VITILIGO-HUNGARY 

A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen.

Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.

A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.

Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg csökkentik vagy megszüntetik a pigmenthiányt, azonban egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

A diagnózis felállítása orvos feladata.

Kérjük tehát: mielőtt bármivel próbálkozik  kérje orvosa tanácsát!

Vitiligo

 

 

 

 

Menü

FŐOLDAL
Tudományos tények
VITILIGO CÉLOK, FELADATOK
KUTATÁSOK, ALAPÍTVÁNYOK TÁMOGATÁSA
 
A BETEGSÉG
JAVASOLT VIZSGÁLATOK, TÁRSBETEGSÉGEK
KEZELÉSI MÓDSZEREK
ORVOSOK
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
KÓRTÖRTÉNETEK
TÖPRENGŐ
KUTATÓMUNKA
LEPLEZÉS ÉS FÉNYVÉDELEM
HOL KAPHATÓ?
 
PSZICHÉS TÁMOGATÁS
SZÜLŐKNEK, HOZZÁTARTOZÓKNAK
PEDAGÓGUSOKNAK
NEM VAGY EGYEDÜL
VITILIGO TALÁLKOZÓK

A VITILIGO KÖZÖSSÉG FACEBOOK CSOPORTJA

 
MÉDIA MEGJELENÉSEK
HÍRLEVÉL
LEVELEZÉSI LISTA
 

CIKKEK-KÉRDÉSEK-VÁLASZOK

OPTIMISTA SAROK
PESSZIMISTA SAROK
SZÓRÓANYAG
HASZNOS LINKEK
BEMUTATKOZIK A WEBLAP
KAPCSOLAT

Copyright © 2017

VITILIGO-HUNGARY

A honlapra friss információt 

2017.03.09. 03:14 -kor tettünk fel.


 

SEGÍTŐINK:

 

VITILIGO AMBULANCIA

 

 

 

 

 

Pirula.net

http://www.borproblemak.hu 

(Dr. Török Mária honlapja)

Medical Bookmarks

 

 

Cikkek-kérdések-válaszok

 

 

BŐRGYÓGYÁSZOK CIKKEI ÉS TUDOMÁNYOS CIKKEK

KÉRDÉSEK

EGYÉB CIKKEK

BŐRGYÓGYÁSZOK CIKKEI ÉS TUDOMÁNYOS CIKKEK

 

Vitiligo – Fehér folt a gyógyításban

 

A bőr pigmenthiányával járó vitiligot sokan nem is tartják igazi betegségnek, mivel „csupán" esztétikai panaszokat okoz. Jelentőségét azonban nem szabad alábecsülni: emberek milliói érzik rosszul magukat a bőrükben a zavaró fehér foltok miatt.

Melanin, a bőr festékanyaga

Bőrünk, hajunk és szemünk színének kialakításában egy melanin nevű pigment játssza a főszerepet. Attól függően, hogy mennyi termelődik belőle, világosabb vagy sötétebb tónusúak lesznek a színeink. A melanint a bőr mélyebb rétegeiben lévő, melanocitáknak nevezett sejtek termelik, melyek működése idegi és hormonális szabályozás alatt áll. A melanin fontos szerepet játszik az UV-sugarak elleni védekezésben: napfény hatására bőrünk pigmenttermelése fokozódik (tehát lebarnul), ezzel védve a bőr mélyebb rétegeit a káros UV-sugárzástól.

Mit kell tudni a vitiligoról?

A vitiligo világszerte a lakosság körülbelül 1-2%-át érinti. Többnyire fiatal felnőtt korban kezdődik, nőknél kicsit gyakrabban fordul elő. Jellemző tünete, hogy a bőrön panaszt nem okozó, éles kontúrú, hófehér foltok alakulnak ki a melanociták működészavara, illetve hiánya miatt. A foltok a test bármely pontján feltűnhetnek, és általában szimmetrikusan helyezkednek el. A leggyakrabban érintett testrész az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök, a nemi szervek környéke és a két alsó végtag. Ezeken a területeken a szőrszálak is elszíntelenedhetnek. A foltok általában lassan növekednek, a folyamat gyakran évekre megáll. A betegség azonban néha igen gyorsan terjed, és ritkán előfordul az is, hogy a foltok a teljes testfelületet elözönli, ezáltal teljes pigmenthiány alakul ki. A jellegzetes fehér foltok nem csak esztétikailag zavarnak: az érintett bőrterületeknek semmiféle védekezőképessége nincsen az UV-sugárzással szemben, ezért akár enyhe napfény hatására is komoly gyulladás, napégés alakulhat ki.

Mi állhat a háttérben?

A vitiligo oka nem ismert. Kialakulásában részben örökletes hajlam játszhat szerepet, az esetek 30%-ában látunk családi halmozódást. A legelfogadottabb nézet szerint autoimmun megbetegedésről van szó, vagyis a szervezet védekező rendszere önmaga károsítja a pigmentsejteket. Erre azonban nincs egyértelmű bizonyíték, magát a konkrét autoimmun reakciót még nem mutatták ki. Az elméletet az támasztja alá, hogy a vitiligo viszonylag gyakran társul egyéb autoimmun betegségekkel (ilyenek például egyes pajzsmirigy-betegségek, mellékvesekéreg-elégtelenség, vészes vérszegénység, myasthenia gravis, lupus erythematodes, scleroderma, Crohn-betegség), ellene szól viszont, hogy az autoimmun betegségek kezelésében többé-kevésbé bevált szteroid gyógyszerek nem hatnak a rá.

Megfigyelték, hogy a tüneteket napfény, hosszan tartó, komolyabb lelki megterhelés, illetve a szervezetben zajló krónikus gyulladás is provokálhatja.

Vitiligo és társas kapcsolatok

Minden feltűnő testi hiba, a vitiligo is stigma (főleg, ha az arcon van). Akik ilyet hordoznak, azokra állandóan rázuhan az a tény, hogy a róluk kialakult képben nagy szerepet játszik a megjelenésük. Barátaik, munkatársaik feltűnően viaskodnak magukban, próbálják „nem észrevenni” a foltokat, igyekeznek „a hibájukkal együtt elfogadni” az érintettet. Ám ezek a jótékonynak szánt gesztusok is csak újra meg újra emlékeztetnek a hiányosságra.

Ám vannak, akik együtt tudnak élni ezzel, hozzászoktak, hogy szinte minden új ismeretség alakulását belengi a fehér folt kérdése.

Kell-e kezelni a vitiligot?

A vitiligo ártalmatlan betegség, kezelése nem feltétlenül szükséges. Figyelni kell azonban a fényvédelemre, mivel az érintett bőrterületek nagyon könnyen leéghetnek. Lehetőleg magas faktorszámú, mind az UVA- mind az UVB-sugár ellen védelmet biztosító készítményt használjunk. Léteznek színezett fényvédők, melyek egyúttal eltakarják a fehér foltokat.

 

Zavarnak a foltok. Mit tegyek?

A vitiligo a tudomány mai állása szerint sajnos nem gyógyítható. Különböző drága és hosszadalmas kezelésekkel a tünetek átmenetileg javíthatók, a betegség terjedését azonban egyik sem akadályozza meg.

Nagy kiterjedésű vitiligo esetén gyakran alkalmaznak különböző fényterápiás eljárásokat (keskeny sávú UVB- és PUVA-kezelés), amelyek az UV-sugarak pigmentképződést elősegítő hatását aknázzák ki. A PUVA-kezelés során az UVA-sugarakat fényérzékenyítő anyaggal (például psoralen) használják, ezáltal fokozódik a barnulás. Az UV-fény hatására a fehér területeken apró pigmentszigetek jelennek meg, a foltos pigmentáció miatt azonban a kozmetikai eredmény gyakran az eredetinél rosszabb. A PUVA-kezelés további hátránya, hogy nem alkalmazható otthon, illetve késői mellékhatásokkal (rosszindulatú bőrdaganatok kialakulása, a bőr fénykárosodása és korai öregedése) is számolni kell.

A napjainkban egyre elterjedtebb xenon-klorid lézerkezeléssel igen jó eredményeket lehet elérni vitiligoban is. Hátránya viszont, hogy csak kisebb felületekre használható. A vitiligo kezelésében a szteroidtartalmú krémek – mint említettük – nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért alkalmazásuk visszaszorulóban van. Nagyon dicsérnek viszont egy gyógynövényalapú francia gélt, mely vény nélkül kapható a hazai patikákban. A betegek körében igen nagy népszerűségnek örvendenek a méhlepénykivonatot tartalmazó készítmények, melyek egyes statisztikák szerint 60–80%-os gyógyulással kecsegtetnek. Az oldattal naponta háromszor kell bedörzsölni a depigmentált bőrterületeket, amit 15 perces infralámpázás követ. Az érintett területeken 2–4 hónap múlva indul be a pigmentképződés, mellékhatás egyelőre nem ismert. Ezek a készítmények hazánkban még nem törzskönyvezettek, de az interneten megrendelhetők.

Sokaknak segít a candidadiéta, a vitiligo és a candidafertőzés közti összefüggés azonban nem bizonyított. A vitiligo gyógyításában sebészeti eljárásokkal (a pigmentált bőr felső rétegének átültetése a fehér bőrterületekre) is próbálkoznak, de ez a módszer egyelőre nem igazán terjedt el. A fehér foltok eltüntetésének talán leghatékonyabb (és legbiztonságosabb) módja a különböző fedőpúderek alkalmazása. Léteznek speciális korrekciós kozmetikumok, ezeket külön erre a célra fejlesztették ki. Nagyon nagy bőrterület érintettsége esetén végső megoldásként szóba jön az egészséges bőrterületet kifehérítése, amitől egységes bőrszín jön létre. A bőr fehérítése hetektől évekig tartó, ismételt hidrokinon krémes kezeléssel érhető el, a hatás visszafordíthatatlan. Valamennyi kezelést érdemes cink, réz és vitaminok (elsősorban béta-karotin, C- és B-vitaminok) szedésével kiegészíteni.

Nem minden fehér folt vitiligo!

