VITILIGO-HUNGARY  

A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen.

Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.

A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.

Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg csökkentik vagy megszüntetik a pigmenthiányt, azonban egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

A diagnózis felállítása orvos feladata.

Kérjük tehát: mielőtt bármivel próbálkozik  kérje orvosa tanácsát!

Vitiligo

 

 

 

 

Menü

FŐOLDAL
Tudományos tények
VITILIGO CÉLOK, FELADATOK
KUTATÁSOK, ALAPÍTVÁNYOK TÁMOGATÁSA
 
A BETEGSÉG
JAVASOLT VIZSGÁLATOK, TÁRSBETEGSÉGEK
KEZELÉSI MÓDSZEREK
ORVOSOK
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
KÓRTÖRTÉNETEK
TÖPRENGŐ
KUTATÓMUNKA
LEPLEZÉS ÉS FÉNYVÉDELEM
HOL KAPHATÓ?
 
PSZICHÉS TÁMOGATÁS
SZÜLŐKNEK, HOZZÁTARTOZÓKNAK
PEDAGÓGUSOKNAK
NEM VAGY EGYEDÜL
VITILIGO TALÁLKOZÓK

A VITILIGO KÖZÖSSÉG FACEBOOK CSOPORTJA

 
MÉDIA MEGJELENÉSEK
HÍRLEVÉL
LEVELEZÉSI LISTA
 

CIKKEK-KÉRDÉSEK-VÁLASZOK

OPTIMISTA SAROK
PESSZIMISTA SAROK
SZÓRÓANYAG
HASZNOS LINKEK
BEMUTATKOZIK A WEBLAP
KAPCSOLAT

Copyright © 2017

VITILIGO-HUNGARY

A honlapra friss információt 

2017.03.09. 03:08 -kor tettünk fel.


 

SEGÍTŐINK:

 

VITILIGO AMBULANCIA

 

 

 

 

 

Pirula.net

http://www.borproblemak.hu 

(Dr. Török Mária honlapja)

Medical Bookmarks

 

 

MI a VITILIGO???

 

A bőr színének (pigmentjének) elvesztése, hiánya többféle betegség illetve ok miatt is bekövetkezhet: gombás fertőzés, sérülés, albinizmus, vitiligo, stb.

A bőr festékhiányával járó betegség. Nem fertőző.

A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen. Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.

A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.

Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg (!!!) segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt.

Egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

A vitiligo világszerte a lakosság körülbelül 1-2 %-át érinti.
Magyarországon kb. 100-200 000 vitiligos beteg van. Közöttük sok a gyermek.

A betegség orvosi és nemzetközileg használt megnevezése vitiligo.
Magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük.
Német nyelvterületen „fehérfolt-betegség” (Weißfleckenkrankheit) néven is ismert.

A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, fehérnek tűnő bőr marad. E fehér foltok bármely életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik.

A foltok növekedése, stabilitása:

A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak. De többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik. Ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz.

A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban kezeken, végbél- és nemi szerv környéken, arcon keletkeznek először. A legtöbb esetben a foltok elhelyezkedése a test két oldalán nagyjából szimmetrikus. Nem ritka eset, hogy a pigmenthiányos foltban a szőrzet is elveszti színét.

A vitiligo nem fertőző betegség!

A kívülállók a riasztó foltok és az ismerethiány miatt gyakran gondolják azt, hogy a vitiligo fertőző betegség, és ennek megfelelően reagálnak. Ez rendkívül megnehezíti a vitiligos betegek életét, mindennapjait. Különösen a gyermekeknek és a tinédzsereknek jelenthet nagy lelki terhet ez a betegség. A betegség pszichésen kihat a szülőkre, hozzátartozókra is.

A vitiligo gyakran családi halmozódást mutat. Számos eset ismert, amikor családon belül, vérrokonok körében többen is érintettek a betegségben, ez pedig nyilvánvalóan arra utal, hogy a vitiligora való hajlam bizonyos fokig örökölhető.

A vitiligoban szenvedő emberek nagy része jó általános egészségi állapotnak örvend, ám maga a betegség - ártalmatlansága ellenére - másodlagos veszélyeket rejt (gyors leégés a napon, amely akár még bőrrák kialakulásához is vezethet), a hétköznapokban pedig nem csekély lelki terhet jelent a foltok elviselése. A foltok gyakran rendkívül elcsúfítják az érintetteket, s ez esetenként nagyon megnehezíti személyes kapcsolatok kialakítását, az álláskeresést, társkeresést, a közösségekbe való beilleszkedést, a mindennapi életet.

