a kifehéredésben érintett bőrfelületen nem csak a melanin hiányzik, hanem azt termelő melanocita sejtek sem találhatóak, és fennáll a tirozin bioszintézis zavara, valamint melanintranszport károsodása, továbbá a bőrfelület vékonyabbá és sérülékenyebbé válik) Minél régebb óta tart az elváltozás, annál inkább fennáll a szövettáplálásban résztvevő sejtek és szövetek károsodása.

Az agy csak valós, vagy valósnak érzett helyzetben indít be fizikai alkalmazkodást a szervezet számára megkönnyítő elváltozásként. Az agy az érzelmeinkből ítél! Egyéni, érzelmileg megélt, létező és kimutatható érzelmi megütközés és, megrökönyödés, leblokkolás, vagy, éppen heves érzelmi megélés azonnali nyugtalansággal párosuló kibillenés, heveskedés, drámázás indíthat be agyi-majd szöveti elváltozást. Az elváltozás függ a KIALAKULÁSI szakaszban a félelem, rettegés, vagy elkeseredés mértékétől, a konfliktus mélysége a hajtóanyag. Ebben a szakaszban dől el, hogy szegmentális,fokális, vagy generalizált vitiligoja lesz az érintettnek)

Érdekes volt 3 évtized alatt a saját testem figyelni, hogy hogyan reagál a mechanikai sérülésekre, a hormonváltozásokra, az immunrendszerem kibillenéseire, az esetleges fertőzésekre, és az érzelmi hullámzások, valamint tartós stressz hatására.

Ekkor megbizonyosodtam róla, hogy valójában jóval több tényező áll a vitiligo hátterében, mint csupán biológiai.
Ezzel kezdetét vette egy immáron 3 évtizedes kutatás, melynek "eredményeiről hamarosan megjelenő könyvemben, és ONLINE valamint személyes konzultáción szívesen beszélek az érintetteknek.

Saját magamon megtapasztalva elmondhatom, a „betegség” nem gyógyíthatatlan, és mint olyan, ebből is van kiút, csak nem az eddigi hozzáállás és téves értelmezés szerint. Igaz, ami igaz, a hagyományos orvoslással feltárt biológiai működések és a természeti törvények összefüggései párhuzamban állíthatóak, azaz nem ellentmondásosak, azonban a tünetek értelmezése már jelentősen eltér egymástól.

Bőr felhám/ ektoderma

Csíralemez származás határozza meg, hogy melyik érzelmi konfliktusra reagáló agyi terület lesz érintett. Vitiligo esetében mivel a felhámon történik az elváltozás, a felhámot vezérlő EKTODERMA lesz az érintett.

Ebből a csíralemezből származó szervek ún. ELSZAKADÁS FÉLELMI,ELHATÁROLÓDÁSI, ELVÁLASZTÓDÁSI, ELHAGYÁSI konfliktusokra reagálnak, szociális vonatkozásban.(anya/gyermek-partner, kortárs)

Az epidermis azaz felhám vezérlése az érző kéregből történik, szenzorikus cortex.
A reléközpontok, melyek a szövettáplálást vezérlik, a becsapódás következtében sérülnek, melynek köszönhetően beindul az agyi neuronok szétválása (ez eredményezi az emlékezet csökkenést) és ezzel egyidejűleg a felhámon megkezdődik az elváltozás. Azok a laphámszövetek, melyek a külső bőrből alakultak ki (ősi kültakaró) és betüremkedtek a test belsejébe, csökken az érzékenységük a konfliktus szakaszában.
Ennek azért van jelentősége, mert ekkor nem érzünk tüneteket, ritkán érzékeljük, hogy ott elváltozás zajlik, mikrofekélyesedés lenne folyamatban, mert szenzorikus érzetkiesés más néven bénulás van.
A kéregállomány vezérelt bőrfelhám ősidőktől egy elhatároló vagy elhatárolásban részt vevő, elhatárolási, elkülönülési, elkülönítési funkciót tölt be.
A vitiligonak a lelki konfliktus aktív idejében van értelme, mivel elvékonyítja és elérzésteleníti a bőrfelületet. Ennek a jelenségnek a biológiai értelme, hogy ne fájjon a megbántás,esetleg csalódás, elhagyás, ne fájjon látványa vagy annak hiánya, ne hiányozzon az érintése, amikor megtörténik a szétválás. A fehér folt megjelenése és annak fennmaradása mindaddig fennáll, amíg érintett le nem száll a biológiai elváltozást beindító „nyomógombról”. Egyértelmű és nagyon őszinte mutatója, hogy a vitiligos nem hazudhat továbbá önmagának és másoknak sem a lelki vívódásait illetően, mert a fehér folt megjelenését már egy régóta fennálló elszakadási konfliktus okozta félelem generálja.
A vitiligonál is elmondható, hogy a kényszerű gondolatok, negatív érzelmek SÍN-en tartják az érintettet, és jo-jó effektusként beindítják a kétszakaszúságot (KA-MU szakasz)

Az érzelmi konfliktus a vitiligonál csak az elején és csak nagyon rövid ideig (percekig vagy órákig intenzív).
A konfliktus azonban nem kerül megoldásra, csak "ellaposodik" és vissza-vissza térő félelemként, veszély-éreztetettség érzéskor fokozódik.
Ezért az elváltozás nagyon lassan alakul ki, (laphámhoz képest extra lassan) hetek, hónapok alatt. A legrosszabb esetben a regenerációhoz is annyi idő kell, amennyi idő alatt kialakult. Hosszú idő alatt létrejött vitiligo, van, hogy hosszú idő alatt múlik el. Az elváltozáshoz az agyban ketyeg a számláló, és ha nem futott ki a biológiai külön program, az agy úgy tudja, hogy még nem lehet ott pigment, és ehhez tartja magát. Vannak azonban olyan kezelési eljárások, melyek támogatják az agy által működtetett mechanizmust.

Éppen ebből a megfigyelésből megállapítható egyszerű tényből kiindulva törekedni kell az érintett mielőbbi megnyugtatására, elváltozása okának megértetésére, és terápiás lehetőségeinek megismertetésére.

Az imént ismertetett okok ma még a hagyományos orvoslás területén összefüggésében egyértelműen nem nyert bizonyítást. Elsősorban azért, mert rendre kihagyják az agy érzelmekre reagáló valamint hatásmechanizmusokat irányító és vezérlő szerepét. Ez az információ nem teljes körű, erre a weboldal nem ad lehetőséget. Az érdeklődőknek személyes konzultáció vagy online tréning keretén belül mellett bővebben is feltárom a betegség biológiai értelmét, és annak pozitív befolyásolását.

Amennyiben Ön is érdekelt a gyógyulásban, kérje mindenre kiterjedő ONLINE tájékoztatónkat, mely feltárja a vitiligo igaz okát, alternatív kezelési lehetőségeit, továbbá praktikus életvezetési és lelki megnyugvást elősegítő tanácsokkal szolgál.

Szívélyes üdvözlettel:

Filip Erika

alapítvány elnöke/bőrelváltozások alternatív kutatója

www.tunetmentesen.hu

tunetmentesen@t-online.hu

 

Kataláz gén 5' promoter régió -262C>T mutáció referens egyéneknél 

Szerző: Fejes Zsolt 

http://tdk.dote.hu/content/katal%C3%A1z-g%C3%A9n-5-promoter-r%C3%A9gi%C3%B3-262ct-mut%C3%A1ci%C3%B3-referens-egy%C3%A9nekn%C3%A9l

 

 

VITILIGO KÖZÖSSÉG a Facebookon

A FACEBOOK Vitiligo-Hungary OLDALA