Fontos megjegyezni, hogy a vitiligon kívül számos egyéb betegség is hasonló tünetet ad. Ilyen például a köznyelven napgombának nevezett bőrbetegség (pytiriasis versicolor), mely napozást követően legtöbbször a háton és a mellkason kialakuló fehér foltokkal jár. A gomba által termelt anyag ugyanis gátolja a melanociták működését, a gombatelep továbbá árnyékot vet, ezért a bőr lebarnulása a gombától károsított részeken elmarad. A betegség jól gyógyítható különböző gombaellenes készítményekkel, melyek krémek és spray formában a patikákban vény nélkül beszerezhetők. A kezelést követően a pigmenthiány is rendeződik, ha nem fertőződik vissza a bőrfelület. Kiterjedtebb esetekben azonban belső gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Olykor egyes gyulladással járó bőrbetegségek (például pikkelysömör, ekcéma) is átmeneti fehér foltossággal gyógyulnak, sőt, amennyiben a gyulladás kiterjedt, mélyebb szöveti részeket is érint, a festékhiány maradandó lesz. A másodfokú égési sérülések is általában pigmenthiány hátrahagyásával gyógyulnak, itt azonban a spontán javulásra – a vitiligoval ellentétben – van remény. Bizonyos vegyszerek is okozhatnak fehér foltokat a bőrön: például a fenol és származékai elpusztíthatják a pigmenttermelő sejteket. A meglehetősen ritka albinizmusban egy enzim hiánya miatt egyáltalán nincs pigmenttermelés, ezért a festékhiány az egész bőrfelszínt érinti.

Mellbevágó élmény, amikor a fiatal először veszi észre fehér foltjait. Szembesül saját sérülékenységével, kortársainál korábban kell hozzászoknia a csorbult vonzerő tudatához. Ám mindezt felfoghatjuk kihívásnak is, lehetőségnek arra, hogy a külsőségek helyett az igazán meghatározó emberi tulajdonságok kerüljenek az értékrend első helyére.

UV: ultraibolya, ibolyántúli (ultraviola)

UV-sugárzás: a legrövidebb hullámhosszú, de még látható fénynél – viola, ibolya – is rövidebb hullámhosszú (tehát szemmel már nem látható) elektromágneses sugárzás

UVA-sugárzás: rövidhullámú ultraibolya-sugárzás

UVB-sugárzás: középhullámú ultraibolya-sugárzás

PUVA-kezelés: fényérzékenyítő anyaggal végzett UVA-sugárkezelés (photosensitiser + UVA)

„Jellemző tünete, hogy a bőrön panaszt nem okozó, éles kontúrú, hófehér foltok alakulnak ki a melanociták működészavara, illetve hiánya miatt. A foltok a test bármely pontján feltűnhetnek, és általában szimmetrikusan helyezkednek el.”

 „Különböző drága és hosszadalmas kezelésekkel a tünetek átmenetileg javíthatók, a betegség terjedését azonban egyik sem akadályozza meg.”

 „Mindezt felfoghatjuk kihívásnak is, lehetőségnek arra, hogy a külsőségek helyett az igazán meghatározó emberi tulajdonságok kerüljenek az értékrend első helyére.”

FORRÁS: ÉVA MAGAZIN http://www.evamagazin.hu/letkerdes/cikk.php?id=894

Kohán doktor levele a szerkesztőséghez.


Tisztelt Vitiligo-Hungary.hu!

 

Szeretném megosztani Önökkel egy hozzátartozó tapasztalatát, akinek családjában legutóbb a 6 éves unokánál jelentkeztek vitiligós tünetek. 30 évvel ezelőtt pedig a lányánál alakult ki a betegség jelentős kiterjedésben /arcon, térd, boka, kar stb. helyeken/.

Mivel a férj (apa) orvos volt, mindent megmozgatott a gyermek gyógyulása érdekében. Így jutottak el a Chinoin Gyógyszergyár feltalálójához Feuer Lászlóhoz. Neki beadott szabadalma volt 1977-ben a LITORALON tabletta /gamma-L-glutamin-taurin/ amit orvos kísérleti anyagként gyártottak/ ebből még fél dobozt a mai napig őriz a család/.

A lány akkor napi 1 tablettát szedett, mellette heti 2 alkalommal járt szoláriumba, és egy év alatt teljesen helyre állt a pigmentációja, semmi mellékhatás nem volt. Azóta két gyermeke született, és a betegség nem jött vissza.

Viszont Feuer doktor halálával a kísérlet nem folytatódott, bár még egyszer 1991-ben a Chinoinál ismét beadták szabadalomként ennek kozmetikai célú felhasználását, de így sem került forgalomba. Legutóbb 2013.-ban Honvédorvosban dr. Fűrész József irt a Litoralonról, mint egy sugárvédő vegyületről, de hogy hol található az nincs a cikkben.

A hatóanyag /gamma -L-glutamil-taurin/ több kínai vegyi gyártó cégnél megtalálható, viszont ha magánúton sikerülne is a beszerzés, az alapanyag önmagában még nem megoldás, abból tablettát kellene készíteni. A hozzátartozó úgy érzi, a Litoralon korábbi esetükben bizonyítottan segített a vitiligón, és bár a hatóanyag létezik, most az unokának nem tudják beszerezni a szert.

Elmondása szerint "Szinergikus hatású gyógyászati készítmény"-ként Dr. Nékám Kristóf és Feuer László is adott be szabadalmat.

Felkerestem Nékám professzort levélben, de ő már nem emlékezett erre a próbálkozásra, ám javasolta, valamilyen betegszervezet keresse meg a Chinoint, hátha megvannak még a dokumentációk, és elő lehetne venni az ügyet.

Arra kérem tehát Önöket, ha több lehetőségük van a gyógyszergyárral tárgyalni, mint nekem, egy egyszerű magánorvosnak, segítsenek újra felfedezni ezt a szert a betegtársaknak!

Köszönöm segítségüket.

 

 

 

Üdvözlettel:

Dr. Kohán József

bőrgyógyász-kozmetológus

Kálvária Orvosi Rendelők

6725 Szeged, Kálvária sgt. 38. I. e.

ATTIVABRONZ

A teljes cikk elolvasható itt! (Adobe reader szükséges hozzá!)

 

Ezt egy bőrgyógyász válaszolta nekem:

A vitiligo örökletes tulajdonságokkal rendelkező, autoimmun vonásokat mutató betegség, így csodaszerek nincsenek. Ám megfelelő külső kezeléssel a fehér foltok újra bepigmentálódhatnak. A Melagenina esetében ez általában 60-80 %-os esély. Belsőleg mindazt érdemes szedni, ami a pigmentképződést segíti, és védi a bőrt a fényártalmaktól. Így béta-karotint, D- és C-vitamint, B-vitaminokat, cinket és rezet kell elsősorban nagy adagban pótolni. Az autoimmun folyamatok ellen érdemes megpróbálni az immunstimuláns gyógynövényeket: macskakarom, aloe vera, kúpvirág, noni.

 

 

 

A PUVA még ma is a leghatékonyabb és egyértelműen bizonyított kezelés. Mégis ritkán alkalmazzuk, éppen nehézkessége miatt. Amikor valaki bele akar vágni, mindig azzal kezdem, hogy gondolja meg alaposan, hogy el tud-e menni 200 kezelésig, ha szükséges. Ez heti két kezeléssel számolva is két év!! Egyáltalán nem érdemes 10-20 kezelést "kipróbálni". Nagy a valószínűsége a csalódásnak.

 

Idézet

A genetikai faktorokkal is determinált primer festékhiányt, a vitiligot ma az autoimmun betegségek közé soroljuk. Szintén emiatt fordul elő a betegek 20-30%-ánál a thyreoiditis, pajzsmirigygyulladás, ill. az achlorhydria (savhiány) a gyomor károsodása miatt. A szervezet azonban nem buta, hogy tényleg saját sejtjeit ölje, így valamilyen baktérium vagy még inkább gombatoxinnak szennyeznie kell az érintett szervek sejtjeit, ami miatt nem ismeri fel őket sajátként az immunitás. Ezért küldik a betegeket "góckutatásra". Gyakran a mandulagyulladás indítja el az ilyen folyamatokat, de az emésztőtraktusban még több parazita bújik meg. Bár ebből a szempontból nem oki kezelés a Melagenina, ám összetevőit tekintve pontosan olyan anyagokat tartalmaz, ami újraindítja a károsodott pigmentképződést. Mindezt veszélytelenül, mellékhatás-mentesen. A recidívát, visszaesést nem előzi meg, de akinél hatásos (80%) annak, ha újra kijön a folt, ismét segít.

 

Genetika májbetegségekben

 

Pár Alajos dr.1, Szalay Ferenc dr.2. Lakatos Péter László dr.2. Nagy Zsuzsanna dr.1 és Mózsik Gyula dr.1

Pécsi Tudományegyetem, Pécs, Általános Orvostudományi Kar, I. Belgyógyászati Klinika (igazgató: Mózsik Gyula dr.)1
Semmelweis Egyetem, Budapest, Általános Orvostudományi Kar, I. Belgyógyászati Klinika (igazgató: de Chátel Rudolf dr.)2

A genetikai tényezők meghatározó szerepet játszanak számos máj betegség patogenezisében. A szerzők a legújabb ismeretek tükrében tárgyalják a fontosabb hepatológiai kórképek, mint az autoimmun hepatitis, a hepatitis B- és C-vírus eredetű, a cholestasisos és az alkoholos májbetegségek, valamint az UDP-glukuronil-transzferáz- és az alfa1-antitripszin-hiány, a haemochromatosis, a Wilson-kór és a hepatocellularis carcinoma genetikáját.

Kulcsszavak: genetika, májbetegségek

Genetic aspects of liver diseases. Genetic factors play a privotal role in the pathogenesis of several liver diseases. A review is devoted to discussing the genetics of autoimmune hepatitis, chronic viral hepatitis B and C. cholestatic and alcoholic liver diseases, UDP-glucuronyl transferase deficiency, alpha1 antitripsin deficiency, hereditary haemochromatosis, Wilsons disease and hepatocellular carcinoma.