A vitiligot társbetegségek is kísérhetik. Pl.: pajzsmirigy betegség, savhiányos gastritis, Diabetes mellitus (cukorbetegség), Addison-kór (idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség), Anémia pernicióza (vészes vérszegénység), stb.

Vitiligonál a bőrgyógyász illetve a szakorvosok feladata az esetleges társbetegségek, gócok, hiányállapotok felderítése és kezelése.

A vitiligo semmi esetre sem tekinthető egyszerű kozmetikai problémának, ez egy valódi megbetegedés - annak ellenére, hogy bőrgyógyászok jelentős hányada szépséghibának tekinti.

Igen ritka esetben a vitiligo spontán "gyógyul" (tünetmentessé válik), anélkül, hogy a beteg bármit tett, vagy életvezetésén bármit változtatott volna ennek érdekében. Itt a helyes kifejezés a tünetmentessé válás, mivel ez nem tekinthető valódi gyógyulásnak. A tünetek – a pigmenthiányos foltok - bármikor visszatérhetnek.

 

A VITILIGO OKA

A vitiligo oka nem ismert, és súlyosabb betegségekhez hasonló volumenű kutatása sehol a világon nem is folyik. Nem ismert olyan rendellenesség, amely mindig együtt járna a vitiligoval.

Ha a betegség oka nem is ismert, létezik néhány feltételezés erre vonatkozóan:

  • A legszélesebb körben elfogadott hipotézis szerint a vitiligo autóimmun-betegség, vagyis a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, valamilyen okból idegennek ítélve őket.
  • Megfigyelték, hogy a vitiligo gyakran jelenik meg komoly lelki trauma után, vagy hosszabban tartó súlyos lelki terhelés során. Ehhez kapcsolódik az az elképzelés, hogy abnormálisan működő idegsejtek olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek károsítják a melanocitákat, s így azok mintegy „mérgezésben” pusztulnak el.
  • Következő feltevés szerint a melanint előállító sejtekben a pigment-előállítás melléktermékeként keletkezik a sejteket belülről tönkre tevő méreg.

A pigmenthiány kezelésére számtalan anyaggal, számtalan módon, számos eljárás ismert, de ezek hatásfoka, illetve tartóssága általában rendkívül alacsony.

 

A VITILIGO KEZELÉSE

Tények:

  • A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen. Csak feltételezések vannak ezzel kapcsolatban.
  • A vitiligo jelenleg nem gyógyítható.
  • Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg (!!!) segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt.
  • Egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.

 

A beteg az alábbi döntéseket hozhatja meg:

- nem kezelteti a vitiligot

- kezelteti a vitiligot (a bőrgyógyásszal közösen kiválasztva a kezelési módszert vagy módszereket).

  • A betegnek lehetősége van vitiligoval kiemelten foglalkozó bőrgyógyászt illetve intézményt választani.
  • A vitiligonál a diagnózis felállítása és a kezelés felügyelete, ellenőrzése BŐRGYÓGYÁSZ SZAKORVOSI FELADAT!

 

Bőrgyógyászok által alkalmazott kezelési módszerek

Vitiligonál a különböző bőrgyógyászok különböző kezelési módszereket alkalmaznak vagy részesítenek előnyben. Bizonyos kezelési módszereket egyes bőrgyógyászok nem alkalmaznak, illetve elutasítanak.

Megoszlik az orvosok véleménye a Protopic, a PUVA kezelés és a Melagenina megítélését illetően.

Vannak egymással kombinálható kezelések is.

Lényeges, hogy a betegek pontosan tisztában legyenek a legfontosabb tényekkel, mivel így elkerülhető vagy legalábbis csökkenthető az esetleges csalódottság érzése.

A kezelés hatékonysága 0-tól 100%-ig terjedhet.

Előre nem lehet tudni, hogy az adott betegnél használni fog-e a kezelés, és ha használ, akkor milyen mértékben.

Testrészenként más és más lehet a hatékonysága akár ugyanannak a kezelési módszernek (arc, kéz, egyéb testrészek).