Key words: genetic factors, liver diseases

Rövidítések: ADH=alkoholdehidrogenáz; AIH=autoimmun hepatitis; ALDH= aldehiddehidrogenáz; HBV=hepatitis B-vírus; HCC=hepatocellularis carcinoma; HCV hepatitis C-vírus; HH=hereditaer haemochromatosis; IL= interleukin, PBC= primer biliaris cirrhosis; PFIC=progresszív familiaris intrahepaticus cholestasis; PSC= primer sclerotizaló cholangitis; TNF=tumornecrosis faktor; UDP=uridin-difosziát; UGT=uridin-difoszfát-glukuronil transzferáz

A molekuláris biológiában, virológiában és immunológiában történt haladás révén egyre közelebb kerülünk számos májbetegség molekuláris genetikai alapjainak és patomechanizmusának megértéséhez. Mindez a diagnosztika, a szűrővizsgálatok, a kezelés és a prevenció terén való előrelépéshez vezet, beleértve a génterapia gyakorlati alkalmazását is a nem túl távoli jövőben. A közelmúltban Prónay áttekintést adott a gastrointestinalis genetika néhány alap-kérdéséről (68), Lakatos és mtsai pedig részletesen tárgyalták a gyomor-bél traktus betegségeinek genetikáját (41). Dolgozatunkban a fontosabb hepatológiai kórképek, mint az autoimmun hepatitis, a hepatitis B- és C-vírus eredetű, a cholestasisos és az alkoholos májbetegségek, az UDP-glukuronil transzferáz és az alfa1-antitripszin-hiány, a haemochromatosis, a Wilson-kór, valamint a hepatocellularis carcinoma genetikájával foglalkozunk. Terjedelmi okokból nem érinthetjük a májkárosodást is okozó egyéb örökletes anyagcsere-betegségeket, mint tyrosinaemia, Gierke-kór, galactosaemia, Gaucher-kór stb., ezeket illetően Láng (43) munkájára hivatkozunk.

Autoimmun hepatitis

Az autoimmun hepatitis (AIH) női dominanciával, hypergammaglobulinaemiával, autoantitestekkel, gyakran HLA DR3/HLA DR4 társulással járó ismeretlen eredetű, cirrhosisba progrediáló, immunszuppressív kezelésre rendszerint javuló, gyulladásos májbetegség. Az autoantitestprofil alapján három típusa különböztethető meg.

Az 1-es típusú AIH (eredetileg ???lupoid hepatitisként” leírt kórforma) esetén az antinuclearis (ANA) és simaizom-ellenes (SMA), valamint az aszialogtikoprotein receptor antitest (ASGPr) is diagnosztikus jelentőségű. (Az ASGPr ellen cellularis és humoralis immunválaszt igazoltak, és az anti-ASGPr patogenetikai jelentősége felvetődött a máj sejtmembrán-ellenes antitestdependens cellularis cytotoxicitas kialakulásában) (15, 57). A 2-es típusú AIH szerológiai markere a máj-vese microsoma (LKM1) antitest, ennek célantigénje a microsomalis monooxidáz enzim P450 2D6 (49). A 3-as típusú AIH-re jellemzőnek tartott solubitis májantigén elleni (SLA) antitestről újabban kiderült, hogy az autoimmun hepatitis 1-es típusában (12%) és cryptogen hepatitisek 20%-ában is előfordul. Az anti-SLA cél-antigénjének korábban a cytokeratint és/vagy a glutation-S-transferázt, ma azonban az UGA-szuppresszor tRNS-asszocilt proteint tartják (49). Az anti-SLA pozitív ???cryptogen hepatitises” betegek jól reagáltak immunszuppresszióra. Úgy látszik, hogy az anti-SLA az 1-es típusú AlU-nek is markere lehet, és kérdéses, hogy egyáltalán indokolt-e az anti-SLA alapján a 3-as típusú AIH formát megkülönböztetni (49, 57).

AIH-ben a genetikai tényezők szerepére utalnak a betegek családján belül halmozottan előforduló immunszerológiai eltérések (ANA pozitivitás, komplement C4A-deficiencia), továbbá más autoimmun betegségek társulása, például colitis ulcerosa, thyreoiditis, glomerulonephritis, rheumatoid arthritis, autoimmun polyendocrinopathia (47, 49).
A HLA gének és az AIH kapcsolata nem új megfigyelés, ami a HLA A1, B8, DR3 haplotípus és ettől függetlenül a HLA DR4 gyakori előfordulását illeti. A DR3 pozitív AIH-ben szenvedők fiatalabbak, betegségük aktívabb és relapsusra hajlamos, míg a DR4 pozitív esetekben több az extrahepaticus manifesztáció, de enyhébb a kórfolyamat és idősebbek a betegek (15, 21, 46).
Az 1-es típusú AIH-re való fogékonyságot kódoló allél a DRB1*0301, és független kockázati tényező a DRB1*0401. A HLA DRB3*0101 rossz prognózisú formával társul. A betegségben észlelt ritkább előfordulás alapján a HLA DRB5*0101 és a DRB1*1501 protektív alléleknek mutatkoztak (57). A DRB1*03 és DRB1*04 allélek által az antigénprezentációs helyen kódolt aminosavaknak kritikus szerepe lehet az immunocyták aktivációjában. Az MHC II osztályú antigének molekuláris strukturájának elemzése -polipeptidlánc 71-es pozíciójában levő lizin abazt mutatta, hogy AIH-ben a DR fogékonyság meghatározója (47, 57, 84).
A 2-es típusú AIH-ben a HLA DR3-mal gyengébb a kapcsolat, mint az AIH 1-es típusában. A DRB1*07 vagy a DRB1*03 allélek gyakoribb előfordulását észlelték a 2-es típusú AIH-ben, ugyanakkor még DQ társulását is leírták. Ez azt vetette fel, hogy eltérő genetikai alapja lenne a két kórformának (40).
Egy másik HLA-kapcsolat AIH-ben a HLA B54 predominancia, ezt Japánban észlelték (81).
C4 gének: AIH-ben gyakran észlelhető alacsony szérumkomplementszint és a társulás C4A- vagy C4B -locus nulla allotípusával (C4A-deletio). A C4AQ0 kapcsoltsági kiegyensúlyozatlanságban (linkage disequilibrium) van a HLA DR3-mal (20).
TNF*2: Cookson és mtsai (13) összefüggést írtak le AlH és a tumornecrosis faktor-A gén (TNF-A) egyik polimorfizmusa között (guanin-adenin szubsztitució a -308-as pozícióban) (TNF*2). Ez a variáns befolyásolja a TNF gén transzkripcióját, és magas szérum-TNF-α-szintet okoz. A TNF*2 kapcsolatban vart a HLA A1, B8, DR3 haplotípussal, interdependens társulást igazoltak a TNF*2 és DRB1*0301 között (15).
AIRE-1: Az 1-es típusú autuimmun regulátor gén (AIRE-1) jelentősége az utóbbi évek kutatásai alapján került előtérbe. Az AIRE-1 a 21. kromoszóma hosszú karjára lokalizált, a génproduktum a thymus, a nyirokcsomók, a lép és a foetalis májsejtek magjában expresszálódik, transzaktivátorként funkcionál, és kulcsszerepet játszik. az immuntolerancia fenntartásában (56, 57). Az AIRE-1 deletiója vagy aktivitáscsökkenése 1-es típusú autoimmun polyglandularis szindrómát (APS-1) okoz. E kórképre a mucocutan candidiasis, az ectodermalis szerveket, endokrin mirigyeket és gastrointestinalis traktust érintő szervspecifikús autoimmun betegségek (az esetek 89% -ában hypoparathyreosis, 70% -ban mellékvese-elégtelenség, nemritkán vitiligo és 10-20% -ban hepatitis) társulása jellemző. APS- 1 hepatitises és vitiligós betegekben többféle autoantitest előfordulását írták le, ezek egyrészt a P450 CYP 1A2 és a CYP 2A6 microsomalis enzimekkel valamint az aromás-L-aminósav decarboxilase-vel reagálnak (12). Az utóbbi enzym korábbról már béta-sejt autoantigénként volt ismert. Jelenleg nem tisztázott ezeknek az autoantitesteknek a kapcsolata a 2-es típusú AIHszel, amiben egyébként gyakran észlelhető a vitiligo társulása (57).


Megjelent az Orvosi Hetilap 143. évfolyam (2002.) 1. számában a 3-12. oldalakon.

Cikk Béky Lászlótól

Korunk stresszel teli, túlhajtott élete, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az amalgám fogtömések, az alkoholizálás, a cél nélküli élet először a vegetatív idegrendszer sérüléseit eredményezi, majd jönnek a testi formák számtalan megjelenési módban.


Sokszor elemeztem már az ok-okozati lépcsőket, részletesen kifejtve lépésről lépésre, hogy miért és hogyan követik egymást a tünetek és a különféle (bőrgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, gégészeti, reumatológiai, kardiológiai, nőgyógyászati, férfigyógyászati, pulmonológiai stb.) betegségeknek látszó, de valójában immunológiai és autoimmunológiai formációk láncai, amíg végül kifejlődik a rák. Most csak a külső, bárki által észrevehető tüneteket írom le.

Fejtető, hajas fejbőr
Tünet: Korpás, seborrheás fejbőr, erős hajhullás főleg hölgyeknél.
Ok: A vékonybél gyulladása, gombásodása, hormonális egyensúlyvesztés.

Szemöldökök, orrszárnyak kanyarulatai
Tünet: Gyulladt, eres, hámló, korpás, seborrheás képlet.
Ok: Vastagbél, máj és lépkanyar fel-fellángoló krónikus gyulladása.

Hallójárat
Tünet: Visszatérő viszkető, hámló gyulladás.
Ok: A sav/lúg egyensúly felborulása, gombásodás.

Homlok
Tünet: Három erős, mély vízszintes barázda.
Ok: Vegetatív disztónia, energiahiány a belekben.
Tünet: Barna foltosság a homlokcsúcsokon, főleg hölgyeknél és nyáron.
Ok: A mellékvese alkalmazkodóképességének teljes kimerülése.

Orrtő és szemöldökök köze
Tünet: Két mély barázda.
Ok: A máj tartós endo etilizmusa és endo toxicosisa.

Arccsontok
Tünet: Az arc többi részéhez képest enyhén pirosabb, hajszáleres.
Ok: A tüdő érintettsége, szisztemás hipoxia.

Szájzugok
Tünet: Állandó berepedezettség, reggel fehér tajtékkal.
Ok: A szájüreg és bélrendszer teljes elgombásodása.

Felső és alsó ajkak
Tünet: Gyakori herpesz, sokszor az alsó ajak széle már összehegesedett a bőrrel.
Ok: Az immunrendszer tartós összeomlása, vírusok elszaporodása.

Állcsúcsok
Tünet: Kipirosodás, eresedés, pattanások megjelenése.
Ok: Kismedencei energiahiány, méh-, prosztatazavarok.

Állkapocstájék
Tünet: Tartós korpásodás, főleg szakállas uraknál.
Ok: Vastagbél, máj és lépkanyar gyulladása.

Tünet: Mindkét oldali májfoltosság, főleg hölgyeken és nyáron.
Ok: A mellékvesék kimerülése.

Felső ajkak felett és az állkapocstájékon, állcsúcson, mellbimbó körül
Tünet: Szőrösödés hölgyeknél.
Ok: Gombásodás okozta hormonális zavar.

Tenyerek, de elsősorban a jobb oldali
Tünet: atopiás dermatitisz (szárazbőrűség).
Ok: hasi immunológiai zavar.

Könyökök, térdek, ülőgumók
Tünet: Egyre erősödő gyulladás, amely sötétlilás, szürkés, terjedő, berepedező.
Ok: Vastagbél súlyos előrehaladott gyulladása, kialakulóban lévő nem kívánatos sejtelváltozás.

Térd- és könyökhajlat
Tünet: ekcéma.
Ok: vastagbél, máj és lépkanyar gyulladása.

Elsősorban a lábszárak, alkarok, de az egész testfelületet betakaró bőrfelület
Tünet: Krónikus szárazbőrűség, amit hiába kennek testápolóval.
Ok: Az egész bélrendszer krónikus gyulladása, a nyálkahártya részleges pusztulása.

Tünet: psoriasis.
Ok: a bélrendszer méreganyagai a bőrön át igyekszenek kifelé.

Sarkak
Tünet: Függőleges, pár centis, egyre mélyülő repedések, fehér lisztszerű képlettel.
Ok: A sav-lúg egyensúly borulása, a kapacitás kimerülése.

Körmök, elsősorban a nagy lábujjakon
Tünet: Sárgás, szürkés vastag körműség.
Ok: A szervezet elgombásodása, a máj tartós toxicosisa.

Végbél
Tünet: vitiligo.
Ok: autoimmun-állapot, mellékvese energetikai hiánya.Forrás: Természetgyógyász Magazin

Cikk a vitiligoról

Vitiligot – amely egy pigmenthiányos állapot – a bőr festéktermelő sejtjeinek (melanociták) károsodása okozza.
Bizonyos belgyógyászati betegségekben halmozottan találkozhatunk vele: ezek a cukorbetegség, a pajzsmirigy-túlműködés ill. -alulműködés, a vészes vérszegénység, ill. a mellékvesekéreg-elégtelenség.
Ezek laborvizsgálatokkal kizárhatók.

FORRÁS: orvosAneten - Igaz dr.
 

 

Cikkrészlet. 2001. február

Bőrgyógyászat

Régóta ismert atopiás dermatitisben az ultraibolya fény jó terápiás hatása. Napjainkban a PUVA-kezelésnél kevésbé carcinogen hatásúnak bizonyult 311 nm-es szűk spektrumú UVB-kezelést tartják az egyik leghatásosabb eszköznek, amely jelentősen csökkenti a beteg steroid-igényét és javítja állapotát.

A gyermekkori vitiligo kezelésében is jelentős sikereket értek el a 311 nm-es UVB-fény alkalmazásával.

A betegek 82 százalékánál értek el 25 százaléknál nagyobb, 53 százaléknál 75 százaléknál nagyobb repigmentaciót.

FORRÁS: Magyar Orvos. Dr. Körmendy Miklós
 

Cikkrészlet

Színbeli eltérések a bőrön (II.)

Szerzett, körülírt festékhiánnyal járó kórkép a vitiligo. Általában szimmetrikusan kezdődik. Főleg az arcon, szem körül, kézen, nyakon rövid időn belül barnás gyűrűvel övezett festékhiányos foltok keletkeznek, és ezeken a területeken a szőrszálak is elszíntelenedhetnek.

A betegség oka ismeretlen, feltételezhetően a szervezet valami miatt elpusztítja adott helyen a saját festékképző melanocitáit.
Ha már kialakult, alig szokott változni, bár előfordul, hogy lassan vagy gyorsan az egész testre kiterjed.
Spontán gyógyulása ritka.

Mivel a festékhiányos foltok nem tudnak sötétedéssel védekezni a napsugarak káros hatásaival szemben, igen gyorsan begyulladhatnak, nemritkán fájdalmas-hólyagosan. Ezért igen fontos e területek fényvédelme.
(Mind a gyógyszertárakban, mind az illatszerboltokban kaphatók UVA+UVB szűrős fényvédők, minél magasabb a faktorszámuk, annál hosszabb ideig védenek az UV-sugarak gyulladáskeltő hatásaival szemben.)

A vitiligo gyakran szövődik pajzsmirigybetegségekkel, cukorbetegségekkel, májgyulladással. Akinek ilyen foltjai vannak, figyeljen belső szerveinek működésére is.

FORRÁS: Gyógy-ír 2000; Kisalföld. Kiss, Zs. 

Cikk

Lézerterápia és kenőcs a vitiligo ellen

Francia kutatók egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a speciális lézerterápia és a tacrolimus nevű kenőcs együttes alkalmazása az eddigi kezelésekénél jobb eredmény érhető el a vitiligo repigmentációjánál.

A vitiligot a bőr fehér, pigmenthiányos foltjai jellemzik, az össznépesség 1-2 százalékát érinti, nemre és fajtára való tekintet nélkül. A vitiligot a melanin, a szervezet bőrfestő anyagának teljes hiánya okozza. Az esztétikai hatáson kívül a bőrnek ezek a felületei érzékenyebbek a napsugárzásra, és fokozott a bőrrák veszélye is.

Eddig számos módszert alkalmaztak, lézeres kezelést és kenőcsöket is, de a kutatók szerint egyik sem járt valóban jó eredménnyel. A nizzai Hôpital de l’Archet orvosai 14 beteget tanulmányoztak (életkoruk 12-63 év volt), hogy kiderüljön, a kombinált lézer- és tacrolimus-kezelés eredményesebb-e, mint a lézerkezelés egymagában. Azt tapasztalták, hogy a heti két lézerkezelés összesen 24 alkalommal plusz a kenőcs napi kétszeri használata mutatta a legjobb eredményeket. A kombinált kezelés eredményeképpen az újrafestődés 70 százalékos volt, szemben a csak lézerrel kezeltek 20 százalékos eredményével. A kombinált csoportban az újrafestődés üteme is gyorsabb volt.

Nem volt mindegy a foltok helye a bőrfelületen, az UV-fényre érzékeny területeken – arc, nyak, mell, karok és lábak, kivéve a térdeket és a könyököt – hatásosabbnak bizonyult a kezelés, mint az UV-rezisztens területeken.

A kutatók megállapítják, hogy a napi kétszer alkalmazott 0,1 százalékos tacrolimus kenőcs és a hetente kétszeri 308 mm-es excimer lézerterápia kiváló eredményekkel jár mind az UV-szenzitiv, mind az UV-rezisztens bőrfelületeken.

FORRÁS: Passeron, T. Archives of Dermatology, September 2004; vol 140: pp 1065-1069. WebMD Medical Reference from the National Organization of Rare Disorders: "Vitiligo." News release, The Journal of the American Medical Association.

FORRÁS: InforMed. Dobos, L.

 

Cikk a Melagenináról

Vitiligo kezelésére eredményesen használható MELAGENINA-t ismét meg lehet rendelni az interneten (http://www.interpharmaplus.com/product.php?p=203).
Előzetes kivizsgálás csak annyiban fontos, hogy megtudjuk, van-e valamilyen gyulladásos góc (mandula, fog, epehólyag, húgyutak stb.), mely befolyásolja az egyébként örökletes tulajdonságú, autoimmun betegséget: azaz várható-e rosszabbodás, esetleg a kezelések eredménytelensége?
Emellett javasolni szoktam gyomor-vizsgálatot (savhiányos gastritis) és pajzsmirgy-vizsgálatot (thyreoiditis) a társbetegségek kizárására.
A kezelésnek még semmilyen mellékhatását nem tapasztaltam.

FORRÁS: Családi Net. dr. Kohán József
  

Cikk 2005. május 3. Holttenger

Hogyan gyógyít a Holt-tenger?
”Igazolható-e a Holt-tenger gyógyhatása? Ha tényleg van gyógyhatása, akkor mely betegségekre?"

A Holt-tengerből származó só és iszap egyaránt népszerű gyógytermékek forrása. Ezek gyógyhatását számos tudományos kutatás igazolta, tehát nem csupán közkeletű babonáról van szó. A Holt-tenger iszapja nagyon nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket valamint találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok és víz.

A holt-tengeri iszapkúra áldásos hatásait mindenekelőtt a psoriasis, azaz pikkelysömör kezelésében dicsőítik. Ez a betegség öröklődik, de stressz hatására fokozott mértékben jelenik meg.
Az iszap- és sókúra számos egyéb bőrbetegségben (pl.: vitiligo kezelésében) és egyéb állapotban hasznos, a legtöbben azonban kozmetikai célokra veszik igénybe.
(Működik ebben a térségben kimondottan vitiligo gyógyítására specializálódott központ).
A testfelszínre kent iszap a koncentrációkülönbség alapján elősegíti egyes anyagok távozását a bőrből, míg másokat bejuttat, a mélyebb rétegekben lévő vizet a bőr felszínére „húzza”, hőszigetelő és fertőtlenítő hatással is bír.

FORRÁS: www.geographic.hu Bíró Zsuzsa
 

 

 

Cikk Pure Skin

PURE SKIN - a ragyogó tiszta bőrért

A világon rengeteg ember szenved különböző bőrproblémák miatt. A bőr ápolása és kezelése természetes tápanyagokkal szükséges. Ilyen készítmény a holland BIONAL cég kiváló terméke: a PURE SKIN, mely összetételénél fogva szinte minden metabolitikus bőrbetegség kezelésére alkalmas.
Ennek bizonyítására a Heim Pál kórház bőrgyógyászati osztályán Dr. Török Éva professzor asszony vezetésével végeztek a termék kipróbálását célzó vizsgálatokat.

A nagymennyiségben cinket tartalmazó készítményt 13 serdülő korú betegnél alkalmazták három héten keresztül, naponta 3x1 kapszula adagolása mellett.
6 gyermeknél foltos hajhullás, 5 betegnél acne, 3 beteg esetében vitiligo (festékhiányos bőr) kezelését végezték a cink tartalmú kapszula adásával.
A betegek 70%-a meggyógyult, 30%-a jelentősen javult a kezelés ideje alatt. A vizsgálatok eredménye igazolta azt az ismeretet, hogy az örökölt vagy szerzett bőrbetegségek gyógyításában a cinknek speciális szerepe van.

FORRÁS: vitaminkosár.hu

 

Cikk

Nappótlók
Fényterápia a napozási szezon után

A napfény gyógyító hatását évezredek óta ismerik és használják.
A bőr festékhiányának kezelésére már a középkori Egyiptomban is alkalmazták. Az asszonyok a Nílus deltája mentén termő, Ami május nevű növénnyel kezelték festékhiányos bőrüket.
Ez a növény olyan anyagot tartalmaz, ami a bőrt fényérzékennyé teszi.