A vitiligos foltok bármikor visszatérhetnek a kezelés helyén.

Mivel csak tüneti kezelés létezik, a pigmenthiány a bőrfelületen máshol is megjelenhet.

Bizonyos kezelések káros mellékhatásokkal is járhatnak. Néhány kezelés nem alkalmazható egyes betegségeknél, állapotoknál, gyermekeknél, terheseknél, azoknál, akik a közeljövőben gyermeket szeretnének vállalni.

A kezelések többnyire költségesek, és hosszú ideig tartanak.

 

A vitiligo több mint egyszerű kozmetikai probléma

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/6463/vitiligo

Gyakran egyszerű kozmetikai problémaként kezelik, a vitiligo azonban ennél összetettebb betegség. Bár kialakulásának pontos okai nem tisztázottak, a legszélesebb körben elfogadott hipotézis szerint autoimmun betegség, melyhez több más kórkép is társulhat.

Összetett kórkép

Fehérfolt-betegség, vagy foltos festékhiány néven is ismert elváltozás, melynek során a bőr foltokban veszíti el barnaságát. A folyamatot a bőr színét adó melanin hiánya okozza: a festékanyagot előállító sejtek elhalnak, vagy működésük A vitiligo több mint egyszerű bőrbetegség.leáll, melynek következtében a bőrön egyre növekvő kiterjedésű fehér foltok jelennek meg – sorolja a tüneteket dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

A betegség első jelei rendszerint az arcon, vagy a kézfejeken jelentkeznek. A betegek életében nagy lelki terhet jelent a foltok viselése. A vitiligo nem fertőz, de ennek ellenére jelentősen megnehezíti a közösségbe való beilleszkedést, munkavállalást. A pszichés következmények mellett egészségügyi vonzatai is jelentősek, a vitiligo gyakran jár együtt egyéb betegségekkel.

Az immunrendszer a felelős?

Egyes álláspontok szerint autoimmun folyamatok eredményeként jelennek meg a bőrön a fehér foltok, vagyis a szervezet maga zavarja meg a pigmentsejtek működését. Erre utal, hogy sokszor más autoimmun betegség mellett bukkan fel a vitiligo, illetve társbetegségek is kísérhetik. Például pajzsmirigy betegség, savhiányos gastritis, cukorbetegség, Addison-kór (idült mellékvesekéreg-elégtelenség), vagy vészes vérszegénység.

Nem minden folt vitiligo

A vitiligo kezdeti tünetei nemcsak a bőrön – elsőként rendszerint az arcon és\vagy kézfejeken – jelentkezhetnek. Figyelmeztető jel lehet a haj idő előtti – 35 év alatt történő - őszülése, vagy férfiaknál a bajusz, vagy szakáll területén tapasztalt hasonló jelenség.

A bőrön jelentkező fehér foltok eredete sok esetben egészen más okokra vezethető vissza – magyarázza az Immunközpont orvosa. Panaszok esetén a mielőbbi orvosi vizsgálat azért is indokolt, mert foltokban jelentkező festékhiányt okozhatnak például bizonyos bőrrák típusok is: a pikkelyes sejt karcinóma (SCC), vagy aktinikus keratózis (a hámsejtek reakciója a kóros napfény hatására, daganatmegelőző állapot). Főként a háton és a mellkason megjelenő fehér foltokat okozhat a napgombának nevezett bőrbetegség is. A gomba által termelt anyag gátolja a melanociták működését, ezért napozást követően a gombától károsított részeken elmarad a barnulás. Egyéb bőrbetegségek, például a pikkelysömör, vagy ekcéma is foltokban jelentkező bőrelváltozásokat okozhat.

Komplex terápia

A vitiligo bőrtüneteinek bőrgyógyászati kezelése mellett, az immunológiai vizsgálatok a háttérben meghúzódó társbetegségek vizsgálatára irányulnak. A laboratóriumi vizsgálatok fontos adatokkal szolgálhatnak a pajzsmirigy- és az immunrendszer működésével kapcsolatban is. A betegség diagnózisa esetén mindig érdemes a társbetegségeket is vizsgálni és a betegeket komplex kezelésben részesíteni.

www.immunkozpont.hu

 

 

 

 

 

VITILIGO KÖZÖSSÉG a Facebookon

A FACEBOOK Vitiligo-Hungary OLDALA