Közismert továbbá, hogy nyáron a napfény hatására a pikkelysömörös betegek 80%-a javul, sőt nagyrészük tünetmentessé válik.
Az utóbbi évtizedekben a napfény mesterséges fényforrással való pótlásával speciális fényterápiákat alakítottak ki egyes betegségekre (pl. psoriasis, vitiligo).

A psoriasis (pikkelysömör) az egész világon ismert betegség. Magyarországon a lakosság 1-2%-a szenved benne.

Jellegzetessége: a bőrön különböző nagyságú vörös kiemelkedések (plakkok) jelennek meg, melyek felszínét fehér lemezes hámlás, ún. pikkely borítja.
A betegek egy részénél a bőrtünetekhez ízületi gyulladás is társul. Oka: öröklött hajlam, valamint bizonyos külső környezeti tényezők (provokáló faktorok), melyek a hajlamot megjelenítik.
Ilyen külső tényező lehet a dörzsölés, a vakarás, a bakteriális góc (pl. mandulagyulladás), a vírusfertőzések (pl. bárányhimlő), a gombás fertőzések, a bőrgyulladást okozó vegyi anyagok, a pszichés stressz, a gyógyszerérzékenység.
Kezelése: tüneti.
Ez azt jelenti, hogy a bőrről eltüntethetők a vörös, pikkelyes kiemelkedések, de visszatérésüket nem tudjuk megakadályozni.
A terápia során figyelembe kell venni a betegség megjelenésében szerepet játszó külső környezeti tényezőket is.
A helyi kezelés történhet különböző hámlasztó, gyulladást csökkentő és sejtoszlást gátló kenőcsökkel. Belső kezelést csak különösen súlyos esetekben alkalmazunk, mivel ezeknek a szereknek számos mellékhatásuk van.
Ilyenkor sejtosztódást gátló gyógyszereket adunk.

Nyáron a napfény hatására igen sok esetben javul a beteg állapota.
A többi évszakban speciális fényterápiát lehet alkalmazni.
E módszer alkalmas a festékhiányos bőr kezelésére is, mivel a pigmentképződés serkentése által barnítja a bőrt.

A vitiligo (festékhiány) a lakosság 1-2%-át érintő betegség.
Jellegzetessége: éles határú fehér foltok megjelenése a bőrön.
Leggyakrabban a fénynek és nyomásnak kitett helyeken (arc, kézhát, kar, nyak) keletkezik, de bármely testtájon előfordulhat.

Oka: ismeretlen.
Gyakran napozás, csípés, lázas betegség, stressz vagy gennyes bőrfertőzés után keletkezik.
A fizikai panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak, ezért komoly lelki defektushoz vezethetnek.
Kezelésére mindenképpen kísérletet kell tenni.
Nyáron napfény hatására a fehér foltok kivörösödnek, ezért magas faktorszámú fényvédő krémet kell használni.

Ősszel speciális fényterápiákat alkalmaznak, melyektől különösen az 5 évnél frissebb foltok esetében jó eredmény várható.

Az utóbbi évtizedben alkalmazott új módszerek, a fényterápiák, egyre inkább kedveltek és elterjedtek a különböző bőrbetegségek gyógyításában.

FORRÁS: Patika Tükör. Dr Kalán Júlia

 

 

Mágnesterápiás kezelés BEMER 3000 SLT -vel

Mitől speciális?

Sejt szinten hat és a betegségek okaiból indul ki. A betegségek legyengült immunrendszer következményei. A mágnesterápiás kezelés a sejteket regenerálja, így az immunrendszer is hatékonyan erősödik.
Fényterápiával együtt alkalmazva legjobb a hatás.

A BEMER 3000 SLT -ben az elektromágnesesség és a fényterápia együtt van alkalmazva, mellékhatások nélkül.

Sikerek az alkalmazásban

A monokróm vörös fény és a BEMER 3000 elektromágneses mező szinergiájából egyértelművé válik, hogy a BEMER 3000 SLT a BEMER 3000 elektromágneses mező terápiás készülék teljes indikációs spektrumában alkalmazható és azonkívül bőrelváltozások kezelésére (ideértve a regenerációt is) is alkalmas, mint pl.:
• akne,
• ekcéma,
• neurodermatitis,
• pszoriázis,
• vitiligo,
• seb és heggyógyítás,
• ulcerátio és decubitus-kezelés,
• kozmetikai hibák, mint pl. időskori májfolt.

FORRÁS: Bella Lézer Szalon

 

 

Biolámpa

Bőrgyógyászatban gyakran használják a polarizált fény pozitív hatását.
Érdeklődés leginkább a sebhelyek kezelése iránt van, viszont nem reménytelen a régebbi sebhelyek kezelése sem, amelyek már "elkérgesedtek". A kezelés időtartama viszont lényegesen hosszabb és jelentős mértékű türelemre van szükség.
Kétségtelen a biolámpa hatása gyermekeknél fellépő atopikus ekcéma, gombabetegségek, bőrallergia, övsömör, sipoly, körömágy-gyulladás, alopecia vagy a pikkelysömör negatív tüneteinek a mérséklése és vitiligo esetében egyaránt.

FORRÁS: Biostimul
 

 

Cikkrészlet a sportról

Az egészséges életmód nélkülözhetetlen része az aktív testmozgás. A sport és az intenzív testmozgás kedvező hatásai mellett kedvezőtlen hatásokkal is járhat, amelyek elsősorban a kardiovaszkuláris rendszert és a vázizomrendszert érintik, ugyanis sportolás közben sokszor fokozott környezeti hatásoknak (allergének, hőmérséklet, sugárzás) vagyunk kitéve.
Ugyanígy nem egyértelmű a sportolásnak a bőrbetegségekre gyakorolt hatása sem. Az atópiás dermatitis, a vénás keringési zavarok, a psoriasis tünetei javulhatnak, a lichen planus, a vitiligo tünetei progressziót mutathatnak a testedzés hatására.

FORRÁS: Orvostovábbképző Szemle. Dr. Bakos Noémi

(progresszió = a kórfolyamat előrehaladása, fokozódása)

 

 

Cikk. 2005. december

A BŐRSZÍNT MEGHATÁROZÓ GÉNT FEDEZTEK FEL

Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat - olvasható egy tanulmányban a Science című folyóirat legújabb számában.

A genetikusok rákkísérleteket folytattak halakon, amikor a felfedezést tették.
"Egy génben egyetlen aminosav változásának nagy szerepe van a pigmentációban, és ez magyarázza, hogy az európaiak bőre világosabb az afrikaiakénál" - jelentette ki az egyik kutató, Keith Cheng, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának rákszakértője.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó SLC24A5 gén szerepének felfedezése hasznos lehet más területeken, így a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák kutatásában is.
E gén szerepének megismerésével lehetővé válhat az emberi bőr színének módosítása úgy, hogy nem károsodik a bőr, ami pedig a napozáskor bejutó ultraibolya-sugarak vagy a bőr színtelenítésére használt vegyi termékek hatására gyakran megtörténik.

Korábbi kutatások száznál több olyan gén azonosítását tették lehetővé, amelyek különböző mértékben szerepet játszanak a bőrfestékképződés mechanizmusában.
Ugyanakkor a rasszok közötti normál bőrszínkülönbségekért felelős gének többsége még ismeretlen a kutatók előtt - állapították meg a tanulmányt készítő genetikusok.

FORRÁS: Exit. Science folyóirat.

 

 

Cikk 2003. január

Nyáron nyit Magyarország első bőrbankja

Nyártól kezdi meg működését Szegeden Magyarország első bőrbankja, ahol az átültetésekhez a betegektől vett bőrdarabból tenyésztik a szükséges hámsejteket. A laboratóriumban egy forradalmian új eljárással égési sérüléseket, baleset, műtét miatti kialakult hámhiányokat lehet majd gyógyítani. Az új eljárás a betegeknek százezer forintjába kerülhet, ha az Országos Egészségügyi Pénztár nem támogatja a beavatkozást. Naponta legalább húsz telefon érkezik a szegedi orvostudományi egyetem bőrgyógyászatára, a betegek ugyanis megtudták: az új átültetési eljárással már tízen visszakapták "régi" bőrüket.

Naponta legalább húsz telefon érkezik a szegedi orvostudományi egyetem bőrgyógyászatára, a betegek ugyanis megtudták: az új átültetési eljárással már tízen visszakapták "régi" bőrüket. A Szegeden végzett beavatkozással több tízezer emberen a bőrön nagy kiterjedésben lévő égési sérülések, baleset, műtét miatt kialakult hámhiányok gyógyítása válik lehetővé a beteg saját sejtjeinek felhasználásával. E gyakran előforduló betegségek korábban alkalmazott kezelési költségei tetemesek, a magyarországi lakosság mintegy 2-3 százalékát érintik (200-300 ezer lakos).

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján kifejlesztett új eljárás lényege: hogy a beteg lágyékából eltávolított babérlevél nagyságú és alakú bőrdarabból laboratóriumi körülmények között a beteg saját sejtjeit tenyésztik — számolt be a Magyar Hírlapnak Szabad Gábor, a klinika kutatóorvosa. Mintegy két-három hét alatt, száz négyzet-centiméternyi testfelület lefedésére elegendő sejt szaporítható a laboratóriumban. Az új eljárás alkalmas a bőr pigmentsejtjeinek traumás, immunológiai vagy ismeretlen eredetű hiánya miatt kialakult kórképek (leukoderma vagy vitiligo) kezelésére is. Ezeknek a betegségeknek a gyógyítása a mai napig nem megoldott.

A Szegeden épülő bőrbank a krónikus visszatérő bőrbetegségekben szenvedő páciensek részére saját bőrsejtjeik tárolását is biztosítja majd, így későbbi időpontokban már nem kell újabb mintát venni. A folyékony nitrogénben -198 Celsius-fokon lefagyasztott bőrsejtekből megfelelő tenyészetet tudnak beindítani és az átültetéshez sejteket szolgáltatni. A sejtek fagyasztásos tárolásával létrehozandó "humán bőrsejtbank" világszerte egyedülálló, és hozzájárul a betegek hatékonyabb és költségkímélőbb kezeléséhez — fogalmazott a kutatóorvos.

A tervek szerint a betegeket nemcsak Szegeden, hanem regionális szinten a megyei kórházakban, klinikákon, illetve égési osztályokon fogadnák a jövőben. A levett bőrmintákat viszont a Szegeden létesítendő, ipari igényeket is kiszolgáló laboratóriumban tenyésztik majd — mondta lapunknak Nagy Norbert, a TrioLab Kft. igazgatója. Hasonló sejttenyésztést végeznek a Németországi Freiburgban is. Ott azonban — ellentétben a magyar technológiával — nem a betegtől származó emberi eredetű anyagot használnak a tenyésztéshez, hanem állatit.

Az új orvosi eljárást a Széchenyi terv keretében megpályázott 172 millió forint kutatási pénzből és 130 millió forint saját erőből fejlesztik ki Szegeden. Az ipari jellegű létesítmény létrehozásához külső tőke bevonását tervezik. Az eljárás a betegeknek százezer forintjába kerül, ami az Országos Egészségügyi Pénztár jelenlegi finanszírozási rendszerébe beilleszthető, így remélhetőleg az egészségügyi ellátásban részesülők számára térítésmentes lesz az új eljárás. A döntés az OEP-en múlik.

FORRÁS: Magyar Hírlap. Kun Mónika

 

 

Cikk 2004. június 26.

A szegedi bőrklinika új eredménye - tőkebevonás szükséges

A szegedi bőrklinikán olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a betegből egy viszonylag kis bőrterület levételével szaporítják a sejteket, és azokat megnövelt mennyiségben ültetik vissza.

- Két évvel ezelőtt Önök nyertek 170 millió forintot az Oktatási Minisztériumtól egy kutatásra. Ennek mi lett az eredménye, tehát milyen technológiát dolgoztak ki, aminek a végén esetleg egy bőrbank jöhet majd létre?

- Olyan eljárásokat dolgoztunk ki, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a betegből egy viszonylag kis bőrterület levételével nagyobb bőrfelületeket fedjünk - mondja Kemény Lajos, a szegedi bőrklinika igazgatója. Ezt rendszeresen alkalmazzuk az orvostudományban. Ha van a betegen egy bőrhiány, akkor a betegről egy ugyanakkora bőrterületet leveszünk, ezt úgy hívják, hogy félvastag bőr. Ahonnan levettük begyógyul, és ahova áthelyeztük, megtapad ez a félvastag bőr. Ez azonban azt jelenti, hogy ahonnan vettük a betegről a mintát, ott egy jelentős nagy defektus alakul ki, ami sokszor torzító hegeket is hagy hátra. Mi azt találtuk ki, hogy milyen bőrfelületről, melyik testterületről érdemes úgy venni bőrt, amiből a legtöbb bőr nyerhető a későbbiekben, úgy, hogy laboratóriumi körülmények között szaporítjuk a sejteket, és az így megnövelt mennyiségű sejteket visszaültetjük, transzplantáljuk a betegre.

- Olvastam egy ilyen dermesztő kifejezést, hogy a bőr ipari méretű előállítása.

- Itt arra képesek vagyunk, hogy laboratóriumi körülmények között egy beteg számára egy levett bőrből egy nagyobbat „legyártsunk” és visszarakjuk a betegre. Az ipari méretek itt azt jelentik, nemcsak egy betegről van szó, nem is tízről, hanem százról, és nemcsak Szegedről, hanem Magyarország többi városából, vagy akár határon túli területről van szükség bőr nagyobb méretekben történő előállítására. Ez jelenti az ipari méreteket. Tehát mi arra vagyunk képesek, hogy egy, kettő, öt betegtől bőrlevétel után megsokszorozzuk a bőrt a laboratóriumban.

- Azt más is használhatja?

- Természetesen nem. Csak saját bőrt gyártunk, tehát ez egy betegre szabott terápia. A beteg, akinek szüksége van nagyobb mennyiségben saját bőrére, abból veszünk egy kis darabkát, ezt szaporítjuk, és itt jön be a bőrbank, hogy egy részét a betegnek visszaültetjük és gyógyítjuk, másik részét pedig lefagyasztjuk, arra az eshetőségre, ha a betegnek a betegsége kiújul. Itt krónikus betegségekről van szó, mint a lábszárfekély.

- Amikor többször kell egy műveletet megismételni.

- Így van. Amikor nagy eséllyel a betegnek a rossz vérkeringése miatt egy, kettő vagy három évvel később ismételten kialakul apró sérülés következtében egy fekély ugyanazon a területen. Akkor nem szükséges megint a beteget megoperálni és bőrt venni belőle, hanem elővesszük a tárolt bőrsejteket, megint elkezdjük szaporítani, és a betegre visszaültetjük.

- Mindig bejön a pénz. Tehát akkor ugye valami hiányzik még ahhoz, hogy ebből valóság legyen?

- Hogy ebből ipari méretekben alkalmassá váljon a technológia arra, hogy több száz vagy ezer beteget is kezeljünk, ehhez azonban egy olyan sejttenyésztő laboratórium létrehozására van szükség, ami legalább 500 millió forint. Erre újabb tőkebevonásokra van szükség.

- Most konkrétan magánbefektetőkre gondol?

- Ez már nem államilag finanszírozandó tevékenység. Ez egy típusosan olyan tevékenység, amire már ipari befektetők kellenek.

- Vannak érdeklődők?

- Két hónappal ezelőtt majdnem aláírás előtt állt a dolog, amikor az egészségügyben látott némi bizonytalanságok miatt nem látták teljesen biztos befektetésnek az egészségügybe való ilyen méretű invesztálást. Ehhez tudni kell, hogy a befektetőnek teljesen mindegy, hogy ő olajat vásárol és azt eladja haszonnal, vagy pedig az egészségügybe fektet. És minden kicsi bizonytalanság megriasztja őket, ami ebben az esetben is történt. De azt gondoljuk, hogy ez egy átmeneti állapot, azzal együtt, hogy a technológia végül is készen van, ha a befektetők is úgy gondolják, ez bármikor indulhat.

FORRÁS: Kossuth Rádió. Szlavkovics Rita

 

 

Cikk 2003. június 2.

Barnulás nap nélkül

Ausztrál kutatók a leégés miatti bőrrák kockázat csökkentésére olyan megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy a napimádók a napsugarak nélkül is lebarnuljanak.

Napozó hatóanyagot fejlesztettek ki ausztrál tudósok: a gyógyszer a leégés megelőzésére serkenti az emberi szervezet védekezési rendszerét, miközben egészséges barna színt biztosít.
A tudósok azt remélik, hogy a felfedezés nagy hatással lehet a bőrrák visszaszorítására, véleményük szerint ugyanis a leégés megelőzése több mint 80 százalékkal csökkentheti az ilyen megbetegedések számát.

A szer alkalmazásakor az orvos a kar bőre alá ülteti be a melanin-, a bőr fő festékanyag-termelődését serkentő szert tartalmazó pirulát. Használójának a beültetés után napokon belül egészséges barna bőre lesz, amely megvéd a nap káros UV sugaraitól.

A barnítószer az emberi szervezetben természetesen meglévő alfa- MSH nevű hormon szintetikus változata.
E hormon felelős a bőr barnulásának folyamatáért. Az új napozószer olyan érzékeny a fényre, hogy használójának nincs is igazán szüksége napfényre a lebarnuláshoz.

Egyelőre azonban a bőr alá ültetendő napozótabletta nem kapható, hiszen még tesztelés alatt áll.
Azonban a napozópirulának az új gyógyszerek kifejlesztésében már gyakorlatilag a végső stádiumot jelentő klinikai próbái zajlanak az Egyesült Államokban és Ausztráliában, jövőre pedig Angliában is sor kerül a klinikai kísérletekre.

Nem véletlen, hogy az implantátumot, a bőr alá beültetendő barnulást serkentő tablettát Ausztráliában fejlesztették ki, ott ugyanis a napozás olyan káros kultusszá vált, hogy a világon a bőrrák előfordulások 80 százalékát a legkisebb kontinensen jegyzik.
Ugyanakkor meg kell említeni, hogy több kutató úgy véli, az ausztráliai bőrrák esetek kialakulásában jelentős szerepet játszik a déli féltekén található nagyobb ózonlyuk is.

A Melanotan nevet viselő "barnítószer" hatása ma még nem biztosít hosszútávú eredményt, ha használója nem kap utánpótlást a barnulás néhány hónap után elmúlik.
A szakemberek azt tervezik, hogy a hatóanyagot majd tabletta és krém formájában is elkészítik, és véderejét egy évre meghosszabbítják majd.

FORRÁS: MTI. SMH


 


 

Autoimmun hepatitis /Egy kissé tudományos megfogalmazásban/

AIRE-1: Az 1-es típusú autoimmun regulátor gén (AIRE-1) jelentősége az utóbbi évek kutatásai alapján került előtérbe.

Az AIRE-1 a 21. kromoszóma hosszú karjára lokalizált, a génproduktum a thymus, a nyirokcsomók, a lép és a foetalis májsejtek magjában expresszálódik, transzaktivátorként funkcionál, és kulcsszerepet játszik.

Az immuntolerancia fenntartásában (56, 57). Az AIRE-1 deletiója vagy aktivitáscsökkenése 1-es típusú autoimmun polyglandularis szindrómát (APS-1) okoz.

E kórképre a mucocutan candidiasis, az ectodermalis szerveket, endokrin mirigyeket és gastrointestinalis traktust érintő szervspecifikus autoimmun betegségek (az esetek 89% -ában hypoparathyreosis, 70% -ban mellékvese-elégtelenség, nemritkán vitiligo és 10-20% -ban hepatitis) társulása jellemző.

APS- 1 hepatitises és vitiligos betegekben többféle autoantitest előfordulását írták le, ezek egyrészt a P450 CYP 1A2 és a CYP 2A6 microsomalis enzimekkel valamint az aromás-L-aminósav decarboxilase-vel reagálnak (12).
Az utóbbi enzym korábbról már béta-sejt autoantigénként volt ismert.

Jelenleg nem tisztázott ezeknek az autoantitesteknek a kapcsolata a 2-es típusú AIHszel, amiben egyébként gyakran észlelhető a vitiligo társulása (57).

FORRÁS: www.keri.hu


 

 

 

Cikk VITILIGO - PIGMENTHIÁNY

A vitiligo a bőr betegsége, mely a pigmentsejtek elvesztése miatt fehér foltok formájában jelentkezik és a test bármely pontján előfordulhat.

A hófehér foltok általában a test mindkét oldalán, szimmetrikusan jelennek meg.
A leggyakrabban érintett területek az arc, az ajkak, a kézfejek, a karok, a lábak és a nemi szervek.
Vitiligoja 100 emberből egynek, kettőnek van.
A vitiligoban szenvedő emberek nagy része jó általános egészségi állapotnak örvend.

A bőr, a haj, a szemek színét a melanocita nevű sejtekben termelődő melanin nevű pigment határozza meg.
Ha ezek a sejtek elpusztulnak, vagy nem képesek előállítani melanint, a bőr kivilágosodik, esetleg maradéktalanul kifehéredik.
A vitiligot a bőr melanocitáinak eltűnése okozza.

Senki sem tudja pontosan, hogy mindez miért történik, kialakult azonban négy, fő elképzelés ezzel kapcsolatban:
1. Abnormálisan működő idegsejtek olyan mérgező anyagokat termelnek, melyek károsítják a melanocitákat.
2. Az immunrendszer idegennek tekintve felszámolja melanocitákat.
3. A pigmentek termelődése során olyan mérgező melléktermékek is képződhetnek, melyek elpusztítják a melanocitákat.
4. Egy genetikai hiba következtében a melanociták fokozottan sérülékennyé válnak.

A vitiligo gyakran kezdődik hirtelen pigmentvesztéssel, mely folyamat egyes esetekben addig tart, míg, máig ismeretlen okból kifolyólag, egyszer csak megáll.

A pigmentvesztéses ciklusokat olyan időszakok is követhetik, amikor a pigmentek állapota változatlan marad, majd tovább romlik egészen végletekig. Nagyon ritkán fordul elő, hogy az egyén pigmentjei önmaguktól visszatérnek.

A vitiligo elfedése sminkkel, önbarnító-szerekkel, festékekkel a legkönnyebb.

A pigmenthiány orvosi kezelése pillanatnyilag csak tünetileg lehetséges, e kezelések eredménye ráadásul rendkívül bizonytalan és a legritkább esetben tartós.

Kérdés: 28 éves vagyok, egy éve jöttek elő nálam a vitiligo tünetei. Sajnos az arcomon, és intim területeken is. Komoly gátlásokat okoznak nekem. Most próbálkozok a vitix nevű krémmel, kérem írjon róla, hogy milyen tapasztalatai vannak, napra kell-e vagy szabad e vele menni, hogyan kell használni, mert sajnos semmit nem írnak erről a tájékoztatóban.
A Novotil jobb lehet ennél, vagy esetleg a tabletta Kanadából?
Én azt hallottam, hogy a kubai szer a legjobb, érdemes megrendelni, telefonon vagy e-mailen? Mit javasol doktor úr? Kérem segítsen, mert nagyon el vagyok keseredve. Ha van rá lehetőség, én szívesen felkeresném a doktor urat a rendelőjében.

Válasz: A Vitix nagyon kényelmes, veszélytelen készítmény. naponta 2-3-szor bekenheti magát, s utána nyugodtan napozhat is (ne túl sokat!), vagy infralámpát használhat: 1 méterről 20-30 percig.
A Novitillel kicsivel több betegem kezelte már magát. Itt is sok eredmény van, a fehér foltok területén rózsaszínű, majd barna pöttyök jelennek meg 2-3 hónap után.
A leggyorsabb a Melagenina, itt 1-2 hónap után lehet látni a változásokat.
Ám mindegyikre jellemző, hogy nem 100 %-osak, tehát mindig van egy-két beteg, aki nem reagál rájuk. Ezért érdemes mindet kipróbálni, végül is ezek már nem olyan károsító szerek, mint a svájci Meladinin vagy Geroxalen, Oxorelen.
Kubával az a bajunk, hogy most már csak előzetes, helyi kivizsgálás után indikálják a Melageninát, és adják a betegnek, s ez nehézkessé, drágává teszi a kezelést. Magánimportból évekig láttam el a betegeimet, nagy örömükre, de most azt tudom tanácsolni, inkább Latin-Amerikai országokban járó ismerőseiket kérjék meg a vásárlásra, mert pl. Mexikóban, Costa Ricában vény nélkül is hozzá lehet jutni. Bővebb információk a honlapom (www.borgyogyaszat.com) linkjein keresztül lehetségesek.

FORRÁS: Családi Net. dr. Kohán József

 

 

KÉRDÉSEK

Hol folyik a világon érdemi kutatás a vitiligoval kapcsolatban?

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy Ön mit tud arról, hogy a vitiligoval kapcsolatosan folynak-e kutatások a világban netán hazánkban is? (Vagy nem foglalkoznak ezzel mert nem tekintik betegségnek csak kozmetikai hibának.)

Válasz: A vitiligo valóban esztétikai betegség, ezért nem kellő súllyal keresik az okát, a kezelési lehetőségeket. Kubában folynak talán a legeredményesebb kutatások, innen származik a 80-as években berobbant, 60-80%-os gyógyulást produkáló Melagenina Plus. Emellett a harmadik világ sötétbőrű lakosságának problémájaként Indiában, Pakisztánban is fontos kutatási terület e betegség. Európában sajnos, még nem tiltották be a rákkeltő, svájci Meladinin vagy Geroxalen nevű folyadékot és tablettát, Kanadában viszont lemásolták a kubaiak méhlepényből készült szerét, és korábban Sinvitil, mostanában Novitil néven forgalmazzák. A franciák hazánkban is kapható krémje, a Vitix mellett tabletta forgalomba hozatalával kecsegtetnek, melyhez hasonlót szintén Ázsiából Vitiligo Tab néven lehet rendelni az interneten. A magyar főgyógyszerész úr, Dr. Pál Tamás nem kívánta segíteni a jó hatású szer, a Melagenina forgalomba hozatalát hazánkban, bár 16 éve elküldtem neki a teljes dokumentációt a gyártásról az engedélyeztetéshez. Ma is ő a legfőbb döntéshozó! A titán-dioxid, lauryl-sulphat, laktóz és egyéb, veszélyes vagy legalább is problémás anyagokat tartalmazó gyógyszerek forgalomba hozatalát szintén az OGYI engedélyezi, az élelmiszerekben, kozmetikumokban táplálék kiegészítőkben előforduló segédanyagokat, mérgeket az OÉTI engedi használni a termékekben.

FORRÁS: Dr. Kohán József, http://csaladinet.hu 

Kérdés: 9 éves kislány unokámnak 4 éves kora óta egyre terjedő vitiligo foltjai vannak. Az arcán a szeme körül, a térde és a könyöke az elsődlegesen "támadott" terület. Végig olvastam a hosszú cikket, de laikusként nem tudom eldönteni, hogy melyik szert próbáljuk adni, illetve kenni. Melyik szerezhető be Magyarországon, vagy Ausztriában, illetve mi a tapasztalata a Protopic kenőcsről?

Válasz: Magyarországon csak a Vitix zselé kapható, de a Pharma-Futár-ral szinte mindent be lehet hozatni (csak sokkal drágábban). A Melagenina, sajnos, kivétel, ezt csak Közép- és Dél-Amerikában lehet megvenni, illetve Kubában, ha a beteg befekszik néhány napos kivizsgálásra, felírják neki a mostanáig leghatásosabb készítményüket.
A kanadai Novitil interneten is rendelhető. Gondolom, esetleg ez Ausztriában is kapható.
Csak egyre kérem, nehogy Meladinin vagy Geroxalen ecsetelőt és tablettát vegyen! Nagyon veszélyes! Már rég be kellett volna tiltani. Az elérhetőségekről tájékozódhat honlapom (www.borgyogyaszat.com) linkjein. A Protopic hatásban nem veszi fel a versenyt egyik szerrel sem.

FORRÁS: Családi Net. dr. Kohán József

 

 

Kérdés: Egy 13 éves fiú vagyok, kb. 3 éve jelentek meg az első foltok. Tudomásunk szerint nincsen a családban vitiligos. A szüleim most vették meg a Novitil nevezetű krémet, remélem segít a foltjaim eltüntetésében. Az oldalon elolvastam a magyar használati utasítást, csak az lenne a kérdésem, hogy a kezelést meddig kell folytatni, illetve, hogy szükséges-e emlékeztető kezeléseket végezni. A 30 perces napfény-kezelés után a krémet le kell-e mosni a bőrfelületről, illetve, ha nem, akkor tartózkodhatok-e napon huzamosabb ideig (foci, strand, kirándulás).

Válasz: A Novitil-kezelés 2-3 hónap után hoz eredményt, addig mindenképp folytassa a terápiát. Nem kell lemosni a krémet, anyagai beszívódnak a bőrbe. Fényérzékenyítő mellékhatása nincs, így napozhat utána is, de azt javaslom, ne túl sokat, mert az ép bőr sokkal jobban fog barnulni, így a javulás is kevésbé lesz látható a kontrasztkülönbség miatt.
Másrészt sok esetben inkább újabb gócok jelennek meg a túlzott fénybehatástól, s végül: a vitiligos bőrt nem szabad felégetni. Így, ha hosszabb ideig tartózkodik a napon kezelés után, erős fényvédőt érdemes használnia. Ez nem rontja a kezelés effektusát.

FORRÁS: Családi Net. dr. Kohán József 

Kérdés: Az egyik karomon fehér foltok jelentek meg, pigmenthiányról lehet szó. Kérdésem, hogy megállítható-e ennek terjedése és mivel? Mennyire biztos, hogy el fog terjedni?

Válasz: A vitiligo autoimmun, poligénesen öröklődő betegség. Ha a közeli hozzátartozóknál előfordul, terjedése valószínűbb.
Ha kiváltó okok (mandula krónikus gyulladása, rossz fogak, egyéb gócok) tartósan fennállnak, szintén számíthat a beteg a folyamatos terjedésre.
Új gócokat lobbant fel a túlzott napozás és szolárium is.
Ahogy arról honlapom linkjein is tájékozódhatnak, s a CsaládiNet korábbi cikkében olvasható, több kezelési lehetőség ismert.
Nálunk a Vitix krém elérhető, hamarosan jön a tablettája.
Emellett a kubai Melageninát tartom a legjobbnak, a kanadai Novitil is elég jó, a Vitiligo Tab-ról még nincsenek visszajelzéseim a betegektől.

FORRÁS: Családi Net. Dr. Kohán József

 

 

Kérdés: Fehér foltok vannak a bőrömön. Szeretném tudni, hogy a gyógynövények világában van-e olyan növény, ami segítene a bajomon.”

Válasz: Igen, van segítség, de a gyógyulás nem olyan egyszerű. A fehér foltokat szaknyelven vitiligonak nevezzük. A szakirodalom azt írja, hogy oka ismeretlen, de ezzel csak részben lehet egyetérteni, mert fokozottan azoknál az egyéneknél fordul elő, akiknek kandidózisuk (gombafertőzésük) van a vastagbélben. Ez valahogy összefügg vele, mert mintha a kandida gomba okozná a melanin bőrfesték hiányát.

A tapasztalatok szerint, ha a kandidózist a vastagbélből sikerül eltüntetni, akkor a vitiligo terjedése is leáll.

Külsőleg pedig olyan barnító krémekkel kenjük be a fehér foltokat, amelyek a káros ibolyántúli sugarakat visszaverik, és a barnító sugarakat pedig elnyelik.

De kezdjük elölről. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, először is sok időre és türelemre van szükség.

Első lépésként rendet kell tenni a vastagbélben, és ki kell söpörni a penészgombákat a vastagbélből, mert ezek serkentik a vitiligo kialakulását.
Először is főzzünk teát bazsalikomból, diólevélből, kakukkfűből, borsikafűből, izsópfűből.
Diétát kell tartani, azaz nem szabad gombát, élesztőt és élesztős kenyeret enni, csökkenteni kell a disznóhús és az édesség fogyasztását. Az élet növényével, a jukkával meg kell kötni a vastagbélben keletkezett káros anyagokat.
Így kimossuk a szervezetből az összes lerakódást, ugyanis mindent eltávolít, amire a szervezetnek nincs szüksége, tehát a véráramban vagy a szövetekben lévő candida gombákat is.

Amikor a szervezet kitisztul, és a nyirokrendszerben elindul a tisztító folyamat, akkor kezdi a szervezet kijavítani a szépséghibát.
Ezt a folyamatot segíthetjük olyan gyógykrémmel, amelyben furokumarinok vannak.
Ilyen az angyalfű, a lestyán és a földitömjén. Az ilyen kivonatot tartalmazó krémmel be kell kenni a fehér foltot, és utána napozni kell.

Természetesen nem egész nap, vagy sokáig, 1-2 órát, mert az is megtörténhet, hogy a fehér folt a túlzott napozástól gyulladásba jön.
10 napon keresztül csak 5 percig, a következő 10 napon 10 percig, a következő 10 napon 15 percig, majd a következő napokban 20 percig napozhatunk, hogy a fehér foltok megbarnuljanak. Télen kvarcoljuk, de szintén fokozatosan.

A változás mindenkinél hosszabb vagy rövidebb időt igényel. Nagyon fontos a türelem.
Az is megtörténhet, hogy egyes helyeken gyorsan eltűnnek a fehér foltok, más helyeken pedig csak lassan.
A lényeg az, hogy megáll a fehér foltok növekedése, kezdenek barnulni, és idővel megszabadul az ember a kellemetlenségektől. A lényeg a türelem és az utasítások pontos megtartása.

FORRÁS: Új Szó Online. Dr. Nagy Géza természetgyógyász

 
EGYÉB CIKKEK
 

FIGYELEM!

AZ ALÁBBI CIKKEKET NEM ORVOSOK ÍRTÁK!

 

Gyulladáscsökkentő adása

Én egy 28 éves leányzó vagyok, akinél a vitiligo kb. 8 éve kezdődött el. Először az államon jelentkezett. Akkoriban ez nem volt ismert betegség. Nem is tudtam, hogy mi ez. A bőrgyógyász sem! Aztán kb. 1.5-2 éve megtaláltam a neten, hogy ez vitiligo. Tavaly nyáron megjelent a bal térdemen és a jobb szemöldököm felett is. És gyorsan kezdett el növekedni.
Novemberben, egy új, fiatal bőrgyógyász javaslatára (aki sokmindent tudott a vitiligorol) elkezdtem szedni 1 hétig gyulladáscsökkentőt, mert vérvizsgálat alapján gyulladás volt a szervezetemben.
Majd a Protopic kenőcsöt. Az eredmény? A bal térdemen tavaly 4cm*2cm nagyságú fehér folt ma 0.8*0.4 cm nagyságú, szinte már nem is látszik, mert nem fehér már! A szemöldököm felett sem észrevehető. Az államon a nyáron kezdett el gyorsabban gyógyulni, bebarnulni.
Tavaly ez a folt kb. 5cm*4cm nagy volt. Ma mar nem fehér, hanem világosabb barna az arcszínemhez képest és kb fele akkora. Gyorsan javul! Kérj tanácsot orvosodtól, szerintem a Protopic használ!

 

 

MÁJFOLT ÉS VITILIGO MEGJELENÉSE EGY BETEGEN

Az arcomon elég nagy kiterjedésű barna májfoltok vannak, kb. 15 éve (most 48 éves vagyok). Télen egy kicsit halványulnak, de az első napsugarak hatására besötétülnek. Jelenleg 60-as védőfaktorú napozószert használok (arcra valót), de az sem használ. Próbáltam világosítani a foltokat különböző, gyógyszertárakban található szerekkel, de az sem segített. Már vagyonokat költöttem különböző (kiváló minőségű) szerekre.
Ugyanakkor 6 éves korom óta vitiligóm van, néhány helyen, a fejemen és a testemen. Arra is vettem egy újnak számító csodaszert a VITIX-et, mondanom sem kell, hogy már 3 hónapja használom, de az sem használ. (Van a két bőrprobléma között összefüggés?) Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek?

Egészen biztos, hogy közös eredetű a két bőrelváltozás, lehet valamilyen közös genetikai alapja. De ez csak feltételezés, mert pontos ismereteink nincsenek a vitiligo eredetéről sem. Ebből az is következik, hogy mindig vannak ügyeletes csodaszerek, nem túl sok eredménnyel.
A Vitix kozmetikai szer, állítólag tartós használat és napozás mellett hatásos: visszaviszi a pigmentet a melanocytákba, így az összefüggő fehér területek megbarnulnak, vagy legalábbis szeplősekké válnak. A web-en talált képek nem túl meggyőzőek, de személyes tapasztalatom nincs.

Az Orvos Válaszol 2004;9(7)  

FORRÁS: InforMed

A különböző okokra visszavezethető bőrbetegségek kezelésében számos gyógynövényt és növényi készítményt használnak, mert alternatív kezelési lehetőségeket biztosítanak, biztonságos az alkalmazásuk, és bizonyos esetekben nincs is más terápiás lehetőség egy-egy betegség kezelésére.
A népi gyógyászatban a legtöbb gyógynövényt és házilag készült növényi orvosságot a sebek kezelésére használják, így a modern fitoterápiás kezelésekhez jó kiindulópontot adnak.
A bőr körülírt festékhiányának (vitiligo) kiegészítő kezelésére a keserűanyagokat tartalmazó emésztésjavító készítményeket javasolják.

FORRÁS: Galenus. Patika Magazin 

EDGAR CAYCE ELMÉLETE

A Weblap egyik olvasójának levele:

Kedves weboldal üzemeltetők!
Örülök, hogy létrehoztátok ezt az oldalt, és remélem, a híre minél több vitiligoban szenvedő embertársunkhoz eljut. Azért írok, mert tudomásomra jutott egy olyan tény, amelyet szokatlansága ellenére felelőtlenségnek tartanék elhallgatni.
A múlt évben kezembe akadt egy az 1920-as években az Egyesült Államokban élt Edgar Cayce nevű látnok-gyógyító életrajza. Ez az ember mély transzban képes volt egy olyan csatorna szerepét betölteni, amelyen keresztül egyetemes tudást közölhetett az őt kérdezőkkel, ilyen módon közvetlenül több, mint 14000 embernek nyújtott orvosi, lelki segítséget. Kérlek olvasd végig, bármilyen furcsán, vagy hihetetlenül hangzik is számodra, és csak utána ítélkezz a levél sorsa felett!

Minden ilyen közlést dokumentáltak, az A.R.E. szervezet Virginiában folytatja az általa megkezdett tudományos munkát és gyógyítást, megnézhetitek a honlapot a www.edgarcayce.org címen.
Amiért ez számunkra fontos: több vitiligos beteget is meggyógyított. Találtam ingyenesen hozzáférhető anyagot a vitiligoról, és le is fordítottam. Az angol nyelvű anyag számotokra is hozzáférhető, de mellékelten el is küldöm. Én magamnak lefordítottam, de azt nem szeretném másoknak odaadni azon egyszerű oknál fogva, hogy nem vagyok orvos, így a fordítás helyenként lehet rossz szóhasználatú, vagy hozzá nem értés miatt téves. Amennyiben a szövegértéssel gondotok lenne (ne haragudjatok, a lényegét szívesen leírom magyarul, ha szükség van rá.

Dióhéjban:


(FIGYELMEZTETÉS: EZ AZ ÉN FORDíTÁSOM ÉS ÉRTELMEZÉSEM, NEM TUDOMÁNYOS TÉNY, NE HASZNÁLD ÖNDIAGNOSZTIZÁLÁSRA, ÖNGYÓGYÍTÁSRA SZAKEMBERREL VALÓ KONZULTÁCIÓ NÉLKÜL!)

A feltételezések ellenére ez nem autoimmun betegség, hanem emésztőrendszeri probléma. A kiválasztás és az anyagcsere folyamat alulműködése, amely eredményeképpen olyan toxinok kerülnek a véráramba, amelyeknek ki kellett volna ürülniük a tápcsatornán, ill. a húgyutakon keresztül.
Ez sokszor együtt jár a máj és/vagy vesék elégtelen működésével, és egyes esetekben a mirigyes rendszer működési zavaraival. A toxinok tehát ezeken az utakon az elégtelen kiválasztás miatt nem tudnak távozni, ezért a vérkeringéssel a nyirokrendszerbe, felhámba jutnak, (az izzadás is egyfajta kiválasztás) hogy izzadás útján távozzanak a szervezetből, és elpusztítják az itt lévő pigmenttermelő sejteket.
A gyógyítás lényege az anyagcsere és kiválasztás, ill. a májműködés stimulálása, pl. ricinusolaj-pakolással hasi tájékon és olívaolaj szájon át történő bevitele, ill. beöntésekkel a bélrendszer tisztítása.
Szigorú diéta: a hús lehetőség szerinti elhagyása. Ha ez nem lehetséges, akkor fogyasztható szárnyas, hal vagy bárány. Tilos a disznó és marhahús. El kell hagyni a gyorséttermi ételeket, mert olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek szintén károsak. Valamint el kell hagyni minden zsírban sült étel fogyasztását. Mindezek mellett ami nagyon fontos: emelni kell a friss zöldség és gyümölcsfogyasztást.

FORRÁS: www.edgarcayce.org
Search: vitiligo


 

 

 

 

 

VITILIGO KÖZÖSSÉG a Facebookon

A FACEBOOK Vitiligo-Hungary OLDALA